GHIDUL ALEGATORULUI 2012. Cum se voteaza deputatii si senatorii. Care sunt documentele necesare
Pe 9 decembrie 2012 are loc scrutinul pentru Camera Deputatilor si Senat. Parlamentarii sunt alesi in colegii uninominale, potrivit principiului reprezentarii proportionale.
Guvernul a delimitat, prin hotarare, 315 colegii pentru Camera Deputatilor si 137 pentru Senat.
Astfel, fiecare alegator are dreptul la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputatilor si la un singur vot pentru alegerea Senatului. Fiecare alegator isi exprima votul personal.
Exercitarea votului in numele altui alegator este interzisa.
Mai multe informatii despre candidati si partide in sectiunea ALEGERI PARLAMENTARE 2012
Alegerile au loc in data de 9 decembrie 2012. Votarea a inceput la ora 07.00 si are loc pana la ora 21.00.
Cine are drept de vot? Au drept de vot cetatenii romani care au varsta de 18 ani, daca aceasta a fost implinita pana in ziua alegerilor inclusiv.
Cine nu are drept de vot? Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotarare judecatoreasca definitiva.
Cum se exercita dreptul de vot? Votul exercitat in cadrul alegerilor este secret. Orice control asupra modului in care voteaza un alegator este interzis. Participarea cetatenilor la alegeri se face pe baza liberului consimtamant al acestora. Nimeni nu are dreptul de a exercita presiuni asupra unui alegator pentru a-l determina pe acesta sa participe sau sa nu participe la alegeri.
Cum se aleg deputatii si senatorii? Deputatii si senatorii sunt alesi in colegii uninominale potrivit principiului reprezentarii proportionale. Guvernul a delimitat prin hotarare 315 colegii pentru Camera Deputatilor si 137 pentru Senat.
Unde se poate vota? Alegatorii voteaza numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul. Alegatorii care fac dovada, pe baza actului de identitate, ca domiciliaza in zona arondata sectiei de votare respective si au fost omisi din copia de pe lista electorala permanenta vor fi inscrisi in lista electorala suplimentara de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare.
Cine voteaza la sectia de votare din strainatate? Cetatenii romani cu drept de vot, cu domiciliul sau resedinta in strainatate, isi exercita dreptul de vot la una dintre sectiile de votare din acea tara in care isi au domiciliul sau resedinta.Cine voteaza cu urna speciala? Alegatorii netransportabili din cauza de boala sau invaliditate care solicita deplasarea urnei speciale trebuie sa faca dovada ca domiciliaza pe raza sectiei de votare respective. Acestia trebuie sa faca o cerere scrisa in acest sens si sa anexeze copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca sunt netransportabili. Trebuie sa se asigure secretul votului.
Persoanele detinute in baza unui mandat de arestare preventiva sau persoanele care sunt in executarea unei condamnari, dar nu si-au pierdut drepturile electorale voteaza prin intermediul urnei speciale cu conditia sa domicilieze in unitatea administrativ-teritoriala pe raza careia se afla locul de detentie.
Solicitarea de trimitere a urnei speciale se scrie personal de catre solicitant si se depune prin intermediul apartinatorilor acestuia la sectia de votare unde persoana lipsita de libertate este arondata conform domiciliului.
Care sunt documentele in baza carora se exercita dreptul la vot?
1.Pentru cetatenii romani cu domiciliul in tara:•Cartea de identitate,
•Cartea de identitate provizorie,
•Buletinul de identitate.
2.In cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate: pasaportul simplu cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate;
3. In cazul cetatenilor cu resedinta in strainatate, pasaportul simplu sau, in cazul statelor membre ale Uniunii Europene, si cartea de identitate, insotite de orice alt document emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in strainatate;
4. In cazul membrilor reprezentantelor diplomatice, pasaportul diplomatic sau de serviciu;
5. In cazul elevilor din scolile militare, carnetul de serviciu militar.
Urmareste cele mai noi informatii despre alegerile parlamentare 2012 din Romania si pe TWITTER, pe canalul Stirile ProTV --> #aleg2012
Sursa: Autoritatea Electorala Permanenta, Pro TV
Etichete: acte, documente, lista, alegeri parlamentare, votare, sectii,
Dată publicare:
26-11-2012 10:16