Scandal în Sectorul 1. Ministrul Vela a anunțat cine sunt persoanele care apar în filmări

×
Codul embed a fost copiat

PSD vrea anularea alegerilor pe București, acuzând USR-Plus că le-ar fi fraudat. De partea cealaltă, primarul ales al sectorului 1, Clotilde Armand, a spus ca „niciodată nu e prea târziu” pentru arestarea Gabrielei Firea și a lui Dan Tudorache.

CITIȚI în acest articol:

-► Cum a început PSD scandalul privind imaginile difuzate la unele televiziuni
-► Ministrul de Interne a anunțat cine sunt persoanele care apar în filmări
-► Dan Barna: Observatorii USR nu au atins sacii cu voturi la Biroul Electoral al Sectorului 1
-► Clotilde Armand a sesizat CNA pentru fake-news
-► Jandarmeria: Din exterior nu au intrat persoane neautorizate

Cum a început scandalul privind imaginile difuzate la unele televiziuni

 

Noul scandal din sectorul 1, după ce, anterior, altul a fost declanșat de Dan Tudorache, a început miercuri seara, când președintele PSD Marcel Ciolacu a distribuit pe Facebook mai multe imagini difuzate de Antena 3, afirmând că în imagini sunt membri USR-Plus care umblă la sacii cu voturi.

Citește și
Nicușor Dan a votat la alegerile locale 2020
Nicușor Dan: E incredibil faptul că PSD a încercat să fraudeze votul în București
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Astfel, Marcel Ciolacu a cerut arestarea persoanelor pe care le acuză de fraudă electorală.

„Iohannis girează un sistem mafiot! Iohannis, nici omologii tăi din Africa nu ar face aşa ceva!!! Să vezi cum useriştii fură voturile ca-n codru, cu jandarmii la uşă, dar tu să dai vina pe alţii!!! În fapt, în faţa camerelor useriştii au făcut circ şi istericale, iar pe la spate fugeau în spate cu sacii cu buletine! INIMAGINABIL pentru o ţară membră a Uniunii Europene! Toţi aceşti hoţi trebuie arestaţi urgent!” a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Cioacu amenință în continuare cu pușcăria, insistând în demisia lui Marcel Vela.

„Demisia VELA pentru că ţi-ai pus interlopii în uniformă de jandarm să păzească hoţii! PNL este părtaş la acest furt şi trebuie să răspundă pentru că Guvernul lor de incompetenţi şi hoţi a organizat alegerile! Vă asigur că lucrurile nu rămân aşa! Toţi veţi ajunge la puşcărie! Vom sesiza toate instituţiile internaţionale! Europa trebuie să ştie cine sunteţi, hoţilor!!! Alegerile au fost în mod evident fraudate şi trebuie anulate”.

 

Reacția lui Ciolacu vine după ce primarul în funcție Gabriela Firea a cerut repetarea alegerilor.

Între timp, Biroul Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 București a explicat, joi, într-un comunicat că imaginile respective au fost prezentate în spațiul public într-o manieră “denaturată, în scopul inducerii în eroare a publicului”.

Ministrul de Interne a anunțat cine sunt persoanele care apar în filmări

 

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat joi, într-o conferință de presă, cine sunt persoanele care apar în filmările care au încins spiritele în PSD.

”Confirm că în urma analizelor și cercetărilor, cei prezenți în depozitul unde sunt buletinele de voturi sunt președintele Biroului Electoral de Circumscripție Sector 1, un membru în biroul electoral de circumscripție sector 1 - delegat din partea partidului PPU-SL, Partidul Puterii Umaniste Social Liberale, cel care depozitează un sac - președintele secției de votare 141 din cadrul sectorului 1, cel care se vede că ridică un sac, și 3 observatori candidați din partea partidelor politice, care supraveghează procedura cu aprobarea președintelui biroului electoral de circumscripție sector 1.” - a spus ministrul.

Tot el a precizat că reprezentanții MAI s-au autosesizat în acest caz.

”În urma imaginilor publicate aseară în mass-media, ne-am autosesizat, și în prezent, așa cum ați văzut, în urma declarațiilor făcute de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, se fac cercetări.” - a declarat Marcel Vela.

Barna: Observatorii USR nu au atins sacii cu voturi la Biroul Electoral al Sectorului 1

 

Copreşedintele USR PLUS Dan Barna a respins, joi, acuzațiile PSD că reprezentanţii alianţei ar fi putut interveni în procesul electoral.

El a declarat că imaginile difuzate miercuri seara de unele televiziuni reprezintă o manipulare pusă la cale de social-democrați.

”După 30 de ani de prosteală, PSD a mai încercat și a mai jucat o carte disperată, azi-noapte, pe televiziunile de casă, pe acele televiziuni pe care le știți foarte bine, încercând să prostească efectiv bucureștenii că niște imagini banale, firești, din activitatea biroului electoral al sectorului 1 sunt dovada unui complot absurd și imaginar.” - a spus liderul USR.

Barna a explicat că ceea ce se vede în acele imaginin sunt, de fapt, momente care au avut loc în seara zilei de luni, iar reprezentanţii USR PLUS nu au atins sacii cu voturi din Biroul Electoral al Sectorului 1.

