„Să fie românul mulțumit”. Orașul în care, de Ziua Națională, s-au servit peste 10.000 de porții de varză cu cârnați
Românii din toată țara au petrecut ziua de 1 Decembrie cu parade, mâncare tradițională și multă veselie.
De la Târgu Jiu și până în Bucovina, atmosfera de sărbătoare s-a simțit pe străzi, la mese și chiar și în vârf de munte.
În principalele orașe ale țării, armata a dat startul sărbătorii naționale. În Alba Iulia, la festivitățile din cetatea Marii Uniri a participat și președintele Senatului, Nicolae Ciucă. Apoi militarii au făcut spectacol, atât pe străzile orașului, cât și în aer.
Fetiță: „Mi-au plăcut cel mai mult domnii care au venit cu câini pentru că erau foarte drăguți acei cățeluși. Avionul că era foarte mare. La mulți ani, România!”.
Seara a urmat un festin culinar - din 10.000 de porții de varză cu cârnați și costiță și nenumărate pahare cu vin. La desert, oamenii au împărțit o prăjitură gigantică, îmbrăcată în culorile drapelului.
Fată: „Are același gust cu mâncarea făcută acasă și e foarte bună”.
Ziua s-a încheiat cu un foc de artificii. Cei mici s-au bucurat enorm de exploziile de culoare și au ținut să spună neapărat ce sărbătoresc.
Fetiță: „În data de 1 Decembrie s-au unit cele trei țărișoare”.
La Timișoara, cei 15.000 de oameni care s-au adunat pe Bulevardul din fața Catedralei Mitropolitane și-au făcut încălzirea cu muzică de fanfară. Însă tehnica militară a fost cea care i-a cucerit pe cei prezenți.
Femeie: „Eu sunt albaneză, dar de nouă ani de când sunt în România, e a doua casă a mea. Poate mulți oameni nu apreciază ceea ce reprezintă țara acesta și potențialul pe care îl are”.
Sărbătoarea a continuat la cozile formate pentru cele 2.000 de porții de fasole cu cârnați, care s-au dovedit a fi insuficiente.
Femeie: „Pentru români fasolea și cârnatul este deja perpetuată în toată țara. E bună!”.
Bărbat: „Fasolea s-a terminat, mi se pare. Deci, nu mai e”.
În restaurante, în schimb, s-a servit fasole cu ciolan. Pe seară, bulevardul s-a umplut din nou cu oamenii veniți să vadă retragerea cu torțe a militarilor.
La Târgu Jiu, pe lângă paradă, militarii și-au expus tehnica din dotare, spre bucuria celor mai curioși. În timp ce unii s-au urcat în tanc, în autospecialele polițiștilor sau pe ATV-urile jandarmilor, alții au preferat să încerce echipamentele acestora.
Băiat: „Foarte frumos, mai ales că domnii de la Salvamont au pregătit o expoziție foarte frumoasă de mașini - pasiunea mea de a merge prin munți și a analiza tipul de relief”.
În stradă s-au încins hore, iar o polițistă a cântat pentru cei prezenți. Câțiva dintre oamenii care au venit la sărbătoare au ținut să spună și ce își doresc pentru țara noastră.
Localnic: „Românii să fie sănătoși, să poată să muncească, să poată să ne asigure Guvernul locuri de muncă și pensii să mărească, să avem viață mai bună și să fie românul mulțumit”.
Preparatul vedetă de Ziua Națională
Cum la români nu există sărbători fără mâncare, vineri nu s-a ținut cont de calorii. În Cluj Napoca spre exemplu, oamenii au umplut restaurantele tradiționale. Pe fiecare masă a tronat platoul de lemn cu bunătăți românești, pe alese. Preparatul-vedetă, fasolea cu ciolan, a fost servit în porții generoase.
Femeie: „Noi mai avem un motiv în plus de sărbătorit - patru ani de relație cu prietenul meu. Am zis să ne invitam pritetenii să luăm masa. E sărbătoare la noi în suflet, e peste tot”.
În Maramureș, sute de oameni au ascultat cântece patriotice interpretate de corul bărbătesc din Vălenii Șomcutei.
Bucuria românilor a ajuns pe cele mai înalte culmi
Bucuria românilor a ajuns, anul acesta, pe cele mai înalte culmi, la propriu. În Munții Rarău, peste 120 de oameni au întins drapelul deasupra zăpezii și au cântat imnul național. Unii dintre ei, bucovineni îmbrăcăți în straie populare, au cântat la bucium.
Tricolorul a ajuns și în munții Rodnei. Salvamontiștii din Borșa au urcat cu fumigene colorate la peste 1.600 de metri altitudine.
La fel au făcut și cei din Caraș Severin. Steagul a fost înălțat pe crucea de pe Muntele Mic.
echipa: Gigi Ciuncanu, Gina Obrjean, Adina Timiș, Doina Plăcintă, Emanuela Băluș, Iulia Ciuhu