„Satul neolitic", o lecție de istorie în aer liber. „Acum am observat totul”
„Satul neolitic", o aşezare care face parte din muzeul Câmpiei Boianului, din Olt, este capabil să teleporteze curioșii înapoi în timp, odată ce îi calcă pragul.
Colibele, construite din chirpici, au fost amenajate după modelul acelor vremuri. Iar pentru copii, o vizită aici reprezintă o adevărată lecţie de istorie în aer liber.
Ridicat pe o colină din Muzeul Câmpiei Boianului, satul neolitic se află în centrul orăşelului Drăgănești - la 35 de kilometri de Slatina.
Aici, fiecare locuinţă are specificul ei, în funcţie de categoriile sociale din acea vreme. În plus, niciuna dintre ele nu era foarte înaltă. Şi asta pentru că oamenii de atunci nu depăşeau înălţimea de 1 metru şi 60 de centimetri.
Elevă: Mi-a plăcut locuinţa animalelor, mi-a plăcut chiar totul.
Reporter: Este prima dată când vii aici?
Elevă: Nu este prima, dar chiar acum am observant totul şi am înţeles.
"Am auzit de la mama mea că a fost foarte greu pe timpuri, că nu au fost locuinţe cum sunt acum. Chiar vreau să cunosc istoria mai bine”, a spus o altă elevă.
"Este foarte importantă pentru ei interacţiunea cu locurile, cu lucrurile pe care le învaţa din cărţi reuşind să înţeleagă mult mai bine realitatea timpului pe care noi îl prezentăm prin intermediul cărţilor”, spune Silvia Danescu, învăţătoare.
Satul reprezintă o uliţă specifică pentru cultura Gumelniţa. A fost construit de şase oameni, angajaţi ai muzeului, şi a costat 15.000 de lei.
"Poţi intra, poţi pătrunde într-o locuinţă neolitică. Ai totul la dispoziţie - începând de la locuinţe, unelte, arme, podoabe", precizează Mihaela Lală, dir. Muzeul Câmpiei Boianului.
Preţul unui bilet de intrare este 5 lei.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!