"Simpla idee că USR PLUS, care nu sunt în guvernarea locală de la Sector 1, nu deţinem pârghiile executive ale domnului Tudorache, nu avem personal angajat în clădirea respectivă şi în instituţiile implicate acolo, să se sugereze că noi am fi putut cumva să intervenim în procesul electoral este o minciună sfruntată şi o aberaţie. E foarte clar, dacă vă uitaţi, şi am aici, la poziţia 32, apare domnul Istrate Daniel, şoferul domnului Tudorache... Tot personalul acesta auxiliar şi tehnic al Biroului Electoral al Circumscripţiei electorale a Sectorului 1 face parte din Primăria Sectorului. Sunt oamenii domnului Tudorache. Ei sunt cei care au luat sacul în mână, cei care l-au dus în birou, la dispoziţia preşedintelui, dar ideea că observatorii USR ar fi pus mâna pe saci e o minciună şi un fals", a explicat Barna, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul USR PLUS.


Clotilde Armand a sesizat CNA pentru fake-news

Față de acuzele PSD, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susține că imaginile cu presupusa fraudă la sacii de voturi sunt un fake-news și spune că a făcut plângere la CNA. Vrea și ea arestări, dar pentru Tudorache și Firea.

„Televiziunea unui turnător securist şi abonată ani de zile la banii Primăriei Capitalei, pe vremea când PMB era condusă de fosta lui angajată, difuzează imagini false despre membrii USR PLUS care «sustrag saci cu voturi». Fake news! Acele imagini sunt de la procesul de numărare şi persoanele sunt observatori care asistau numărarea. Apoi, orice candidat are dreptul să urmărească procesul de votare şi numărare al votului pe toată perioada procesului electoral. Aşa spune legea. Dar dna Firea şi fostul primar nu se pricep la acest proces, ei nu cunosc legea. PSD şi-a trimis azi agitatori la sediul BES 1 iar acum promovează acum ştiri false pentru că au pierdut alegerile. Sunt doar nişte loseri disperaţi”, a reacționat Clotilde Armand, miercuri seară, tot pe Facebook.

Noul primar al Sectorului 1 a mai dezvăluit că PSD şi-a făcut sediul electoral deasupra sediului BES 1, acolo fiind prinşi ”în flagrant cu procese verbale în alb pregătite să măsluiască PV”.

Jandarmeria: Din exterior nu au intrat persoane neautorizate

În urma scandalului cu presupusele Imagini, Jandarmeria București a explicat, miercuri seară, că încăperea în care se aflau sacii cu voturi era sigilată, iar în exteriorul clădirii mai multe persoane se filmau reciproc și provocau scandal.

Jandarmeria a precizat că are în atribuții paza clădirii, sigilarea și desigilarea camerei.

„Încăperea în care sunt depozitate materialele electorale a fost desigilată la cererea președintelui biroului electoral, jandarmul întocmind, de fiecare dată, în acest sens un proces-verbal de predare-primire a încăperii respective. Precizăm faptul că accesul în încăperea respectivă este permis doar cu acordul președintelui biroului electoral de sector, iar incinta este luată în protecție după sigilare”, a transmis Direcția Generală de Jandarmi București.

Activitățile din încăperea sigilată unde se află sacii cu voturile nu sunt de competența Jandarmeriei, dar din exterior nu au intrat persoane neautorizate, a precizat instituția.

„Încăperea în care sunt depozitate materialele electorale este asigurată cu post permanent de protecţie. Accesul în zona respectivă este restricţionat pe timpul cât aceasta este sigilată şi permis doar celor care au acest drept. Persoanele care au intrat în clădirea în care se află şi Biroul Electoral, au fost legitimate şi nu li s-a permis accesul în zonă acestea părăsind incinta. Nimeni nu a pătruns în zona restricţionată”, a precizat Jandarmeria.

Poliția și Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au început verificări pentru a stabili dacă imaginile difuzate de Antena 3 sunt reale.

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Interviu cu Nicușor Dan. Cum a reușit Asociația Salvați Bucureștiul să împiedice dispariția spațiilor verzi din Capitală
Interviu cu Nicușor Dan. Cum a reușit Asociația Salvați Bucureștiul să împiedice dispariția spațiilor verzi din Capitală

Primarul general ales, Nicuşor Dan, a precizat într-un interviu pentru ȘtirileProTv că cel mai important dosar al Asociației Salvați Bucureștiul este ”Avizul de mediu” pentru Sectorul 1 în care urmau să dispară peste 140 de hectare de spații verz

Nicușor Dan: E incredibil faptul că PSD a încercat să fraudeze votul în București
Nicușor Dan: E incredibil faptul că PSD a încercat să fraudeze votul în București

Primarul ales al Capitalei la alegerile din 27 septembrie, Nicușor Dan, a reacționat marți cu privire la acuzațiile de fraudă aduse la adresa PSD de la sectorul 1, unde a candidat Clotilde Armand, din partea USR-PLUS și susținută de PNL.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.