Alegeri locale 2020. Lista de candidați înscriși în cursa pentru Primăria Capitalei
Alegeri locale 2020. Nouă candidați s-au înscris în cursa electorală care are loc în 27 septembrie 2020, în București, pentru obținerea unui mandat la conducerea Primăria Capitalei.
Lista completă a candidaților înscriși la alegerile locale 2020, pentru funcția de primar general al Capitalei:
-► Nicușor Dan - susținut de PNL și USR PLUS
-► Gabriela Firea - susținută de PSD
-► Traian Băsescu - susținut de PMP
-► Călin Popescu Tăriceanu - susținut de ALDE
-► Ioan Sîrbu - susținut de Pro România
-► Ilan Laufer - susținut de Forța Identității Naționale și Platforma Social Liberală
-► Viorel Cataramă - susținut de alianța Mișcarea Patrioților Români
-► Alexandru Coita - susținut de Partidul Republican
-► Florin Călinescu - susținut de Partidul Verde
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Calendar alegeri locale 2020
Înscrierea candidaților la alegerile locale 2020 s-a făcut până în 18 august 2020.
Până la 19 august, birourile electorale de circumscripţie acceptă sau resping, prin hotărâre, candidaturile depuse. Urmează o perioadă de contestaţii. La 24 august, instanţele la care au fost depuse contestaţii aduc la cunoştinţa birourilor electorale de circumscripţie hotărârile definitive privind candidaturile. În aceeaşi zi, candidaturile rămân definitive.
La 25 august, partidele şi alianţele comunică reprezentanţii în Biroul Electoral Central.
La 26 august are loc tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot. Până la 27 august, primarii stabilesc locurile speciale pentru afişaj electoral şi asigură amplasarea de panouri electorale în cadrul acestora.
Campania electorală începe în data de 28 august 2020, cu 30 de zile înainte de data alegerilor. La 26 septembrie 2020, ora 7.00, în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, se încheie campania electorală.
Obiectivele candidaților la Primăria Capitalei, alegeri locale 2020
Candidatul susţinut de Alianţa USR PLUS şi PNL, Nicușor Dan, a anunțat că are în vedere rezolvarea problemei traficului rutier, a metroului de suprafaţă, reabilitarea liniilor de tramvai, semaforizarea inteligentă sau reţeaua de mari parcări la intrarea în oraş.
"Putem să rezolvăm problema poluării din Bucureşti, pentru trebuie să facem noi spaţii verzi, nu ca actuala administraţie, cum a făcut nu mai târziu de acum trei zile, să prevadă dispariţia a 25 de hectare de spaţiu verde. Putem să rezolvăm problema termoficării, putem să luăm bani europeni pentru termoficare, pentru soluţii inteligente de transport, pentru spaţii verzi, pentru infrastructură şcolară, putem să facem din Bucureşti un oraş prietenos cu copiii. Putem să facem din Bucureşti un centru regional pentru tehnologie, putem să facem din Bucureşti centrul cultural şi academic al sud-estului Europei şi putem să facem din Bucureşti oraşul de care să fim mândri şi din care copiii noştri să nu vrea să plece", a spus Nicuşor Dan, potrivit Agerpres.
Nicușor Dan este singurul candidat la funcția de primar general care are un site electoral, noulbucuresti.ro, însă acolo nu apare și programul electoral, ci doar câteva idei generale legate de administrația publică.
Gabriela Firea: ”Voi continua toate proiectele de dezvoltare”
Candidatul susţinut de Partidul Social Democrat, Gabriela Firea, afirmă că principalul său obiectiv este continuarea proiectelor pe care le-a demarat deja.
"Deşi lucrurile par foarte complicate în acest moment, cred că ele sunt simple - bucureştenii au de ales între mine, care voi continua toate proiectele de dezvoltare ale Capitalei, echipa mea (...) şi candidatul dreptei unite, care a anunţat cât se poate de clar că, dacă va ajunge vreodată la Primărie, va elimina sau reduce drastic subvenţiile pentru transportul public în comun şi pentru termoficare", a spus Firea.
