GHIDUL ALEGATORULUI 2012. Cum se voteaza deputatii si senatorii. Care sunt documentele necesare

×
Codul embed a fost copiat

Pe 9 decembrie 2012 are loc scrutinul pentru Camera Deputatilor si Senat. Parlamentarii sunt alesi in colegii uninominale, potrivit principiului reprezentarii proportionale. 

Guvernul a delimitat, prin hotarare, 315 colegii pentru Camera Deputatilor si 137 pentru Senat.

Astfel, fiecare alegator are dreptul la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputatilor si la un singur vot pentru alegerea Senatului. Fiecare alegator isi exprima votul personal.

Exercitarea votului in numele altui alegator este interzisa.

Mai multe informatii despre candidati si partide in sectiunea ALEGERI PARLAMENTARE 2012

Citește și
Alegeri
In Bucuresti, USL ocupa prima pozitie pe buletinele de vot, urmata de UDMR si ARD
„Am ucis 200 de oameni, dar sunt mai rău decât eram”. Mercenarul Wagner care s-a întors în Rusia și a devenit youtuber critic al regimului

Alegerile au loc in data de 9 decembrie 2012. Votarea a inceput la ora 07.00 si are loc pana la ora 21.00. 

Cine are drept de vot? Au drept de vot cetatenii romani care au varsta de 18 ani, daca aceasta a fost implinita pana in ziua alegerilor inclusiv.

Cine nu are drept de vot? Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotarare judecatoreasca definitiva.

Cum se exercita dreptul de vot? Votul exercitat in cadrul alegerilor este secret. Orice control asupra modului in care voteaza un alegator este interzis. Participarea cetatenilor la alegeri se face pe baza liberului consimtamant al acestora. Nimeni nu are dreptul de a exercita presiuni asupra unui alegator pentru a-l determina pe acesta sa participe sau sa nu participe la alegeri.

Cum se aleg deputatii si senatorii? Deputatii si senatorii sunt alesi in colegii uninominale potrivit principiului reprezentarii proportionale. Guvernul a delimitat prin hotarare 315 colegii pentru Camera Deputatilor si 137 pentru Senat.

Unde se poate vota? Alegatorii voteaza numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul. Alegatorii care fac dovada, pe baza actului de identitate, ca domiciliaza in zona arondata sectiei de votare respective si au fost omisi din copia de pe lista electorala permanenta vor fi inscrisi in lista electorala suplimentara de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare.

 Cine voteaza la sectia de votare din strainatate? Cetatenii romani cu drept de vot, cu domiciliul sau resedinta in strainatate, isi exercita dreptul de vot la una dintre sectiile de votare din acea tara in care isi au domiciliul sau resedinta.

Cine voteaza cu urna speciala? Alegatorii netransportabili din cauza de boala sau invaliditate care solicita deplasarea urnei speciale trebuie sa faca dovada ca domiciliaza pe raza sectiei de votare respective. Acestia trebuie sa faca o cerere scrisa in acest sens si sa anexeze copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca sunt netransportabili. Trebuie sa se asigure secretul votului.

Persoanele detinute in baza unui mandat de arestare preventiva sau persoanele care sunt in executarea unei condamnari, dar nu si-au pierdut drepturile electorale voteaza prin intermediul urnei speciale cu conditia sa domicilieze in unitatea administrativ-teritoriala pe raza careia se afla locul de detentie.

Solicitarea de trimitere a urnei speciale se scrie personal de catre solicitant si se depune prin intermediul apartinatorilor acestuia la sectia de votare unde persoana lipsita de libertate este arondata conform domiciliului.

Care sunt documentele in baza carora se exercita dreptul la vot?

 1.Pentru cetatenii romani cu domiciliul in tara:
•Cartea de identitate,
•Cartea de identitate provizorie,
•Buletinul de identitate.

2.In cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate: pasaportul simplu cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate;

3. In cazul cetatenilor cu resedinta in strainatate, pasaportul simplu sau, in cazul statelor membre ale Uniunii Europene, si cartea de identitate, insotite de orice alt document emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in strainatate;

4. In cazul membrilor reprezentantelor diplomatice, pasaportul diplomatic sau de serviciu;

5. In cazul elevilor din scolile militare, carnetul de serviciu militar.

Urmareste cele mai noi informatii despre alegerile parlamentare 2012 din Romania si pe TWITTER, pe canalul Stirile ProTV --> #aleg2012 

Articol recomandat de sport.ro
Reacția portughezilor când au auzit ce a spus Adrian Mutu despre Cristiano Ronaldo
Reacția portughezilor când au auzit ce a spus Adrian Mutu despre Cristiano Ronaldo
Citește și...
Petre Toba: In prima zi a campaniei electorale, la nivel national au fost inregistrate noua sesizari
Petre Toba: In prima zi a campaniei electorale, la nivel national au fost inregistrate noua sesizari

Seful Politiei Romane, chestorul Petre Toba, a declarat, sambata, la investirea noului prefect de Mures, Corneliu Grosu, ca in prima zi a campaniei electorale, la nivel national, au fost inregistrate noua sesizari. 

In Bucuresti, USL ocupa prima pozitie pe buletinele de vot, urmata de UDMR si ARD
In Bucuresti, USL ocupa prima pozitie pe buletinele de vot, urmata de UDMR si ARD

Biroul Electoral al Municipiului Bucuresti a hotarat, vineri, ca pe prima pozitie a buletinelor de vot din Capitala sa fie trecuta Uniunea Social Liberala, urmata de UDMR si Alianta Romania Dreapta, in timp ce PP-DD se afla pe pozitia a opta. 

Oferta de alegeri parlamentare 2012. Cine are curajul sa candideze pentru colegiile din Bucuresti
Oferta de alegeri parlamentare 2012. Cine are curajul sa candideze pentru colegiile din Bucuresti

Niciunul dintre copresedintii USL sau ARD nu candideaza in Bucuresti, Crin Antonescu fiind cel care a renuntat ultimul la Capitala.

Recomandări
Cum au ajuns piloții de la TAROM
Cum au ajuns piloții de la TAROM "inapți de zbor". Colegii de la o companie low-cost câștigă de peste două ori mai mulți bani

În plin sezon al concediilor, mii de oamenii, unii cu copii mici, și-au văzut, luni, planurile date peste cap și au stat ore în șir în aeroporturi.

Protestatarii, după „discuția” cu ministrul Boloș: Nu ne-a lăsat să vorbim. Au fost mulți, nu știm cine, că nu s-au prezentat
Protestatarii, după „discuția” cu ministrul Boloș: Nu ne-a lăsat să vorbim. Au fost mulți, nu știm cine, că nu s-au prezentat

Discuţiile de la Ministerul Finanţelor au fost total diferite faţă de ceea ce s-a întâmplat la Guvern, în condiţiile în care, în prima oră, nici măcar nu ni s-a permis să vorbim, a declarat, pentru AGERPRES, Valentina Saygo, economist, contabil şi antreprenor.

Cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat din ultimii 15 ani. Câți absolvenți au luat 10
Cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat din ultimii 15 ani. Câți absolvenți au luat 10

Avem cel mai mare procent de promovare la Bacalaureat din ultimii 15 ani. Mai exact, 76,4% dintre tinerii care au susținut acest examen au luat note peste 6.