Alegeri parlamentare 2012. Ghidul alegatorului roman din strainatate
Ministerul Afacerilor Externe si Autoritatea Electorala Permanenta au lansat „Ghidul alegatorului roman din strainatate”. Acesta ofera detalii despre conditiile in care cetatenii din strainatate isi pot exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare.
Cine poate vota in strainatate?
In strainatate pot vota:
- Cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate, care isi exercita dreptul de vot la una dintre sectiile de votare in tara in care si-au stabilit domiciliul sau resedinta.
- Personalul misiunilor diplomatice si al oficiilor consulare care voteaza la sectia de votare constituita pe langa misiunea diplomatica sau oficiul consular la care isi desfasoara activitatea.
- Militarii, politistii si personalul civil roman din institutiile sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala trimisi in misiune in teatre de operatiuni din strainatate isi exercita dreptul de vot la
orice sectie de votare constituita in tara in care isi desfasoara misiunea.
- Candidatii care se prezinta la vot la o sectie de votare din cadrul colegiului uninominal in care candideaza, alta decat aceea unde sunt arondati potrivit domiciliului.
Care sunt actele pe baza carora se poate exercita
dreptul la vot in strainatate?
Cetatenii romani din strainatate isi pot exercita dreptul la vot in statul in care isi au domiciliul sau resedinta, in baza urmatoarelor documente emise de autoritatile romane, dupa caz:
a) Pentru statele din afara Uniunii Europene:
1. Pasaport romanesc cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate (tip CRDS) dovedind astfel ca domiciliaza in tara in care isi exercita dreptul de vot;
sau
2. Pasaport romanesc simplu (cu mentiunea localitatii de domiciliu din Romania) insotit de documentul emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in tara in care isi exercita dreptul de vot.
b) in cazul statelor membre ale Uniunii Europene:
1. Pasaport romanesc cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate (tip CRDS) dovedind astfel ca domiciliaza in tara in care isi exercita dreptul de vot;
sau
2. Pasaport romanesc simplu (cu mentiunea localitatii de domiciliu din Romania) insotit de documentul emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in tara in care isi exercita dreptul de vot;
sau
3. Cartea de identitate romaneasca insotita de documentul emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in tara in care isi exercita dreptul de vot.
- Pot fi folosite: pasaportul simplu (model 2002), pasaportul simplu electronic si pasaportul simplu temporar. In statele UE nu se voteaza cu buletinul de identitate si nici cu cartea de identitate provizorie.
Nota:
Cetatenii romani cu drept de vot, cu domiciliul sau resedinta intr-o tara in care nu au fost organizate sectii de votare, isi pot exercita dreptul la vot, prin exceptie, la una dintre sectiile de votare din orice tara care face parte din respectivul colegiu uninominal, in baza documentelor enumerate mai sus.
Pentru mai multe informatii accesati sectiunea dedicata alegerilor parlamentare de pe site-ul MAE.
Autoritatile recomanda consultarea permanenta a acestei sectiuni, care este completata continuu, pe masura ce apar informatii noi.
Mai multe informatii despre candidati si partide in sectiunea ALEGERI PARLAMENTARE 2012
Sursa: Pro TV
Etichete: MAE, strainatate, ghid, alegeri parlamentare,
Dată publicare:
04-12-2012 10:13