De ce se sărbătoreşte pe 26 iunie Ziua Drapelului Național. Mesajului președintelui Klaus Iohannis
Ziua Drapelului Naţional a fost instituită prin Legea 96/1998 și este marcată, în fiecare an, la 26 iunie.
Drapelul Naţional a fost decretat, pentru prima dată ca simbol naţional, de Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească, la 14/26 iunie 1848, având deviza "Dreptate - Frăţie" înscrisă pe el, aşa cum arată "Istoria României în date".
De-a lungul istoriei, nu a suferit transformări majore, doar distribuţia culorilor (în materie de proporţie şi poziţie) s-a schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluţia de la 1848, când, sub impactul spiritului revoluţionar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel naţional steagul standard cu trei culori.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alături de stemă, sigiliu şi imn, Drapelul României este un simbol naţional, aşa cum prevede Constituţia României din 1991 modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. În forma actuală, Constituţia stabileşte, prin Articolul 12, că "drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu", potrivit www.cdep.ro şi www.constitutiaromaniei.ro, scrie Agerpres.
În contextul revoluţionar al anului 1848, cu arborarea noilor drapele tricolore ca simboluri ale unor state naţionale, şi revoluţionarii români, aflaţi la Paris la izbucnirea revoluţiei, arborau drapelul albastru, galben, roşu. Aşa avea să fie şi consfinţit, ca drapel naţional, prin Decretul nr. 252 al guvernului provizoriu de la Bucureşti, deşi, iniţial, apăruseră drapele tricolore cu benzile dispuse pe orizontală, potrivit site-ului www. presidency.ro. Guvernul provizoriu întărea că "Steagul naţional va avea trei culori - albastru, galben şi roşu". Deviza română, care va fi scrisă atât pe steaguri cât şi pe monumentele şi decretele publice, se va compune din aceste două cuvinte "Dreptate, Frăţie". Drapelul naţional tricolor, roşu-galben-albastru, astfel decretat la 14/26 iunie 1848, a fost sfinţit a doua zi, în cadrul Marii Adunări Naţionale de pe Câmpul Filaretului, numit de atunci Câmpia Libertăţii.
La 3 iunie 2013, Comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei a hotărât reintroducerea stemei ţării pe tricolor, în legea fundamentală. Amendamentul propus de deputatul PSD, Gheorghe Emacu, a fost votat cu 13 voturi "pentru" şi o abţinere, fără o dezbatere prealabilă a membrilor Comisiei. Prin adoptarea acestui amendament, alineatul 1 din Articolul 12 urma să fie reformulat astfel: "Drapelul României este tricolor, având pe fondul galben stema ţării; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu". Propunerea legislativă privind revizuirea Constituţiei României, care includea şi acest amendament, s-a aflat în lucru la comisiile permanente ale Senatului, având numărul de înregistrare L233/2014, dar la 27 decembrie 2016 a fost retrasă de către Senat.
Cel mai mare drapel al României, care a constituit un nou record mondial, a fost desfăşurat, la 27 mai 2013, pe aerodromul Clinceni. Acesta măsura 349,425 x 226,917 metri, rezultând o suprafaţă declarată de 79.290,39 metri pătraţi.
Ziua Drapelului Naţional, marcată în Bucureşti și în ţară
Ziua Drapelului Naţional este marcată vineri atât în Bucureşti, cât şi în mai multe oraşe din ţară.
Joi seară, Drapelul Naţional a fost coborât de pe catargul din Piaţa Tricolorului şi predat militarilor Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul", fiind păstrat la Biserica brigăzii din bd. gl. Vasile Milea.
Vineri a fost adus în Piaţa Tricolorului, la ceremonia publică dedicată Zilei Drapelului Naţional, la care a fost prezentă și vicepremierul Raluca Turcan.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj cu prilejul Zilei Drapelului Naţional, în care afirmă că drapelul este simbolul identităţii şi al unităţii naţionale a românilor.
"Sărbătorim astăzi Ziua Drapelului Naţional, simbol al identităţii şi unităţii noastre naţionale, la care se raportează fiecare cetăţean român. Alături de Imnul statului, Drapelul României are o însemnătate deosebită pentru independenţa şi suveranitatea ţării noastre. Această aniversare reprezintă un prilej de a onora memoria înaintaşilor noştri şi de a aduce un omagiu celor care s-au sacrificat pentru naţiunea română, pentru ca noi să ne bucurăm în prezent de drepturile şi libertăţile democraţiei. (...) Dragi români, vă îndemn să fim mereu mândri de Drapelul Naţional şi de istoria pe care o poartă. La mulţi ani României şi tricolorului nostru!", se arată în mesajul şefului statului, care a fost transmis de consilierul prezidenţial Ion Oprişor la ceremonia publică de înălţare a Drapelului, care a avut loc în Piaţa Tricolorului din Capitală.
În mesaj, preşedintele Iohannis afirmă că arborarea Drapelului Naţional a marcat marile momente din evoluţia României moderne.
"Sub faldurile tricolorului român s-au transmis mai departe tradiţiile şi obiceiurile poporului nostru, precum şi realizările şi idealurile României contemporane. Astăzi, privim cu mândrie Drapelul Naţional înălţat la sediile Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice. România este un actor relevant şi predictibil, un contribuitor important la securitatea din regiune, un parter strategic solid al Statelor Unite ale Americii, care beneficiază de garanţiile şi oportunităţile apartenenţei la comunitatea euro-atlantică şi care îşi respectă angajamentele asumate în cadrul Uniunii Europene şi NATO", spune şeful statului.
Premierul Ludovic Orban, mesaj de Ziua Drapelului Național
Premierul Ludovic Orban subliniază, într-un mesaj prilejuit de Ziua Drapelului Naţional, că Tricolorul reprezintă istoria noastră şi întregul popor, cu oameni care ne-au dat de atâtea ori prilejul să ne mândrim că suntem români.
"Astăzi este Ziua Drapelului Naţional, simbol drag al unităţii şi identităţii naţionale, zi pe care o dedicăm în esenţă tuturor celor care de-a lungul timpului au făcut cinste României şi Tricolorului. Sunt toţi acei bravi români care în trecut s-au jertfit sau au luptat pentru apărarea pământului strămoşesc, sunt toţi cei care în vremurile noastre contribuie la buna reputaţie a României, făcând-şi datoria cu profesionalism şi curaj în diferite teatre de operaţiuni şi în misiuni internaţionale şi toţi cei ale căror performanţe în diferite domenii au făcut ca Tricolorul să fie înălţat pe cel mai înalt catarg", se arată în mesajul premierului Orban, potrivit sursei citate.
Ludovic Orban aminteşte că, în ultima perioadă,Tricolorul a însoţit personalul medical în misiuni, în afara graniţelor, menite să salveze vieţi ale celor afectaţi de noul coronavirus.
"Drapelul Naţional i-a însoţit pe medicii români şi personalul medical care, anul acesta, pe fondul crizei sanitare generată de noul coronavirus, şi-au ajutat colegii din Italia, Statele Unite şi Republica Moldova, iar seriozitatea şi competenţa cu care s-au implicat în salvarea de vieţi au făcut cinste românilor şi României. Le mulţumim tuturor, cu respect şi admiraţie! Tricolorul reprezintă istoria noastră şi întregul popor, cu oameni care ne-au dat de atâtea ori prilejul să ne mândrim că suntem români.La mulţi ani, România! La mulţi ani, Drapelului Naţional!", a transmis Ludovic Orban în mesajul său.