Au început ninsorile în România. Unde s-a depus deja zăpada. Oamenii au fost luați prin surprindere
Au crăpat pietrele de frig la munte, unde miroase a lemn ars, după ce au căzut primele ninsori. Potrivit ANM, dimineață, au fost -5 grade, la Vârful Omu, -4 grade, în munții Călimani, și -3 grade, la Bâlea Lac.
Pe Transfăgărășan și Transalpina este zăpadă, iar până marți dimineață, avem cod galben de lapoviță, în Carpații Orientali și Meridionali.
În zorii zilei la vârful Omu a viscolit puternic și a fost extrem de frig, iarstratul de zăpadă măsoară 5 centimetri. Așadar, dacă porniți pe trasee țineți cont că peisajul este cu totul diferit față de cel din stațiune și echipați-vă corespunzător.
Sergiu Olteanu, meteorolog al stației meteo „Vârfu Omu”: „Vizibilitatea e foarte scăzută, este ceață, ceea ce face orientarea pe traseu destul de dificilă”.
A căzut prima zăpadă și în Masivul Postăvaru. La peste 2.000 de metri altuitudine, în Făgăraș, frigul și ninsoarea au venit cu ceață și vânt puternic. Iar pe Transfăgărășan drumarii au făcut prima deszăpezire din acest sezon. Harta valorilor minime de luni dimineață arată că în multe zone iarna s-a instalat serios.
Miercurea Ciuc, Toplița și Lugoj sunt orașele în care a fost cel mai frig luni dimineață. În aceste zone s-au înregistrat 4 grade Celsius. Pe Transalpina, vântul a suflat cu 80 de kilometri pe ora iar șoseaua a fost acoperită cu gheață și zăpadă.
Șofer: „Nu mă așteptam să găsim zăpadă”.
Reporter: „Mășina e pregătită pentru gheață pe asfalt?”
Șofer: „Am 4x4, nu am cauciucuri de iarnă..."
În munții Călimani, la stația meteo Rețitiș, stratul de zăpadă este de 18 centimetri, cel mai consistent din aceste zile.
Zăpada s-a depus și în trecătoarea Pasul Palma, care leagă Valea Moldoviței de Podișul Sucevei. Cei care locuiesc la munte au pornit centralele termice.
Deocamdată, însă, valul de frig se va mai domoli.
Oană Păduraru, meteorolog ANM: „Partea de sud-est a tarii vă fi din nou cu 26, 27 de grade, iar din estimările pe următoarele 4 săptămâni, rămânem pe un fond de vreme calda”.
Rabla pentru sobe bate pasul pe loc
Pe de altă parte, anunțat cu mare pompă în ianuarie, programul „rabla pentru sobe” bate pasul pe loc. Ghidul de finanțare prin care 50.000 de familii din localități montane primeau sprijin pentru a cumpăra aparate de încălzit cu randament ridicat nu este gata nici acum și se află pe masa celor de la Administrația Fondului pentru Mediu.
Ciprian Dumitru Musca, președintele Asociației Forestierilor din România (ASFOR): „Din păcate, programul a rămas undeva blocat, este în lucru la AFM”.
Președintele Administrației Fondului pentru Mediu spune că instituția a fost ocupată cu alte programe și estimează că „rabla pentru sobe” vă porni abia la sfârșitul anului.