Primarul general a explicat că există peste un milion şi jumătate de bucureşteni care folosesc zilnic transportul public în comun, şi, de asemenea, peste un milion şi jumătate de persoane care sunt racordate la reţeaua de termoficare, iar lucrurile anunţate de contracandidatul său ar însemna aducerea în stadiul de sărăcie a multor oameni din Bucureşti.
Traian Băsescu: ”Fondul problemei este poluarea”
Candidatul susţinut de Partidul Mișcarea Populară, europarlamentarul Traian Băsescu, afirmă, referitor la administrarea Capitalei, că problema de fond este poluarea, iar soluţia pe care o va aplica este aceea a eliminării pierderilor de căldură.
"Fondul problemei este poluarea, care trebuie rezolvată în primul rând reducând pierderile de energie prin izolarea termică a blocurilor şi a caselor. Atâta timp cât blocurile pierd 20% din cantitatea de căldură, încălzesc atmosfera - cei care produc energie - asta consumă şi eliberează în atmosferă emisii de carbon. Una din soluţii este să eliminăm pierderile de căldură şi în felul acesta se va produce mai puţină energie termică pentru încălzire. Este soluţia pe care o veţi vedea pusă prima pentru toate statele UE pe lista de priorităţi în acest proces al Europei verzi", a punctat Băsescu.
În ceea ce priveşte încălzirea şi apa caldă, el a susţinut că acestea au rămas la stadiul la care le-a lăsat când era primar general al Capitalei.
"Încălzirea şi apa caldă au rămas la stadiul la care le-am lăsat. Am făcut contorizarea în mandatul meu, am modernizat şi automatizat cele 756 de puncte termice şi de atunci s-a ştiut că RADET-ul va intra în faliment, odată cu contorizarea la scară de bloc. Toată lumea a ştiut lucrul ăsta, nu s-a făcut nimic. Ce trebuia făcut? Trebuiau aduse, în spatele noilor puncte termice automatizate, centralele de cvartal, care să fie cuplate la unu, două, trei puncte termice, în funcţie de numărul de blocuri", a explicat Traian Băsescu, potrivit Agerpres.
În viziunea lui, soluţia la traficul rutier aglomerat din Capitală este construirea de pasaje subterane.
"La Piaţa Romană ai nevoie de un pasaj subteran, la Arcul de Triumf ai nevoie de un pasaj subteran. Numai aşa poţi să fluidizezi traficul. Nu eu le-am inventat. Sunt într-un studiu finanţat de Guvernul japonez, pe care eu l-am găsit în primărie şi am încercat să îl pun în aplicare. Pasajul Basarab e unul din efecte, pasajul de la Casei Presei Libere este altul", a mai arătat Băsescu.
Călin Popescu Tăriceanu: ”Principala problemă pe care o văd la București este de departe, în acest moment, rezolvarea problemelor de trafic”
Călin Popescu Tăriceanu, care este și președintele ALDE, este candidatul susținut de Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE).
Care sunt problemele Bucureștiului, în viziunea lui Tăriceanu:
”Principala problemă pe care o văd la București este de departe, în acest moment, rezolvarea problemelor de trafic. Dar fără un plan urbanistic general aceste probleme de trafic nu vor putea fi rezolvate. Cine crede că făcând un pasaj se rezolvă problema, un singur pasaj, se înșală. Știți care este definiția pasajului? Drumul cel mai scurt între 2 semafoare. Deci trebuie gândită circulația și traficul Bucureștiului, în primul rând, așa cum spuneam, cu specialiști.
În al doilea rând, planul de urbanism trebuie să fie dezbătut cu cetățenii. El trebuie să fie înțeles, explicat și înțeles de cetățeni, și susținut de ei.” - a spus Tăriceanu la lansarea candidaturii.
”Foarte mulți cred că Bucureștiul poate să devină un pol de atracție turistică. rebuie să vă spun că da, poate să devină un pol de atracție turistică, dar trebuie să fim realiști, că nu ne putem compara cu Viena, care este o capitală imperială. Bucureștiul are atuurile lui, pe care, sigur, trebuie să le valorificăm. Dar atuurile lui, probabil se găsesc în altă parte și ele trebuiesc potențate.” - a mai declarat liderul ALDE.
