Tot ce trebuie să știi despre noul coronavirus: cauze, răspândire și simptome


Ultimul update: Miercuri 26 Februarie 2020 20:45
Data publicarii: Miercuri 26 Februarie 2020 18:55
Categorie: Stiri actuale

În ciuda temerilor, la nivel planetar mortalitatea rămâne sub 3%. Specialiștii îndeamnă la calm, ne sfătuiesc să luăm cât mai multe măsuri de prevenție și să cerem ajutorul medicilor atunci când este cazul.

Coronavirusul provoacă infecții asemănătoare virozelor sau gripei, iar simptomele seamănă cu cele ale răcelii.

Coronavirusurile sunt o subfamilie de virusuri foarte răspândite în natură, care produc atât la om cât și la animale afecțiuni ale cailor respiratorii sau ale tractului digestiv.

Cum se răspândește noul coronavirus

 

Noul coronavirus se răspândește pe cale aeriană, iar cele mai frecvente simptome sunt febra, oboseala și tusea uscată. Unii pacienți pot avea și dureri musculare, le curge nasul, îi doare în gât și au scaune diareice.

Prof. dr. Alexandru Rafila, președinte Societatea de Microbiologie: „Nu sunt simptome specifice.”

Perioada de incubație poate ajunge la 14 zile, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Adrian Streinu Cercel: „OMS nu a modificat până acum perioada de incubație, este bine știut că nu se iau extremele, ci zonele de mijloc și alea se definesc ca perioada de incubație. Pentru momentul de față perioada de incubație rămâne de 14 zile, așa cum a declarat-o și OMS și noi ne conformăm acestei perioade de timp”.

Cei cu o imunitate puternică pot fi infectați dar nu dezvoltă niciun simptom. Specialiștii spun că aproximativ 80% dintre pacienți se vindecă fără a avea nevoie de tratament special.

Cât de gravă este infectarea cu coronavirus

 

Organizația Mondială a Sănătății susține că doar la una din șase persoane boala se agravează și în 3% intervine decesul.

În plus, studiile făcute până acum arată că virusul nu este agresiv în rândul copiilor.

Prof. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru: „Studiile publicate de medicii chinezi arată că nu au fost cazuri grave în rândul copiilor și nu s-a întregistrat niciun deces.”

Metode de prevenire a infectării cu coronavirus

 

Pentru a preveni răspândirea infecției sau îmbolnăvirea este bine să respectăm regulile de igienă. Să ne spălăm corect pe mâini și cât mai des cu apă și săpun.

E bine să avem și dezinfectat de mâini. Când tușim sau strănutăm, gura și nasul se acoperă cu cotul sau cu batista.

Evitați pe cât posibil spațiile aglomerate și închise, iar dacă aveți simptome sunați la medicul de familie. Specialiștii recomandă de asemenea să păstrați o distanță considerabilă fără de cei care prezintă semne de boală.

Un contact apropiat înseamnă dacă ați stat față în față cu o persoană infectată, la o distanță mai mică de 2 m, mai mult de 15 minute, sau dacă ați stat în aceeași încăpere cu ea, minimum 15 minute și tot o distanță mai mică de 2 m.

Și personalul medical care care îngrijește un pacient infectat cu noul coronavirus sau lucrează probele în laborator fără a purta echipamentrul corespunzător de protecție reprezintă contact apropiat.

Potrivit experților, numărul infecțiilor va scădea odată cu încălzirea vremii.

Prof. dr. Alexandru Rafila, președinte Societatea de Microbiologie: „Moare la peste 20.”

Astăzi s-au înregistrat în jur de 22 de grade în Lunca Dunării.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO