Muzeul BNR, deschis în plin scandal de repatriere a aurului. „E o problemă politică”
În plin scandal legat de posibila repatriere a aurului pe care România îl ține în Marea Britanie, Banca Națională și-a deschis miercuri porţile pentru sute de vizitatori. Curioși de toate vârstele au putut admira lingourile și monedele din Muzeul BNR.
Întreaga rezervă de aur a țării, inclusiv cea de peste hotare, depășește o sută de tone și valorează aproape patru miliarde de euro.
Aurul valorează 2 milioane de euro. Sunt 4 lingouri de aur şi 1.600 de monede - în total, 53 de kg de aur. Aceasta este însă doar o mică parte din rezerva totală de aur a României.
În această mică încăpere a muzeului Băncii Naţionale s-au îngrămădit sute de vizitatori. Nu au văzut munţi de aur, aşa cum probabil se aşteptau, dar au putut admira îndeaproape piesele valoroase.
POZA
„Aurul este un metal extrem de dens şi prin aceasta foarte greu - lingoul mic, elveţian, cântăreşte 1 kg, deşi e mai mic decât un telefon mobil, iar cele mari cântăresc între 10 şi 12 kg”, spune Ruxandra Onorferei, expert Muzeul BNR.
Mii de astfel de lingouri şi monede sunt ţinute departe de privirile vizitatorilor, în subsolul clădirii BNR, intre uşi grele de metal. Iar altele, peste hotare.
România are o rezervă de aur care cântăreşte 103,7 tone. 61 de tone sunt ţinute la Banca Angliei, sub formă de lingouri, iar restul în ţară. În total, valoarează 3,8 miliarde de euro.
Proiect de lege al PSD
Un proiect de lege iniţiat de şeful PSD Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae prevede că aproape toată cantitatea de aur din Anglia, adică 56 de tone, să fie repatriata.
Proiectul a fost votat de senatori şi a primit aviz favorabil şi de la comisia de buget a Camerei Deputaţilor, urmând să fie supus votului final.
Banca Naţională nu este de acord cu această iniţiativă.
Într-o scrisoare lui Liviu Dragnea, guvernatorul BNR Mugur Isărescu arată că, dacă proiectul ar deveni lege, ar fi încălcată legislaţia europeană. ''Decizia păstrării unei părţi din rezerva de aur în străinătate a fost luată în 1999, pentru a face faţa unor eventuale şocuri financiare'', mai spune guvernatorul BNR.
„Scopul rezervei, inclusiv cea de aur, este să dea credibilitate”, spune Mugur Isărescu, Guvernator BNR.
Ce spun vizitatorii muzeului BNR
Subiectul repatrierii a stârnit discuţii şi printre vizitatorii muzeului BNR.
„E o problemă mai mult politică, pentru că şede foarte bine şi acolo”, spune un pensionar.
„Mai interesant ar fi aducerea tezaurului de la Moscova care, se pare, e pierdut pe veci”, spune un bărbat.
De curând, Mugur Isărescu a adus în discuţie şi ţinta asumată de Guvern de a adopta moneda euro în anul 2024. "Aceasta ţintă se mai poate discuta'', susţine şeful BNR, care consideră că intrarea în zona euro nu rezolvă în mod automat problemele unei economii.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!