Cod portocaliu sau galben de vânt. Rafalele au făcut ravagii în mai multe zone ale țării
Mai multe zone ale țării se află sub cod portocaliu sau galben de vânt, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.
Instalațiile de transport pe cablu din stațiunile de schi au fost oprite. La malul mării, rafalele au măturat plajele de la un capăt la celălalt. Chiar dacă temperaturile sunt mai ridicate decât ar fi normal în această perioadă, vântul tăios face să resimțim o vreme rece.
În orașul Sibiu, vântul a suflat intens, iar rafalele au provocat stricăciuni. Pompierii au fost nevoiți să îndepărteze mai multe elemente instabile de pe construcții, bucăți desprinse din acoperișul unei case, dar și un panou publicitar ce riscă să cadă.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
În munții Făgăraș, la altitudini de peste 1.800 de metri, viteza vântului a ajuns la 100 de kilometri pe oră, spulberând zăpada proaspăt depusă.
În Bucegi, la Vârful Omu, a fost viscol. Stația Meteorologică a fost acoperită cu totul de zăpadă.
La peste 2.500 de metri altitudine, stratul de zăpadă măsoară circa 80 de centimetri, însă există locuri unde s-au format troiene de peste patru metri.
Sergiu Olteanu, meteorolog: „Se înregistrează 5 grade, dar vântul face ca temperatura resimțită să fie mult mai scăzută".
În schimb, ceva mai la sud, iarna s-a arătat mai blândă. Câțiva turiști au ignorat avertizările meteorologilor și au urcat pe platoul Bucegilor.
Costel și Laurențiu, turiști: „Nu ne încurcă nici vântul, nici vreme, nimic. Este foarte frumos. Nu ne poate sta nimic în cale”.
Darius Covaci: „Sunt îmbrăcât special pentru munte”.
Atât la Sinaia, cât și în Poiana Brașov, instalațiile de transport pe cablu care urcă la peste 1.700 de metri altitudine au fost oprite întreaga zi. Turiștii au putut schia doar pe pârtiile de începatori de la baza stațiunii.
Cei care s-au dus nepregătiți la Rânca, pe Transalpina, au decis să-și prelungească sejurul, vrând-nevrand, pentru că nu au mai putut să își urnească mașinile din zăpadă.
Turist: „Oamenii au dat cu plugul, numai că într-un sfert de oră sau o jumătate de oră se face la loc”.
Turist: „Te zboară vântul. Mă țin de mașină ca să nu fug”.
Șofer: „Foarte frig și bate vântul rău de tot”.
Vântul năprasnic a pus la pământ și câțiva brazi. Un copac a căzut peste o mașină, dar nimeni nu a fost rănit. Drumarii au muncit din greu să degajeze șoseaua.