Curtea Constitutionala a respins cererea lui Funar de obligare a candidatilor sa declare daca au fost ofiteri acoperiti
Curtea Constitutionala a respins, miercuri, cererea lui Gheorghe Funar de emitere a unei decizii prin care cei 14 candidati la Presedintie sa fie obligati sa dea o declaratie pe proprie raspundere.
In aceasta declaratie, ei urmau sa arate daca au fost sau nu ofiteri sub acoperire. Decizia Curtii Constitutionale este definitiva, iar argumentatiile retinute in motivarea solutiei vor fi prezentate in cuprinsul hotararii, care se va publica in Monitorul Oficial.
In sesizarea inregistrata marti la Curtea Constitutionala, candidatul independent la Presedintie Gheorghe Funar a solicitat ca CC sa adopte o decizie in acest sens si, totodata, cele 14 declaratii ale candidatilor sa fie confruntate cu informatiile si documentele solicitate si primite de la institutiile statului.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
"Pentru aflarea adevarului, pentru respectarea Constitutiei si a legilor, solicit CC sa adopte o decizie prin care sa-i oblige pe cei 14 candidati la functia de presedinte al Romaniei sa dea, pana cel tarziu in data de 25 octombrie, o declaratie pe proprie raspundere in care sa precizeze daca sunt sau nu ofiteri sub acoperire si daca au sau nu cetatenia unui alt stat, al carui stat, si daca au jurat credinta statului respectiv. Cele 14 declaratii trebuie confruntate cu informatiile si documentele solicitate si primite de la institutiile Statului Roman. Cu ocazia acestei verificari s-ar putea ca sa fie descoperiti si alti agenti acoperiti. (...) Pe surse, am aflat ca premierul Victor Viorel Ponta este ofiter activ si ca urmare ii este interzis, de Legea nr. 80/1995, sa candideze la functia de presedinte", a aratat Funar in documentul citat.
Acesta a mentionat ca numai procedandu-se astfel "se blocheaza alegerea ilegala in functia de presedinte al Romaniei a unui candidat care este ofiter al unui Serviciu Secret roman sau strain si care a jurat credinta unui alt stat".
"Este, de asemenea, posibil ca unul dintre cei doi candidati maghiari sa fie ales presedinte al Romaniei. Dar candidatii Kelemen Hunor si Szilagyi Zsolt au solicitat si obtinut cetatenia Ungariei, au depus juramantul de credinta fata de aceasta tara si poporul ungar care actioneaza pentru dezmembrarea teritoriala a Romaniei si anexarea Ardealului, pentru refacerea Ungariei mari. Din declaratiile celor doi vor afla toti alegatorii romani ca acestia sunt sau nu ofiteri ai Serviciilor Secrete din Ungaria ori din alte state. Candidatul Zsolt Szilagyi a recunoscut public, zilele trecute, ca are cetatenia ungara si a jurat credinta Ungariei si autoritatilor revizioniste de la Budapesta", a mai aratat Gheorghe Funar in sesizare.
In 17 octombrie, Gheorghe Funar a sesizat CC cerand sa verifice legalitatea candidaturii lui Victor Ponta la prezidentiale, dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat ca Ponta a fost ofiter acoperit al SIE in timp ce era procuror, fapt ce ar reprezenta "o ilegalitate constitutionala" si "o incompatibilitate" potrivit Constitutiei vechi.
Curtea Constitutionala a respins sesizarea lui Funar, decizia Curtii fiind luata cu majoritatea de voturi.
Sursa: Mediafax
Etichete: curtea constitutionala, agent, ofiteri, spioni, gheorghe funar,
Dată publicare:
22-10-2014 12:11