Klaus Iohannis: "Ar trebui sa ne dea de gandit daca alianta de la guvernare reface patrulaterul rosu"

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a declarat, marti, ca ar trebui sa dea de gandit daca alianta de la guvernare reface patrulaterul rosu, referindu-se la protocolul semnat intre UNPR si PRM privind sustinerea candidaturii lui Victor Ponta in turul al doilea al alegerilor.

"Acum am inteles ce inseamna pentru Victor Ponta marea unire: unirea PSD cu PRM, cu domnul Corneliu Vadim Tudor. E un lucru care trebuie sa ne dea de gandit, daca alianta de la guvernare reface patrulaterul rosu”, a spus Iohannis, intr-o conferinta de presa.

Klaus Iohannis a spus ca Victor Ponta "pare putin disperat in aparitiile publice" si ca face "tot felul de afirmatii false, care se numesc minciuni, si anume ca el ar vrea sa taie pensiile.

"Nu, eu nu vreau sa tai pensiile, eu as vrea sa am o economie puternica prin care si pensiile sa creasca", a spus Iohannis.

Iohannis a mai spus ca luni va ajunge in tara presedintele PPE, Joseph Daul.

Citește și
cover harta alegeri
ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. REZULTATE FINALE OFICIALE. Victor Ponta - 40,44%, Klaus Iohannis - 30,37%. Harta interactiva
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Intrebat daca el crede ca partidele romanesti membre ale PEE vor da curs solicitarii presedintelui popularilor europeni de a-l sustine la prezidentiale, Iohannis a raspuns: "Eu cred ca da".

El a precizat ca au existat in acest sens discutii cu secretarul general al PPE Antonio Lopez. "Cu domnul Daul ma voi vedea cand vine luni seara", a spus Iohannis.

Liderul PNL a fost intrebat daca a fost vorba de o recomandare pentru partidele din Romania. "Nicio recomandare, este o intelegere ferma, scrisa, intre partidele membre in PPE", a mentionat Iohannis, confirmand ca acest lucru include si UDMR.

"Include pe toti membrii PPE, deci nu este o chestiune optionala. Este o obligatie asumata in cadrul PPE", a mai afirmat prezidentiabilul ACL. El si-a exprimat credinta ca in final UDMR va decide sustinerea sa la alegerile prezidentiale.

Klaus Ionnis a mai declarat ca nu isi doreste ruperea unor parti din Romania.

"Eu imi doresc o Romanie puternica. Domnul Ponta minte incontinuu ca vreau sa rup Ardealul sau sa tai pensiile. Ne-am obisnuit cu aceste minciuni, sper sa se termine", a spus liderul PNL.

Referitor la declaratia lui Victor Ponta privind faptul ca "Tariceanu este cea mai buna solutie pentru postul de premier", Iohannis a declarat ca s-a "lamurit" cu acesta si ca urmatorul pas ar fi sa se inscrie in PSD, "doar-doar il numeste premier".

Iohannis: Eu nu negociez, nu tranzactionez voturile romanilor sa promit premier "de rezerva"

Iohannis a fost intrebat cum vede anuntul lui Ponta privind numirea lui Calin Popescu Tariceanu in functia de prim-ministru daca va castiga alegerile.

Eu am inteles asa: daca e vreme buna, e Tariceanu; daca e vreme rea, e Georgescu; daca e vreme grea e Maior. Nu stiu cine va fi prim-ministru si cred ca este o intreaga ameteala si mi se pare cumva un tratament curios fata de acesti parteneri. Cu domnul Tariceanu m-am lamurit, probabil urmatorul pas este sa se inscrie in PSD, doar, doar il numeste prim-ministru”, a afirmat liderul PNL.

De asemenea, Iohannis a fost intrebat despre pozitia exprimata de vicepresedintele PDL Ioan Oltean, care a sustinut necesitatea inceperii negocierilor pentru sprijin in turul doi.

El a exprimat o parere privata in public (...) in mod cert domnia sa si-a exprimat o parere strict privata. Treaba cu negocierea este foarte simpla. Eu nu concep sa fie tranzactionate voturile romanilor ca o marfa. Nu se poate asa ceva, din acest motiv am spus ca nu voi negocia cu candidatii care nu au intrat in turul doi pentru voturi. Nu am ce sa negociez, ei nu au in buzunar aceste voturi. Aceste voturi sunt la romani, fiecare cu votul lui. Aceste voturi ale romanilor ma intereseaza. Ce vreti, sa ma apuc si eu de trocuri politice, sa-i promit ca-l fac prim-ministru de rezerva? Sau ca il fac consilier de obiecte sau de lucruri? Nu pot sa fac asa ceva. Eu doresc votul romanilor, nu doresc negocieri care duc niciunde”, a mai spus Klaus Iohannis.

El a mentionat ca aceasta pozitie este convenita inclusiv in conducerea ACL.

Pe de alta parte, el a fost intrebat cum vede intentia PPMT de a-l sustine la prezidentiale si afirmatiile legate de autonomia maghiarilor.

Eu ma bucur de toate voturile care vin spre mine din partea cetatenilor romani, indiferent de etnie sau religie. Daca lideri politici afirma ca ma voteaza, inseamna ca programul meu i-a convins.Iar in chestiunea autonomiei etnice, cunoasteti punctul meu de vedere, pe care l-am mai exprimat de foarte multe ori. Eu sunt adeptul regionalizarii doar pe criterii administrative si daca prin aceasta regionalizare se produce o modernizare a administratiei publice si dezvoltare economica. Ori o regionalizare pe criterii etnice nu poate sa duca la aceste rezultate”, a afirmat Iohannis.

In ceea ce priveste afirmatia lui Victor Ponta potrivit careia ”Iohannis e un lucru”, liderul PNL a afirmat: ”Cred ca ar fi un lucru sa ma voteze romanii, un lucru bun”.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Klaus Iohannis:
Klaus Iohannis: "Fac apel la toti oamenii de dreapta sa vina alaturi de mine". Ce spune despre dezbaterile cu Victor Ponta

Candidatul ACL la presedintia Romaniei, Klaus Iohannis, a declarat, luni, ca face un apel catre toti oamenii care se considera de dreapta, inclusiv la Crin Antonescu, sa vina alaturi de el in competitia impotriva lui Victor Ponta.

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. REZULTATE FINALE OFICIALE. Victor Ponta - 40,44%, Klaus Iohannis - 30,37%. Harta interactiva
ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. REZULTATE FINALE OFICIALE. Victor Ponta - 40,44%, Klaus Iohannis - 30,37%. Harta interactiva

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014, REZULTATE PARTIALE OFICIALE. Potrivit rezultatelor finale anuntate de BEC, Victor Ponta a obtinut 40,44 % din voturi la prezidentiale, fiind urmat de Klaus Iohannis, cu 30,37%

Reactii din culisele ACL. Klaus Iohannis s-a aratat multumit de rezultat si a spus ca in turul doi
Reactii din culisele ACL. Klaus Iohannis s-a aratat multumit de rezultat si a spus ca in turul doi "va fi si mai bine"

Scorul obtinut de Klaus Iohannis este considerat un succes de liberali. Acestia au intampinat cu urale si aplauze rezultatele exit poll-ului, in sediul Aliantei Crestin Liberale din zona Kiseleff a Capitalei.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.