INFOGRAFIC. Cursa pentru Cotroceni, ca o anecdota: de cati candidati are nevoie "Dreapta" pentru a-l invinge pe Victor Ponta
In aprilie 2013, T. Basescu spunea ca V. Ponta nu are nicio sansa sa ajunga presedintele Romaniei, pentru ca stanga, singura, nu va putea bate dreapta, daca dreapta este destul de INTELEAPTA sa se uneasca. Azi, dreapta isi numara candidatii pe degete.
Judecand dupa situatia din prezent si mergand pe analiza prezidentiala, dreapta nu a reusit sa se maturizeze inca, ramanand la stadiul de "mai putin inteleapta".
Si totusi, de ce nu vor liderii de dreapta sa se uneasca nici macar acum, in ultimul ceas al pregatirilor pentru declansarea alegerilor prezidentiale?
La ultimele alegeri care au avut loc in Romania, cele pentru Parlamentul European din 2014, rezultatele finale ale voturilor au aratat in felul urmator:
-► Alianţa PSD-PC-UNPR - 37%
-► PNL - 15%
-► PDL - 12%
-► Mircea Diaconu - 6,81%
-► UDMR - 6,3%
-► PMP - 6,21%.
La un calcul matematic foarte simplu, (exceptand UDMR-ul, care are propriul electorat, si pe Mircea Diaconu, un caz de exceptie in 2014), rezulta ca diferenta dintre stanga (PSD-PC-UNPR) si dreapta (PNL-PDL-PMP) este de DOAR 4 procente si ceva (plus sau minus cateva zecimi).
"De ce dreapta continua sa fie dezbinata?" - este intrebarea cheie care sta pe buzele tuturor celor care sunt interesati de ce se intampla in politica.
Pe 20 mai 2014, liderul defunctei formatiuni Forta Civice, Mihai Razvan Ungureanu spunea, referitor la discutiile privind o unificare a fortelor politice de dreapta, ca unele partide "au sapat intre ele santuri", precizand ca nu intelege "cum unii pot sa stea la masa cu altii dupa ce s-au injurat copios".
Timpul trece, candidatii de dreapta se inmultesc
In mai putin de 3 luni, Romania va trebui sa decida cine va fi noul sef al palatului de la Cotroceni. Daca nu vor interveni schimbari neprevazute, atunci scrutinul electoral ar trebui sa fie organizat pe 2 noiembrie 2014 si - in eventualitatea in care va fi necesar - romanii vor fi chemati din nou la vot in turul 2 al alegerilor prezidentiale pe 16 noiembrie 2014.
Asa cum arata acum tabla de joc, Victor Ponta este pionul cel mai puternic. "Dreapta unita", asa cum amenintau in urma cu cateva luni liderii anumitor partide, este de fapt "dreapta zdrobita". Toate partidele de dreapta, mai mari sau mai mici, tin mortis sa intre in cursa prezidentiala cu proprii candidati, chiar daca oricine stie ca sanse reale in aceasta lupta nu le are decat Klaus Iohannis, presedintele PNL, sustinut doar de PDL. Cel putin asa aratau, pe hartie, ultimele sondaje comandate de unele partide politice.
Cum arata in prezent "dreapta unita"?
-► Klaus Iohannis, teoretic, candidatul cu cele mai multe sanse in fata lui Victor Ponta, este sustinut doar de PNL si PDL, doua partide care, impreuna, au scos la europarlamentarele din mai 2014 un rezultat chinuit de 27 %.
-► Calin Popescu Tariceanu, fost presedinte al PNL, deci politician "de dreapta", candideaza la alegerile prezidentiale sustinut fara ocolisuri de Victor Ponta, cu scopul nedeclarat de a "ciupi" din voturile celorlalti liberali, fie doar si prin confuzia creata de formatiunea creata peste noapte de fostul premier, Partidul Liberal Reformator.
-► Elena Udrea, care i-a luat pe ultima suta de metri locul lui Cristian Diaconescu ca si candidat al PMP. Intai l-a anuntat drept candidat oficial al Partidului Miscarea Populara, iar apoi sefa PMP s-a razgandit, pe motiv ca nu s-a reusit strangerea de semnaturi, din cauza lipsei de popularitate a acestuia. Traian Basescu a anuntat ca o va sustine in campanie.
-► Cristian Diaconescu. Primul om din Romania care a semnat pe lista de inscriere a lui Diaconescu in cursa electorala a fost Traian Basescu. Acum insa, Diaconescu s-a vazut pus in situatia de a candida ca independent, ia Traian Basescu a declarat ca ar fi "caraghios" sa sustina un independent.
-► Monica Macovei este ultima intrata in aceasta cursa electorala (alaturi de Elena Udrea). "Sunt singura care il poate bate pe Ponta", a spus europarlamentarul PDL, care, in mod ciudat, nici pana astazi nu a fost data afara din PDL-ul care il sustine in mod oficial pe Klaus Iohannis. Asta desi, conform statutului PDL, putea fi exclusa din partid. Ce-i drept, PDL nu mai exista in prezent, cel putin teoretic, dupa imprietenirea cu PNL, insa tot raman unele semne de intrebare cu privire la lipsa de reactie a lui Vasile Blaga.
-► Ioan Ghise + Gheorghe Funar sunt alte cateva nume care vor sa-si faca o campanie de imagine cu ocazia alegerilor prezidentiale din Romania, din noiembrie 2014. Toti sunt probabil constienti ca nu vor ajunge in fotoliul de la Cotroceni, insa insista sa candideze. Si cum la un astfel de scrutin electoral extrem de important ORICE vot conteaza, am putea constata intr-un final ca cei doi vor atrage - si ei - cateva procente din "dreapta unita".
Momentan, cele doua tabere par dezechilibrate inainte de primul tur. Un pumn de stanga, puternic, strans in jurul lui Victor Ponta, care pleaca drept favorit. De partea cealalta, o palma deschisa, in care candidatii isi impart procentele ca degetele, in speranta ca unul tot va reusi sa ajunga in turul 2.
Text: [email protected] / @cristianmatei13
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri prezidentiale, candidati, dreapta, victor ponta, alegeri 2014,
Dată publicare:
19-08-2014 11:48