„Necunoscuta Românie”. Locul mai puțin știut din România care atrage tot mai mulți turiști străini
Rimetea, una dintre cele mai frumoase așezări rurale din România, la poalele Munţilor Trascău. Locuitorii trăiesc din turism, iar fondurile atrase în comună i-au ajutat să promoveze zona, fără să renunțe la tradiție.
Urmăriți un nou episod din campania Știrilor PRO TV „Necunoscuta Românie”.
La poalele unui colos de piatră se înșiruie, într-o ordine desăvârșită, casele cu ziduri de un alb imaculat, obloane verzi și porți înalte de lemn. Pare aproape de necrezut că tot ce ochiul vede acum a fost mistuit de un incendiu puternic în urmă cu mai bine de un secol. Cu trudă și poftă de viață, locul a renăscut.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Agneta Lassel, muzeograf: „Casele care sunt pe strada pietruită sunt cele mai reprezenative. În toate aceste case pe vremuri erau locuite de cei mai bogați oameni ai acelor timpuri, care erau comercianții".
Așa se face că în Rimetea nu găsim tarabe improvizate și pline cu diverse kitschuri. Pivnițele sunt transformate în galerii de suveniruri - locul unde e și prima oprire a celor care ajung pe ulițele pietruite. Nimic nu se aruncă. De pildă, un lavoar are acum o poveste.
Investiții cu bani europeni
Melinda are propria pensiune în cel mai bun unghi pentru o clipă de răgaz și o priveliște spectaculoasă. Deși a studiat în Austria, la Linz, locurile copilăriei au atras-o, iar acum a investit aici. A început cu economiile familiei, iar apoi a avut curaj să își continue planurile cu bani europeni.
Melinda Kiraly: „Întotdeauna mi-am închipuit că o să revin în satul unde mi-am petrecut toate verile și toate vacanțele. Trebuie să rămânem și să facem ceva".
Deși pe ulițe sunt și case care și-au pierdut din strălucire și au nevoie de reparații capitale, cei mai mulți gospodari au reușit să folosească un ajutor de la stat pentru a le salva de ruină. O casă din Colțești are aproape 200 de ani și urmează să fie repusă în valoare. Sunt și reguli stricte care trebuie respectate.
Angela Lassel, muzeograf: „Proprietarii nu au voie să schimbe fațadele casei, trebuie doar întreținute, vopsite, văruite obloanele în verde, pereții în culoare albă și din 1999 suntem în protecția patromoniului european".
Prețurile caselor au crescut proporțional cu numărul turiștilor, de la an la an.
Deak-Szekely Szilard Levnte, primar Rimetea: „Undeva peste 100.000 de euro, peste 150.000 de euro. Cu mai mulți ani în urmă se putea cumpăra cu 40-50.000 de euro".
Cum satul atrage prin simplitate și frumusețe, sezonul turistic s-a prelungit: începe în martie și se închie la sfârșitul lui noiembrie.
Piatra Secuiului
Piatra Secuiului, un perete stâncos spectaculos, aidoma unui uriaş culcat, depășește 1.100 de metri în înălțime. Pe dealul din apropiere se află și ruinele cetăţii cu acelaşi nume, cu o istorie de peste șapte secole.
Mihai, un fotograf pasionat din Timișoara a surprins un apus negrăit de frumos.
Mihai Turc, fotograf: „Mi se pare că este unul dintre satele cele mai frumoase din România, fără să exagerez cu nimic".
După drumeții pe poteci stâncoase, ori plimbări pe ulițele pietruite, un popas la conacul Colțești este prilej pentru răsfăț culinar în inima Transilvaniei. Gulașul aburind este recomandarea bucătarului. Neapărat cu multă boia și răzălai - tăieței ardenelești de casă.
Cei care vor și cazare au inclus un tur în crama conacului. Prețurile pleacă de la 550 de lei pe noapte.
Rimetea este și locul perfect pentru iubitorii sporturilor extreme care vin în zonă pentru zboruri cu parapanta sau pentru rafting pe apele repezi ale Arieșului. Câțiva turiști americani s-au bucurat din plin de aventură.
Natalia, turistă din Statele Unite: „România este un loc atât de frumos...Tot ce aveți voi eu nu am în Florida, la Miami. Dacă ar fi mai aproape de Miami aș veni în fiecare weekend".
Melissa, turistă din Canada: „Sunt din Canada, deci destul de departe și încerc să mă bucur de natură, să ies afară, să descopăr diferite locuri. Iubesc munții, dar este prima dată când fac rafting, așa că este incintant".
Incze Zsuzsa, Asociația TAT Rimetea: „O tură de caiac-canoe pe Arieș durează cam patru ore cu intsructaj, pregătire și traseul pe apă. Parcurgem un traseu între 10 și 8 kilometri".
Rezervările se fac cu mult timp înainte pentru a găsi un loc liber. În Rimetea se poate ajunge ușor la Salina de la Turda, în Cheile Turzii sau Cheile Râmețului, ori în cetatea Alba Carolina.