Tariceanu, prima din cele 3 variante de premier ale lui Victor Ponta. In 2006 il numea "Moliceanu, Slabiceanu si Razgandeanu"
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, dupa sedinta coalitiei, ca l-a propus pentru a-i urma in functia de la Palatul Victoria pe Calin Popescu Tariceanu.
Premierul ia in calcul si alte doua variante pentru funtia de premier. Florin Georgescu, viceguvernatorul BNR in cazul in care Romania ar avea probleme economice si seful SRI George Maior sustinut si de liderii PSD din teritoriu, daca tara s-ar confrunta cu probleme legate de siguranta.
Liberalii condusi de Tariceanu au stabilit ca ii vor sustine pe social democrati in turul 2. In schimb, Calin Popescu Tariceanu va primi functia de premier si posibil si alte portofolii in guvern pentru colegii sai de partid.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Ii voi acorda sprijinul meu neconditionat domnului Ponta in al doilea tur de scrutin, pentru ca Romania sa paseasca spre normalitate, spre stabilitate politica", a spus Tariceanu.
Exista si voci puternice in PSD care nu sunt de acord cu nominalizarea lui Tariceanu pentru o eventuala functie de premier. De altfel, de-a lungul timpului, Victor Ponta nu a fost in cele mai bune relatii cu Calin Popescu Tariceanu. In urma cu 8 ani era un contestatar fervent al fostului premier.
"Va rog sa ma ajutati stimati colegi. Cum ii spuneti dumneavoastra domnului Tariceanu? Domnul Slabiceanu, Moliceanu, Razgandeanu?", spunea Ponta in 2006.
Iar in 2011, Calin Popescu Tariceanu nu a fost de acord cu alianta facuta de liberali cu social democratii. Abia dupa ruperea USL, Tariceanu a mers personal la Guvern pentru a-l convinge pe premierul Victor Ponta sa continue proiectul. Pentru asta a parasit PNL si a infiintat Partidul Liberal Reformator
"Am vorbit cu premierul si l-am intrebat daca doreste sa continue proiectul USL. Draga Crin, daca tu nu iti vei asuma aceasta responsabilitate, atunci o voi face eu"
La inceputul lunii septembrie Calin Popescu Tariceanu a venit cu ideea unei noi suspendari a presedintelui Traian Basescu. Acesta l-a taxat imediat.
"Rugamintea mea la Calin Anton Constantin Popescu Tariceanu Inima-Zburdalnica este sa citeasca constitutia"
In prezent, Tariceanu ii are alaturi, in Partidul Reformator Liberal, pe 5 fosti ministri din guvernul USL condus de Victor Ponta: Daniel Chitoiu Radu Stroe, Andrei Gerea , Daniel Barbu si Cristian David.
"Am propus si consider ca cea mai buna solutie de premier e Calin Popescu Tariceanu"
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, dupa sedinta coalitiei, ca a propus pentru a-i urma in functia de la Palatul Victoria pe Calin Popescu Tariceanu.
"Am propus si consider ca fiind cea mai buna solutie de prim-ministru pe presedintele Partidului Liberal, domnul Calin Popescu Tariceanu, care este fondator, alaturi de colegii sai, ai Uniunii Social Liberale (USL) si care garanteaza faptul ca principiile care au stat la baza USL, schimbarea regimului Basescu, echilibrul social, dezvoltarea economica, vor fi continuate si in 2015 si 2016", a spus Ponta.
El a mai spus ca, daca va fi ales pe 16 noiembrie in functia de presedinte al Romaniei, va ramane prim-ministru pana in 22 decembrie, cand se incheie mandatul actualului sef al statului.
"Nu exclud, pentru variante de premier, pe Georgescu si pe Maior"
Premierul Victor Ponta a spus ca nu exclude ca variante de premier tehnocrat, pe viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, daca vor fi probleme de ordin economic sau fiscal, sau pe George Maior, directorul SRI, daca vor fi probleme de securitate.
"In egala masura, am discutat cu colegii mei, daca pe parcursul urmatoarelor zile sau saptamani vom considera ca trebuie sa dam un semnal foarte clar de pastrare a disciplinei fiscal-bugetare, atunci nu exclud posibilitatea de a avea un prim-ministru tehnocrat in persoana primului-viceguvernator, a domnului Florin Georgescu", a spus Ponta.
El a vorbit si despre a treia varianta de premier, in persoana lui George Maior.
"Daca pentru Romania apar pericole de securitate strategica, si pentru a da foarte clar garantii privind continuarea dezvoltarii democratice, a obligatiilor noastre internationale, de asemenea, putem lua in considerare si cred ca ar fi o persoana competenta in acest sens - domnul George Maior, in masura in care domnia sa, asa cum a anuntat public, isi va depune demisia din functia de director al SRI dupa alegeri", a spus Ponta.
El a spus, insa, ca principala optiune politica, care urmeaza sa fie analizata de catre membrii coalitiei, este cea referitoare la Tariceanu.
"Pana in 16 noiembrie nu discutam nimic despre cine, ce minister, cine va fi. Toti membrii coalitiei, cu exceptia grupului minoritatilor, care nu a solicitat acest lucru, vor avea reprezentare in Guvern", a spus Ponta.
El a aratat ca discutiile despre stabilirea oficiala a primului-ministru si despre structura Guvernului si programul pentru 2015-2016 vor incepe dupa 18 noiembrie.
"Daca voi fi ales presedinte, voi ramane prim-ministru pana pe 21 decembrie"
Premierul Victor Ponta a anuntat ca in situatia in care va fi ales presedinte al Romaniei, va ramane in functia de prim-ministru pana pe 21 decembrie, cand va prelua functia de sef al statului, noul Guvern urmand sa vina in Parlament pe 22 sau 23 decembrie pentru votul de incredere.
"Daca voi fi ales presedinte pe 16 noiembrie, voi ramane prim-ministru pana in ziua de 21 decembrie, atunci cand voi prelua functia de presedinte", a spus Ponta.
El a aratat ca in aceasta perioada, de aproximativ patru saptamani, e nevoie sa se finalizeze discutiile privind bugetul pe 2015, cele privind structura noului Guvern, dar si cel cu FMI si CE.
"Practic in 22 sau cel tarziu in 23 decembrie va veni noul prim-ministru cu noul Guvern in Parlament pentru votul de incredere", a spus Ponta.
El a aratat ca decizia privind viitorul premier va trebui confirmata de forurile de conducere ale PSD, dar si de cele ale partidelor care compun coalitia de guvernare, pana pe 18 sau 19 noiembrie.
"Pentru decizia privind un prim-ministru, aceasta decizie trebuie ratificata in forurile noastre de conducere (ale PSD, n.r.) . Acelasi lucru se va intampa la toti ceilalti si termenul este 18-19 noiembrie", a spus Ponta.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, alegeri prezidentiale, premier, Cotroceni, victor ponta, prim-ministru,
Dată publicare:
04-11-2014 18:02