Ioan Sîrbu: ”Știu, pot şi vreau să fac treabă”
Candidatul susţinut de Alianţa PRO Bucureşti 2020 (formată din liderii politici Victor Ponta și Robert Negoiță) este Ioan Sîrbu, medic militar în rezervă.
Sîrbu afirmă că administraţia Bucureştiului are nevoie de un medic la conducere în contextul pandemiei de COVID-19, pentru a putea fi traversată această perioadă fără pierderi şi fără consecinţe asupra vieţii bucureştenilor.
"În ceea ce mă priveşte: ştiu, pot şi vreau să fac treabă în cadrul acestei alianţe de succes. Şi, mai cu seamă, ca manager al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central şi şef al Direcţiei Medicale, sunt funcţii pe care le-am deţinut în cariera mea medico-militară, fiind la bază medic militar, am reuşit să fac din aceste două instituţii poate cele mai prestigioase unităţi medicale din România. Acest exerciţiu al meu, administrativ şi managerial, îmi dă posibilitatea să pot să vin cu soluţii pe care să le implementez şi să putem împreună să traversăm această pandemie", a spus Sîrbu.
Ilan Laufer: ”Vă ofer o alternativă reală, tânără, civilizată și cu viziune antreprenorială”
Candidatul susținut de alianța formată între Forța Identității Naționale și Platforma Social Liberală este Ilan Laufer, fost ministru pentru Mediul de Afaceri în guvernul PSD care a fost condus de Mihai Tudose.
Ilan Laufer nu și-a prezentat, deocamdată, programul electoral, dar a făcut câteva promisiuni electorale pe pagina sa de Facebook.
”Vă ofer o alternativă reală, tânără, civilizată și cu viziune antreprenorială care vrea și este pregătită să schimbe transparent, împreună cu voi, realitatea și clasa politică actuală.”
”În perioada în care am fost Ministru pentru Mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat am creat și implementat cel mai important și de succes proiect din istoria antreprenoriatului românesc: ”Start-Up Nation”, proiect prin care am contribuit la crearea unei noi generații de antreprenori în România și prin intermediul căruia s-au creat peste 60.000 de noi locuri de muncă în economia românească. Proiect pe care îl voi replica la nivelul Bucureștiului, în mandatul meu de Primar General al Capitalei.”
”În mandatul meu de Primar General al Capitalei 50% din bugetul public, destinat achizițiilor publice, va fi redirecționat strict către IMM-urile românești.”
”Eu garantez că 50% din bugetul public destinat achizițiilor publice va fi redirecționat strict către IMM-urile românești, asigurând o transparență de 100%, lucrând în interesul și pentru dezvoltarea capitalului autohton.”
Viorel Cataramă: ”Promisiunea nr. 1, voi organiza un referendum”
Viorel Cataramă este candidatul susținut de alianța Mișcarea Patroților Români, formată din următoarele partide: Dreapta Liberală, Partidul pentru Proiecte și Idei de Interese Locale, Partidul României Europene, Partidul Violet-Democrație Directă, Partidul Socialist Creștin, Partidul Naționalist și Partidul Pirat România.
Cataramă nu și-a prezentat, deocamdată, programul electoral, dar a făcut două promisiuni electorale pe pagina sa de Facebook.
Promisiunea numărul 1: ”Ca Primar General la București, voi organiza un referendum, locuitorii Capitalei urmând a răspunde la următoarea întrebare: Sunteți de acord cu suspendarea drepturilor și libertăților fundamentale (inclusiv din cauză de Covid)? Notă: se exclude situația în care România ar fi victima unei agresiuni armate.”
Promisiunea numărul 2: ”Ca Primar General la București, voi milita pentru sponsorizarea de către PMB a echipelor de fotbal DINAMO și RAPID. Sunt două nume mari, iubite de bucureșteni. Sunt două echipe care au făcut istorie în Europa și care, cu siguranță, vor reprezenta din nou, cu cinste, țara noastră în competițiile internaționale!”
