„O să mănânc pizza.” Elevii din București au furat startul primei vacanțe din acest an școlar. Cum și-au petrecut timpul
Elevii din București au furat startul primei vacanțe din acest an școlar. Au avut liber de ziua Sfântului Dimitrie cel Nou, iar câteva mii dintre ei chiar au stat 4-5 ore cu bunicii de mână la pelerinajul ortodox din Dealul Mitropoliei.
De luni, până pe cinci noiembrie sunt liberi toți copiii din sistemul public de învățământ, trei milioane la numar.
O coadă de trei kilometri presărată cu pelerini de-o șchioapă a înconjoarat Dealul Mitropoliei.
Femeie: „Ne-au ținut prietenii loc. Noi am venit la 10 jumate, ei au venit la 8 aici.”
Liceenii au scos din ghiozdan cărțile și l-au burdușit cu provizii.
Băiat: „Apă, mâncare, ne-am pregătit.”
Fată: „E un loc frumos unde n-am mai fost niciodată.”
Entuziasmul dispare insa după câteva ore de așteptare.
Băiat: „O să merg la bunica ca să mănânc pizza.”
Cei care nu stau la rând pun de-o petrecere, în timp ce preoții țin liturghia.
Seara au luat vacanță și copiii din restul țării, iar părinții care nu mai au zile de concediu trebuie să găsească rapid soluții. O variantă sunt grădinițele private care acceptă plata săptămânală.
Prețul e între 600 și 1.200 de lei, dar activitățile sunt atât de diverse, încât la final e posibil ca, obosit de joacă, să vrea iar la școală.
George Năzăreanu, educator: „În limita locurilor disponibile putem primi copii de afară, da. Dar prioritate au copiii care au fost înscriși la noi în grădiniță și au venit în summer camp.”
Ioana Simion, antreprenor în educație: „Noi, after school-urile, în general începem de la 12 programul, dar în vacanță am hotărât să facem programul 9-17, astfel încât părinții să meargă la serviciu liniștiți. ”
O săptămână de before și after school costă între 500 și 800 de lei.
Cea mai ieftină soluție au găsit-o câteva familii din Iași, care vor avea grijă, prin rotație, câte o zi, și de copiii proprii, și de ai prietenilor. Le-au pregătit de colorat, decupat, construit, meșterit. Plus o listă de excursii.
Iuliana Șoșu, mamă: „Vom strânge o gașcă de copii, între 10 și 20. Din fericire și spun serios nu voi fi singură, pentru că vor fi mai multe mame cu care ne organizăm în felul acesta. ”
Verificați online programele speciale ale muzeelor și teatrelor din zonă.
În București, muzeul Antipa și Muzeul Satului, de pildă, prezintă colecții speciale și îi așteaptă pe școlari la ateliere senzoriale.