Zuckerman: SUA vor ajuta România să pună capăt „rușinii” traficului de persoane

×
Codul embed a fost copiat

Statele Unite se angajează să folosească toate resursele disponibile de aplicare a legii pentru a ajuta autorităţile române să pună capăt 'ruşinii' traficului de persoane, a declarat, vineri, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Adrian Zuckerman.

El a spus că raportul Departamentului de Stat al SUA a constatat că anul trecut, în România, sub fostul guvern, eforturile de combatere a traficului de persoane au fost diminuate şi a făcut un apel la conducerea Parlamentului să lucreze imediat cu actualul Guvern pentru a adopta legislaţia necesară, "pentru a repara prejudiciile produse de fostul guvern, prejudicii care i-au încurajat pe infractori".

"Una dintre priorităţile Statelor Unite este să pledeze pentru statul de drept. Ieri după-amiază a fost publicat raportul privind traficul de persoane solicitat de Congres. Din păcate, România rămâne pe lista de supraveghere de nivelul doi pentru al doilea an consecutiv, ceea ce înseamnă că Guvernul nu şi-a intensificat suficient eforturile de combatere a traficului de persoane”, a spus Zuckerman.

„Raportul a constatat că anul trecut, sub fostul guvern, eforturile de combatere a traficului de persoane a fost diminuat, numărul de urmăriri penale şi condamnări de persoane pentru trafic de persoane a scăzut, iar îngrijirea victimelor a fost deficitară”, a afirmat ambasadorul SUA într-o declaraţie de presă comună cu ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi procurorul general, Gabriela Scutea.

El a spus că are încredere în angajamentul actualului Guvern de a eradica acest flagel din România, menţionând că trebuie să se facă mai mult în urmărirea penală a infracţiunilor de trafic de persoane.

Citește și
Adrian Zuckerman
Reacția ambasadorului SUA în România, cu privire la decizia CEDO în cazul Kovesi: „Un semnal de alarmă”
Pentru prima dată de la debutul invaziei, „Putin pare să câștige războiul din Ucraina” – analiză The Economist

„Însă, membrii Guvernului ştiu că se confruntă cu o moştenire reprezentată de politic, corupţie şi reţele infracţionale care le împiedică fiecare mişcare”, a susţinut ambasadorul.

Numărul urmăririlor penale a crescut constant

 

Adrian Zuckerman a precizat că raportul SUA este corect, dar, din fericire, numărul urmăririlor penale a crescut constant.

„Este, din păcate, evident că raportul este corect. Bandele de crimă organizată au traficat cu neruşinare oameni, ştiind că vor scăpa nepedepsiţi, aşa cum s-a întâmplat de multe ori în trecut. Din fericire, numărul urmăririlor penale a crescut constant, protecţia victimelor este de asemenea în creştere”, a subliniat Zuckerman.

Program de toleranță zero pentru traficul de persoane

 

Zuckerman a anunţat un program de toleranţă zero pentru traficul de persoane.

”Astăzi vă anunţ cu mândrie că, în colaborare cu Poliţia Română, forţele de ordine şi procurorii, ne angajăm într-un nou program de toleranţă zero pentru traficul de persoane. Statele Unite se angajează să folosească toate resursele disponibile de aplicare a legii pentru a ajuta autorităţile române să pună capăt ruşinii traficului de persoane”, a spus ambasadorul SUA.

Cătălin Predoiu: Traficul de persoane a ajuns la un nivel intolerabil

 

„Traficul de persoane și crima organizată au ajuns la un nivel intolerabil în țara noastră și noi suntem aici pentru a reacționa în fața acestui fenomen”, a spus Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Predoiu a dat vina pe fostul Guvern PSD pentru această situație, menționând că pe parcursul guvernării social-democrate, traficul de persoane s-a intensificat.

„Așa cum constată și raportul Departamentului de Stat, anul trecut, traficul de persoane s-a intensificat, formele în care s-a desfășurat s-au diversificat și aceasta s-a datorat și unei anumite impunități pe care crima organizată a simțit-o, a speculat-o, a valorificat-o. Cu alte cuvinte, această situație are un responsabil precis: fostul guvern PSD”, a spus ministrul.

România vrea să se concentreze și pe partea de prevenție, prin programe de educație în școli.

„Este important să începem o educație în școli, să explicăm cum funcționează acest flagel, cum s-a dezvoltat, care-i sunt metodele, să explicăm copiilor, adolescenților pericolele care-i pândesc și să-i învățăm să se ferească și singuri, să coopereze cu organele de aplicare a legii, atunci când este cazul, să semnaleze școlii, părinților ori de câte ori acești nemernici îi abordează și-i tentează cu tot felul de lucruri astfel încât să le cadă în plasă”, a adăugat Predoiu.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru EURO 2024, simulată de 1.000 de ori! Cu cine a picat România și până unde a ajuns
Tragerea la sorți pentru EURO 2024, simulată de 1.000 de ori! Cu cine a picat România și până unde a ajuns
Citește și...
Ambasadorul Zuckerman: Poporul român nu are prieten mai bun decât poporul american
Ambasadorul Zuckerman: Poporul român nu are prieten mai bun decât poporul american

Ambasadorul SUA la Bucureşti Adrian Zuckerman afirmă, la împlinirea a 140 de ani de relaţii diplomatice România SUA, că poporul român nu are prieten mai bun decât poporul american, mulţumind României pentru cei 140 de ani de prietenie şi cooperare. 

Reacția ambasadorului SUA în România, cu privire la decizia CEDO în cazul Kovesi: „Un semnal de alarmă”
Reacția ambasadorului SUA în România, cu privire la decizia CEDO în cazul Kovesi: „Un semnal de alarmă”

Ambasadorul SUA salută decizia CEDO în cazul Kovesi.

Ambasadorul SUA, despre eliminarea vizelor pentru România: ”E greu de spus”
Ambasadorul SUA, despre eliminarea vizelor pentru România: ”E greu de spus”

Ambasadorul SUA la Bucureşti Adrian Zuckerman a declarat într-un interviu pentru Ziarul de Iaşi că nu ar fi nimic mai bun pentru SUA decât să poată elimina vizele pentru România.

Recomandări
Ciolacu susține că
Ciolacu susține că "România ar fi rămas fără fonduri europene" de la 1 martie, dacă nu se luau măsurile fiscale

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri seară, că, dacă nu ar fi fost luate măsurile fiscale, România ar fi rămas de la 1 martie 2024 fără fonduri europene, iar acest lucru ar fi însemnat un dezastru naţional.

Israelul a dezvoltat o
Israelul a dezvoltat o "fabrică de asasinate în masă" în Fâșia Gaza. Peste 12.000 de ținte, identificate cu "Evanghelia"

Războiul din Fâșia Gaza a oferit o oportunitate fără precedent pentru armata israeliană de a utiliza o platformă de inteligență artificială pentru identificarea țintelor.

Mesajul transmis de Ambasada Rusiei la București de Ziua Națională a României. Propunerea făcută românilor
Mesajul transmis de Ambasada Rusiei la București de Ziua Națională a României. Propunerea făcută românilor

Republica Moldova, Israel și SUA s-au numărat printre țările care au transmis mesaje de Ziua Națională a României. De asemenea, NATO a felicitat țara noastră.