Vineri incepe oficial campania electorala. Ce nu vor mai avea voie sa faca politicienii si ce amenzi risca daca incalca legea

Ultima actualizare: 13-11-2016 07:04

La miezul noptii incepe oficial, campania electorala pentru alegerile parlamentare, din 11 decembrie.

Partide traditionale altele noi aflate la prima experienta electorala, dar si candidati independenti, au intrat in cursa pentru cele 345 de mandate de deputat si 140 de senator.

Regulile celor 30 de zile de campanie electorala care urmeaza, sunt stricte: se interzic spectacolele electorale, afisele cu candidati, nu pot fi mai mari, decat o foaie de hartie A4, iar suma maxima, care o poate cheltui un candidat, este de 63 de mii de lei.

Cu o legislatie restrictiva, adoptata anul trecut, partidele au mutat campania electorala traditionala in precampanie. Peste tot in Romania, in orase sau la tara, afise uriase sau corturi ale candidatilor au fost instalate de cateva saptamani.

Astfel de corturi sau afise precum cel al PNL, PSD, USR sau ALDE vor fi demontate, date jos pana la miezul noptii, cand debuteaza oficial campania electorala. In strada, legislatia permite promovarea electorala doar prin afise care nu pot depasi dimensiunile unui dreptunghi cu lungimea de 50 de cm si latimea de 35"

Candidatii au fost instiintati deja ca nu pot lipi aceste afise la voia intamplarii, ci doar in locurile special amenajate de primarie. In plus, afisele trebuie sa contina denumirea partidului, sau numele candidatului, dar si numele firmei care le-a realizat.

Sunt intezise, de asemenea, pe perioada campaniei:

- masini inscriptionate cu sloganuri de campanie
- vehicule care difuzeaza materiale audio, in mers sau stationar
- spectacole, serbari, focuri de artificii...
- bannere, pixuri, cani, ceasuri, tricouri, veste, sepci, galeti sau alimente.

Amenzile sunt cuprinse intre 10 mii si 25 de mii de lei. Legea a fost deja criticata in special de partidele mai noi si de "independenti", pe motiv ca nu se pot promova suficient, iar electoratul nu reuseste sa afle programele si proiectele lor.

Toate aceste restrictii au facut ca mare parte din campanie sa se mute in mediul online. Numai ca, zona rurala continua sa fie nu aiba acces la informatii, in comparatie cu alegatorii din mediul urban.

Legislatia votata anul trecut permite insa o mai buna transparenta a fondurilor din campanie. Spre exemplu, un candidat poate cheltui cel mult 63.000 de lei (60 de salarii minime calculate la 1 ianuarie 2016), iar banii nu pot fi platiti decat prin virament bancar. Iar la capitolul "donatii", o persoana fizica nu poate acorda unui partid sau unei aliante mai mult de 210 mii de lei.

Anul acesta vom alege 345 de deputati si 140 de senatori. Scrutinul va avea loc duminica, 11 decembrie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO