Zvonurile despre coronavirus, tot mai periculoase. Ce oficial a căzut pradă știrilor false
Știrile false și zvonurile pot face mai mult rău decât coronavirusul, iar România se confruntă deja cu acest fenomen periculos, recunosc oficialii.
Pentru a-i ajuta cu informații reale pe cei care vor să afle mai multe despre măsurile de protecție, simptome, ori tratament, va fi înființat un număr special de telefon.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Autoritățile ne recomandă să luăm în seamă doar știrile furnizate pe site-urile oficiale ale instituțiilor de sănătate, ori de siguranță publică și să nu distribuim informații alarmante, provenite din surse nesigure.
Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Polițiștilor, a recunoscut spășit că a devenit, fără voie, unul dintre promotorii unei știri false, una extrem de gravă. Anunțase public că în România s-a confirmat primul caz de îmbolnăvire cu coronavirus, deși autoritățile susțineau contrariul.
Dumitru Coarnă, președinte Sindicat Polițiști: „Am greșit, m-am hazardat. De obicei nu fac asta, dar atunci eram relaxat, era credibilă informația. Regret.”
Este doar un exemplu. De câteva zile internetul este plin de informații din surse mai mult sau mai puțin credibile, de sfaturi venite de la tot soiul de specialiști, de păreri, de zvonuri, de explicații și implicații, de presupuneri și de scenarii, unele apocaliptice. Oamenii citesc, unii se amuză, dar alții se sperie și le distribuie. Share cu share, fotografie cu fotografie și zvon cu zvon generează dezinformare.
E bine de știut însă, că dacă cineva seamănă panică intenționat și ajunge să afecteze siguranța națională, un procuror poate decide începerea urmăririi penale.
Gabriela Scutea, procuror general al României: „Supraveghează Ministerul Public și din acest punct de vedere modul în care se disipează aceste mesaje ce panichează sau pot panica realmente populația. Este un aspect, dar deocamdată nu l-am luat în considerare. Să induceti aceste verificări ale surselor și preluarea, promovarea punctelor de vedere oficiale.”
Autoritățile au anunțat că vor înființa o linie telefonică specială unde pot suna toți cei care vor să afle informații, de orice tip, despre coronavirus. Le vor răspunde specialiști ai Ministerului Sănătății, instituția care coordonează proiectul.
Până atunci însă, suntem sfătuiți să nu dăm crezare mesajelor care nu provin din surse autorizate.
Gelu Duminică, sociolog: „Este uman ce se întâmplă, dar periculos. Ne sperie ceea ce nu cunoaștem și încercăm să ne protejăm, pe noi, pe cei din jur, etc.”
Toate informațiile importante vor fi postate obligatoriu pe site-urile instituțiilor care fac parte din Comitetul Național de Gestionare a coronavirusului, adică Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne, Departamentul pentru Situații de Urgență și Institutul Național de Sănătate Publică.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!