Alegeri parlamentare 2012. Harta electorala inainte de ziua celui mai important examen politic
Concurenta mare la alegerile de duminica. Sunt cinci candidati pe un loc, la fel ca la o facultate de prestigiu. Doar ca la vot nu vor fi testate cunostintele celor inscrisi, ci promisiunile.
La alegerile parlamentare 2012, scrutinul va fi uninominal, ca in 2008, asa ca vom vota oameni si nu liste. Tara a fot impartita in 452 de colegii uninominale, din fiecare urmand sa ajunga in Parlament tot atatia senatori si deputati.
Douasprezece partide si aliante politice au aruncat in lupta electorala 2.451 de aspiranti la un post de parlamentar. 1.691 dintre acestia se viseaza pentru patru ani in bancile de la Camera Deputatilor, iar 760 de candidati - in fotoliile comode din Senatul Romaniei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Descurajati probabil de faptul ca, in 2008, niciun independent nu a intrat in Parlament, anul acesta numai 12 candidati fara sigla de partid s-au incumentat sa ceara votul oamenilor.
Pentru toti acesti candidati, tara a fost impartita in 452 de colegii uninominale: 315 in care vor fi alesi deputatii si 137 pentru Senat. Potrivit legii electorale, un colegiu de deputat trebuie sa aiba cel mult 70 de mii de votanti, in timp ce unul pentru Senat - nu mai mult de 160 de mii de electori.
Colegiile uninominale - pentru Camera Deputatilor ori Senat - nu pot depasi granitele unui judet. Vom lua ca exemplu judetul Sibiu, unde sunt aproximat 375 de mii de oameni cu drept de vot. Aici au fost trasate 6 colegii in care se vor infrunta aspirantii la un post de deputat. Iar pentru Senat, au fost create 3 colegii, prin alipirea a cate doua de deputat.Si romanii din strainatate vor fi reprezentati in viitorul Parlament, pentru ei fiind organizate in toate colturile lumii 4 colegii de deputat si doua de senator.
Castigatori vor fi declarati candidatii care strang cel putin 50% plus unu din voturile din colegiul sau. Asta cu conditia ca partidul din partea caruia candideaza sa treaca de pragul electoral de 5% la nivel national. Daca niciun candidat dintr-ul colegiu nu obtine majoritatea voturilor, alocarea mandatelor se va face printr-o redistribuire matematica a mandatelor, care le faciliteaza accesul in Parlament celor clasati pe locurile doi si trei in detrimentul celor care au obtinut mai multe voturi.
476 de parlamentari vor fi alesi in total pentru Camera Deputatilor si Senat. Pentru scrutinul de duminica, Guvernul a alocat 199 de milioane de lei.Pe site-ul nostru, in sectiunea alegeri.stirileprotv.ro, aflati dintr-o aplicatie colegiul de care apartineti. Trebuie doar sa introducetri numele strazii pe care aveti domiciuliul, si gasiti sectia de votare unde sunteti asteptati duminica si lista candidatilor care se bat pentru votul dumneavoastra la alegerile parlamentare.
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri parlamentare, rezultate alegeri, alegeri 2012,
Dată publicare:
05-12-2012 19:02