Iliescu, despre alianta USL-UDMR: Nu stiu cum se va numi treaba asta, dar e realist sa existe dialog
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, referindu-se la alianta USL-UDMR, ca nu stie cum se va numi "treaba asta".
Acesta a apreciat ca este un lucru realist sa existe un dialog cu reprezentantii minoritatii maghiare.
"Nu stiu cum anume se va numi treaba aceasta, dar UDMR reprezinta un sector important al cetatenilor Romaniei, al cetatenilor de nationalitate maghiara, si au fost de-a lungul vremii, in ciuda diverselor pozitii diferite, pe diferite teme, un factor de echilibru. Asa ca e un lucru realist ca sa existe un dialog cu reprezentantii minoritatii maghiare", a spus Iliescu pentru Mediafax.
Intrebat care este ratiunea formarii unei astfel de aliante USL-UDMR, in conditiile in care USL va detine doua treimi din mandatele viitorului Legislativ, Iliescu a raspuns: "Dincolo de acest lucru, este importanta unui dialog activ cu reprezentantii populatiei maghiare, care are importanta ei in structura populatiei tarii".
Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminica seara, ca a discutat cu presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si de luni vor incepe discutiile pentru crearea unei majoritati constitutionale cu Uniunea.
"Am vorbit la telefon cu presedintele UDMR, Hunor Kelemen, l-am felicitat pentru realegerea domniei sale si mi-a confirmat faptul ca UDMR de maine este dispusa si vom incepe discutiile pentru a avea o majoritate constitutionala, o majoritate guvernamentala si parlamentara care sa permita modificari si reforme importante in anii care urmeaza", a spus Ponta.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat, duminica noaptea, ca USL nu a discutat cu UDMR despre o alianta, nicidecum despre o alianta de guvernare, el aratand ca declaratia premierului Ponta referitoare la acest subiect inseamna disponibilitatea USL la a discuta niste "formule de asociere".
Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, luni, ca apreciaza "gestul" premierului Victor Ponta si ca dupa ce va afla rezultatele finale ale alegerilor UDMR va incepe discutii cu USL, considerand ca interesele Uniunii trebuie sa fie reprezentate in Parlament si Guvern.
UDMR va avea in viitorul Parlament zece deputati si sase senatori alesi in mod direct in colegii din judetele Harghita, Covasna, Mures, Bihor si Satu Mare, intre ei fiind Kelemen Hunor, Borbely Laszlo si Marko Bela, arata numaratoarea paralela a Uniunii.