Alexandru Coita: ”Este nevoie de un tânăr care să ofere o alternativă Bucureştiului"
Preşedintele Partidului Republican din România, Alexandru Coita, candidează la funcţia la primar general a Capitalei.
El a propus alegătorilor proiectul "Respir Bucureşti".
"Am 39 de ani. Am pregătire în străinătate în domeniul diplomaţiei şi economiei. Oriunde am fost, am performat şi am adus rezultate. Am luptat pentru România la Bruxelles, am luptat pentru România în Guvern, unde am semnat Master Planul General de Transport. Acum a venit momentul să dau ceva înapoi oraşului meu. Sunt bucureştean, născut, crescut în cartierul Griviţa şi cred că este nevoie de un tânăr care să ofere o alternativă Bucureştiului", a declarat Coita pentru Agerpres.
Candidatul Partidului Republican afirmă că îşi doreşte să aducă "un suflu proaspăt" pentru Capitală.
"Avem o echipă de tineri (...) care au reuşit să gândească într-un timp record un proiect integrat, pe termen lung, pentru Capitală, intitulat 'Respir Bucureşti', despre care multă lume ne-a spus că este cel mai serios. Prin acest proiect, cu o durată de 10 ani, ne propunem să revitalizăm Bucureştiul, să reclădim Capitala. (...) Ne uităm la acest oraş care este sufocat de trafic, de poluare. Avem în plan ca toată zona centrală, de la Piaţa Romană până la Catedrala Naţională, să o transformăm parţial într-un spaţiu care va fi accesibil pietonilor, bicicletelor şi trotinetelor electrice. (...) Vom deschide spaţiul închis al Palatului Parlamentului şi îl vom transforma într-un adevărat memorial al vechiului cartier Uranus, un spaţiu de plimbare şi de relaxare. Nu vom face Grădinile de la Versailles - varianta românească, pentru că ar însemna să fie un kitsch. Vrem să construim un spaţiu urban care să fie prietenos, dar în egală măsură, să respecte istoria şi memoria locului", a adăugat Coita.
Potrivit lui Coita, proiectul prevede, printre altele, înlocuirea RADET cu microcentrale de cartier moderne, eficiente, cu reducerea la minim a pierderilor, achiziţionarea directă de la dezvoltatori a 10.000 de apartamente pentru tineri, pentru persoane cu probleme financiare, dar şi pentru vârstnici, care iniţial vor plăti o chirie şi ulterior şi le pot cumpăra la preţuri favorabile.
Proiectul mai include reabilitarea patrimoniului cultural reprezentat de vechile cinematografe, vechile grădini de vară şi crearea unor trasee culturale prin Bucureşti, cât şi construcţia unui district tehnologic în sudul Bucureştiului.
Florin Călinescu - ”Partidul Verde susține desființarea sectoarelor”
Actorul Florin Călinescu este susținut de Partidul Verde, al cărui președinte este. El s-a înscris în cursa pentru Primăria Capitalei pe ultima sută de metri, ”seara târziu”, chiar în ultima zi de depunere a candidaturilor.
”Avem un proiect unic, pe care niciun alt partid nu și-l va asuma: București-Ilfov o singură comunitate, o administrație suplă, modernă, un nivel de viață urbană ridicat așa cum merita cea mai puternică comunitate din Estul Europei.” - a anunțat prim-vicepreședintele Partidului Verde, Cristian Soare.
”Partidul Verde susține desființarea sectoarelor, motiv pentru care nu va nominaliza candidați pentru funcția de primari de sectoare, dar va participa în alegeri cu liste pentru consiliul local. De asemenea, Partidul Verde propune o lista de consilieri generali pentru Consiliul General al Municipiului București.” - se arată pe site-ul partidului condus de Florin Călinescu.
Programul electoral poate fi consultat aici.
Sursa: C.M.
Etichete: bucuresti, candidati, alegeri locale, alegeri 2020,
Dată publicare:
18-08-2020 12:06