5000 de români sunt izolați la domiciliu de teama coronavirusului. Traseul italianului în România

26-02-2020 20:48


Numărul românilor care au fost izolați la domiciliu de teama virusului Covid-19 se apropie de 5.000, iar 69 sunt în carantină.

Nu avem, însă, niciun pacient confirmat cu coronavirus. Singura îngrijorare vine după ce un italian, internat acum la Rimini, a fost săptămâna trecută în România.

Autoritățile medicale încearcă să dea de urma tuturor celor care au intrat în contact cu el. Traseul acestuia este reconstruit inclusiv cu ajutorul imaginilor suprinse de camerele de supraveghere.

Vestea bună este că până acum niciunul dintre cei care s-au văzut cu italianul nu este bolnav, potrivit rezultatelor analizelor.

Italianul care a vizitat România și a fost confirmat pozitiv la testul de coronavirus este internat în Spitalul din Rimini. Într-un interviu pentru publicația "Il Resto Del Carlino", bărbatul de 71 de ani a povestit că se simte mai bine și că nu ar fi contactat virusul Covid-19 cât a fost la noi în țară.

Reporter: „Cum vă simțiți?”

Cetățean italian: „Asta ar putea să o spună mai bine medicii. Oricum, acum nu mai am febră.”

Reporter: „În ce parte a României ați fost? Ați fost în Capitală?”

Cetățean italian: „Nu, am fost în Craiova, dar nu m-am îmbolnăvit acolo."

Italianul s-a plimbat prin România cinci zile, săptămâna trecută.

A intrat în țară pe 18 februarie, la ora 23 și 45 de minute, adus de la Bologna, împreună cu fiul lui de 10 ani, de un avion care a aterizat pe Aeroportul Internațional din Craiova.

La bord, pe lângă echipajul aeronavei se aflau peste 20 de pasageri. Toți urmează să fie testați de autoritățile medicale.

De la aeroport, italianul a mers la o firmă de închirieri auto din Craiova.

A preluat o mașină și s-a îndreptat spre localitatea Bâlteni, din Gorj, unde și-a lăsat fiul la socrii.

Încă de marți noaptea, autoritățile medicale au mers în zonă ca să îi identifice pe cei care au intrat în contact cu el. Le-au recoltat analize pentru coronavirus și le-au spus să nu își părăsească locuințele două săptămâni.

Vasile Vlăduleanu, primar Bâlteni: „Nu a stat decât foarte puțin. Probabil cât și-a revăzut neamurile."

Socra italianului: „Nu a fost la mine. A fost decât copilul.”

Reporter: „A adus copilul aici?”

Soacra italianului: „Copilul a venit, dar el nu a venit."

După ce a lăsat copilul la rude, italianul a ajuns în Târgu Jiu, unde are un apartament. Autoritățile au stabilit că bărbatul s-a cazat acolo pe 19 februarie. În aceeași zi a mers în Drăguțești, Gorj, la Primărie, ca să își achite impozitele pentru niște proprietăți.

Era însoțit de un român și de un alt cetățean italian.

Cei patru angajați ai primăriei din Drăguțești, care au intrat în contact cu italianul, au fost izolați la domicliu.

Ion Dumitru Popescu, primar Drăguțești: „Cred că doamna face atac de panică pentru că doamna ia și medicamente pentru inimă și i-am zis că e bine să își facă analizele pentru dânsa, să fie sigură că nu are probleme."

În Primăria din Drăguțești autoritățile urmează să facă dezinfecție. Deocamdată, ușile au fost spălate cu spirt medicinal, iar accesul în instituție a fost restricționat.

Între 20 și 21 februarie, bărbatul infectat cu coronavirus a avut mai multe întâlniri de afaceri, cele mai multe în Târgu Jiu.

Autoritățile medicale îi caută cu poliția pe toți cei care s-au văzut cu italianul.

Cristinel Rujan, prefect Gorj: „Au fost prelevate probe biologice de la 13 persoane. Este în desfășurare și procedura de prelevare. Sunt în acest moment vizate încă 19 persoane."

Nelu Tătaru, secretar de stat Ministerul Sănătății: „Toate cele 13 persoane de la Gorj care au fost contactați direcți cu el. Testele sunt negative la coronavirus."

Pe 22 februarie, italianul s-a intrors în Bâlteni, Gorj și și-a luat copilul de la rude. Ulterior a ajuns la Craiova, a predat mașina închiriată și a mers la aeroport. În jurul orei 14 a plecat spre Bologna într-un avion plin.

Compania aeriană care a operat zborurile în care s-a aflat cetățeanul Italian a anunțat miercuri că:

„Aeronava care a operat zborul afectat a fost scoasă din funcționare cu efect imediat și va fi dezinfectată în conformitate cu reglementările specifice, înainte de a reveni la operațiuni."

În plus, Wizz Air le-a cerut pasagerilor să ia legătura imediat cu autoritățile medicale. În total ar fi vorba de 44 de oameni.

Reporter: „Ați mers în acel avion?”

Bărbat: „Da, da, cu acel cetățean.  Am primit email de la companie să contactăm noi medicul de la DSP în cazul în care nu ne contactează dânșii."

Oana Răducănoiu, reprezentant Aeroportul Craiova: „Am achiziționat lămpi cu ultraviolete, pe care le-am introdus în aeronave și de asemenea, o substanță dezinfectantă specifică și fiecare aeronavă de duminică și până în prezent a fost dezinfectată."

Și mașina folosită de italian în România a fost dezinfectată.

Cei doi angajați ai companiei de închirieri auto care au intrat în contact cu bărbatul sunt în carantină. Măsura a fost luată și în cazul unei doctorițe de origine italiană care a călătorit cu pacientul.

Potrivit unor surse, vor sta izolate și șase însoțitoare de bord.

Măsurile sunt, deocamdată, preventive.

Alexandru Rafila, șeful Laboratorului Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”: „Italianul nu era contagios. În România era în perioada de incubație fără să aibă potențial de transmitere."

De altfel, în interviul acordat publicației "IL RESTO DEL CARLINO", italianul a susținut că a început să se simtă rău după ce a revenit din România.

Reporter: „Când ați revenit din România?”

Cetățean italian: „Sâmbătă.”

Reporter: „Pe ce aeroport ați aterizat?”

Cetățean italian: „Bologna.”

Reporter: „Dar nu v-au măsurat temperatura când ați aterizat?”

Cetățean italian: „Când am ajuns, nu aveam nimic. Nu aveam febră."

Aflată în peninsulă, soția italianului nu prezenta simptomele Covid-19.

Cristinel Rujan, prefectul județului Gorj: „Am discutat cu soția sa personal și mi-a spus că nu poate intra în contact cu domnia sa, pentru că e în spital, iar asupra doamnei s-a luat măsura de intrare în carantină."

În Italia, bărbatul de 71 de ani este proprietarul unui restaurant.

Primăria din Rimini a dispus închiderea localului.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO