„M-a bătut cu biciul”. Mărturia unei victime care a fost pusă să muncească în condiții inumane de familia din Maramureș
După mai bine de trei ani, de când a fost descoperit, s-a dat sentința finală în cazul familiei din Maramureș care racola oameni sarmani și bolnavi și îi obliga să muncească până la epuizare, în condiții inumane.
Pedepsele celor cinci condamnați au fost mărite și ajung acum până la 8 ani de închisoare.
În 2020, în urma perchezițiilor, procurorii DIICOT au găsit la o fermă din Bozânta Mică, județul Maramureș, 6 persoane obligate să muncească sub teroare. Condamnații - cu vârste cuprinse între 25 și 56 de ani, membrii aceleiași familii - au fost acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane.
Cei mai tineri din familie racolau victimele din gară, în special persoane sărmane, fără adăpost sau cu afecțiuni psihice. Le promiteau o masă caldă, dulciuri sau chiar fructe și astfel reușeau să le ademenească ușor la fermă.
Dar, odată ajunși pe proprietatea suspectilor, începea calvarul. Conform rechizitoriului, sărmanii erau infometați, loviți și obligați să muncească.
Victimă: „M-a bătut de mai multe ori, cu biciul şi cu pumnii şi cu picioarele, fără a avea un motiv anume, m-a ameninţat de mai multe ori că dacă îndrăznesc să merg de la ciurdă îmi rupe picioarele... nu mai doresc să mă întorc, m-au ţinut acolo împotriva voinţei mele”.
Cei 5 acuzați au aflat acum că vor sta după gratii mai mult decât credeau. Un martor-cheie a fost cel care a povestit ororile ce se petreceau în fermă.
La Curtea de Apel Cluj s-a rejudecat dosarul, iar magistrații au mărit pedepsele inculpaților. În decizia finală se precizează că inculpații și-au făcut victimele să creadă că violența și teroarea reprezintă normalitatea. Unul dintre ei primit 8 ani de închisoare, în loc de 6, iar alți doi 7 ani, în loc de 6.
Exploatarea prin muncă le provoacă victimelor traume ce mai pot fi depășite doar cu programe intensive de consiliere, spun psihologii.
Alina Dinuță, psiholog: „Acolo stresul este intens. Îmi afectează capacitatea, îmi afectează gândirea, îmi afectează modul cum eu simt vizavi de mine și vizavi de ceilalți. Consecințele pe termen lung sunt mult mai mari la persoanele cu problemele psihice, deoarece ei nu știu să își gestioneze emoțiile și stresul”.
Recent, la începutul lunii mai, procurorii DIICOT au mai găsit persoane cu boli psihice exploatate la o altă fermă din Borșa. În acest caz victimele proveneau culmea de la un centru pentru bolnavi cu suferințe psihice din Vrancea, unde angajații ar fi trebuit să-i protejeze. Patru persoane sunt în arest preventiv, printre care și șeful centrului.
Mihaela Drăguș, purtător de cuvânt ANITP: „Vorbim de exploatarea prin muncă, regăsim în special bărbați. Nu orice promisiune făcută de un cunoscut este de luat în seamă. Să nu lăsăm aspecte care să contribuie la șantajarea noastră. De exemplu: plata transportului, asigurarea cazării, perfectarea unor documente”.
Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane raportează pe anul trecut 500 de victime, cele mai multe exploatate sexual, apoi prin muncă. În realitate, cifrele ar putea fi însă mult mai mari.