"Am fost omeniti, acum votam." Cum arata o petrecere electorala cu 3 sate, cand legea interzice asta
Cu fripturi si vinisor, asa se face campania de cand lumea la romani. Stiu asta foarte bine, si doi candidati judetul Brasov, care au intins mese pentru cateva sute de alegatori, stransi din 3 sate.
Oamenii s-au prezentat la eveniment, desi au o banuiala ca pomana a fost facuta pentru ca in 9 decembrie sa le fie clar cum sa voteze.
Adunarea a avut loc in contextul in care legea electorala nu permite astfel de intalniri. Cetatenii pot sa primeasca eventual pixuri, birchete sau sepci, toate mai ieftine de 10 lei.
Dupa cum le scapara picioarele invitatilor, ai zice ca in acest restaurant din Rupea are loc o nunta. Cand colo discutam despre o intalnire electorala.
Cei 500 de meseni invitati sunt toti alegatori in colegiile a doi candidati, unul pentru Senat, celalalt pentru camera deputatilor.
Unul dintre politicieni recunoaste ca participa la un miting electoral si ca mancarea a fost oferita de organizatia judeteana a partidului din care face parte membrilor si simpatizantilor. Practic si-au propus sa se intalneasca pentru a armoniza interesele unor formatiuni care formeaza o alianta.
"Speram sa schimbam ceva in bine!", spune un dansator.
Cinstea facuta de candidat a fost bogata. Horele si cantecele de pahar au fost intrerupte de scurte cuvantari.
"E important sa fiti alaturi de noi. Mai avem un examen de trecut, in 9 decembrie. E important sa fiti alaturi de noi.", a declarat Aristotel Cancescu, presedintele organizatiei judetele PNL Brasov.
Iar din acest mesaj, fiecare a priceput ce a putut.
Mai multe informatii despre candidati si partide in sectiunea ALEGERI PARLAMENTARE 2012
"Bun, am fost cinstit... am fost omeniti... si stiti ce aveti de facut mai departe? Votam!", spune un barbat prezent la petrecere.
Potrivit regulilor introduse in legea electorala de guvernul Ponta, candidatii pot sa le dea alegatorilor doar pixuri, brichete sau pliante de cel mult 10 lei. Cu toate astea, politicienii de la Rupea au mers mult mai departe organizand o astfel de peterecere.
"Oferirea de foloase materiale sau financiare in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.", spune Claudiu Petra, purtatorul de cuvant al BEJ Brasov
Singura autoritate care s-a autosesizat in acest caz a fost politia: "Vom analiza faptele"
Tot astazi, politia a deschis dosar penal pe numele sefului organizatiei PPDD Gorj pentru mita electorala. Acesta le spala gratuit cetatenilor masinile.