„Zăceau pe saltele mizerabile, printre moloz”. Ororile descoperite la azilul de bătrâni din Mureș. VIDEO
Noi orori, petrecute în centrele pentru persoanele cu dizabilități, ies la iveală. De data aceasta în Bărdești, județul Mureș.
Acolo au fost găsite mai multe persoane grav bolnave, ținute în condiții inumane chiar în subsolul centrului unde ar fi trebuit să primească îngrijiri.
A fost mobilizare de forțe în satul Bărdești, după o sesizare telefonică primită din partea unui ONG - Centrul de resurse juridice. La descinderi, au fost găsite în subsolul clădirii șapte persoane ținute în condiții greu de imaginat. Erau acolo clandestin, pentru că centrul avea licență doar pentru cazarea a 20 de persoane.
Georgiana Pascu, manager program CRJ: „Două persoane erau în vârstă, pe saltele murdare de fecale, urină, sânge. Altele stăteau pe un fel de paleți. O tânără de aproximativ 19 părea că este malnutrită. Foarte, foarte slabă, piele și os. Oamenii erau pur și simplu lăsați, zăceau pe aceste saltele mizerabile, fără să se poată mișca, fără să poată cere ajutor. Printre mormane de moloz”.
La fața locului au ajuns, pe lângă polițiști, reprezentanți ai Protecției Copilului, ai Direcției de Sănătate Publică, echipaje medicale și pompieri. 13 persoane au fost duse la urgențe, 6 au fost relocate la alte centre, iar una a fost preluată de aparținători. Centrul a fost închis pe loc. Revoltător este că fusese verificat de alte echipe de control, chiar în urmă cu câteva zile. Nimeni însă nu a verificat subsolul.
Nicolae Pălășan, subprefect Mureș: „I-au ținut undeva într-un subsol, demisol, impropriu. Ușa unde îi țineau era blocată. În data de 14 au fost verificați, în data de 20 s-au făcut verificări și în 26 a fost AJPIS-ul cu patru inspectori, au fost la fața locului. I-au găsit în regulă pe cei care erau camere”.
Cazul a fost preluat de procurori, iar ancheta este abia la început. Același administrator se ocupă și de alte unități de îngrijire.
Medicii au spus că toți cei din centrul de îngrijire au fost preluați și evaluați în regim de urgență, doar că - din păcate - nu au avut acces la dosarele lor medicale. Vorbim despre persoane adulte cu boli cronice grave, ținute în condiții groaznice. Până acum, 11 persoane au fost mutate în secția de psihiatrie, iar alte 2 au nevoie de îngrijiri de urgență. Este vorba de o persoană cu malnutriție, numai piele și os, dar și o altă persoană dezhidratată și cu sechele ca urmare a unui accident vascular, ignorate până acum.
Fondatorul asociației a precizat că nu are cunoștințe ca vreun bolnav să fi fost cazat în subsol sau în condiții improprii. El a mai menționat și că, în urma controalelor de joi, toți cei 17 angajați de acolo și-au dat demisia.
Ministerul Muncii a hotărât ca avizul de funcționare al acestui centru să fie revocat.
În acest caz au fost, abia acum, deschise mai multe anchete. Centrul a ajuns și în vizorul procurorilor DIICOT.