Rezultate alegeri parlamentare 2020. Ce spun sondajele cu trei zile înainte de vot

Ultima actualizare: 04-12-2020 14:21

Cu câteva zile înainte de alegeri, partidele fac scenarii și duc negocieri pentru un posibil viitor guvern. Cele mai recente sondaje arată că prezența la vot va fi una scăzută, ceea ce dezavantajează toate formațiunile.

Stirileprotv.ro vă prezintă listele tuturor candidaților la alegeri parlamentare 2020 din fiecare județ.

De pildă, cele mici își fac probleme că nu vor trece pragul electoral. În orice caz, datele sociologice de la acest moment arată că diferența dintre primele două clasate va fi foarte mică.

Scădere în sondaje pentru PNL și USR

 

Liberalii decontează deciziile luate de Guvern. Închiderea piețelor și a școlilor i-a costat, iar în ultimele două luni au scăzut constant - de la 34,7% în septembrie, la 28,5% în noiembrie. Datele arată o scădere și la USR - de la 20 la 18%.

Singurii pe care măsurătorile îi dau cu procente în plus sunt cei de la PSD. La intenția de vot, aceștia au ajuns de la 21,7 la suta luna trecută, la 23,6.

Sociologii susțin că diferența dintre primele două clasate va fi foarte mică. De aceea, un rol important în formarea majorității parlamentare îl vor avea partidele mai mici. Pro Romania, proaspăt fuzionat cu ALDE, ar fi votat de 9,5% dintre alegători, tot în creștere față de luna trecută. În schimb, la limita pragului electoral se află acum, potrivit sondajelor, UDMR - cotat cu 4,7% și PMP - cu 4,6%.

Majoritate în jurul PNL după alegerile parlamentare 2020

 

După alegeri s-ar putea contura o majoritate în jurul PNL. Este ceea ce își dorește și președintele Klaus Iohannis. Ca să aibă susținerea necesară și să formeze guvernul, liberalii au nevoie de cei de la USR-PLUS.

Ludovic Orban, președinte PNL: "Singura decizie clară pe care am luat-o, pe care o vom respecta este aceea de a nu purta niciun dialog cu cei de la PSD și de a ține în afara puterii PSD-ul în următorii 4 ani.

Reporter: Nici cu domnul Ponta nu veți avea negocieri?
Ludovic Orban, președinte PNL: "Eu am mai spus odată că este tot un mic PSD".

Surse politice susțin că USR-PLUS ar primi și două portofolii importante dacă vor strânge peste 20% din voturile electoratului, iar înțelegerea ar fi fost parafată chiar la Cotroceni.

Dan Barna, președinte USR: "Este foarte clar că următoarea guvernare trebuie să fie una din care USR-PLUS să facă parte
Reporter: Cu președintele ați discutat despre formarea unei coaliții pentru guvern alături de pnl?

Dan Barna, președinte USR: "Am...am un dialog deschis cu președintele, am avut câteva discuții în ultimele luni și despre acest subiect, este scenariul cel mai probabil".

Un guvern PNL-USR ar primi susținere și de la PMP, cu anumite condiții.

Eugen Tomac, președinte PMP: "PMP nu e partid de mâna a doua".

Rezultate alegeri parlamentare 2020

 

Rezultatul alegerilor de duminică va dicta componența Parlamentului pentru următorii patru ani, iar în acest moment orice formulă este posibilă. În spatele ușilor închise se poartă deja negocieri. Surse din PSD susțin că și liderii acestei formațiuni au fost invitați pentru discuții neoficiale la Cotroceni. Dacă vor ieși pe primul loc în alegeri, Marcel Ciolacu ar putea veni cu propuneri de miniștri agreați la Cotroceni, figuri noi, mai puțini asimilate PSD.

Mihai Tudose, vicepreședinte PSD: "Daca va ieși așa cum credem și sperăm, cu un scor foarte bun pentru PSD, peste 35%, și ținând cont și de redistribuiri, să vedem cine nu intră în Parlament, poate ne apropiem de 40. Ddorința noastră pe votul popular, dacă se poate, e să guvernăm singuri".

Alegerile parlamentare sunt programate duminică, 6 decembrie 2020.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO