„Liniile roșii” pentru partidul lui Nehammer: Schengen deplin pentru România, energia nucleară și banarea motoarelor termice
Partidul lui Nehammer nu va trece peste „liniile roșii”, reprezentate de aderarea României la schengen și programul nuclear, astfel că vor vota împotriva manifestului electoral al Partidului Popular European, scrie presa austriacă.
ÖVP trece astfel peste dorința PPE, partidul din familia căruia face parte, care are congresul la București.
Delegaţii austrieci de la congresul Partidului Popular European se vor exprima prin veto asupra manifestului electoral prezentat înainte de alegerile europene. Pentru ÖVP, propunerile familiei politice din care face parte în privinţa extinderii Schengen şi a energiei nucleare reprezintă "linii roşii", scrie presa austriacă, potrivit news.ro.
Delegații Partidului Popular European (PPE) se reunesc miercuri şi joi la Bucureşti, pentru a-şi alege candidatul la preşedinţia Comisiei Europene şi pentru a-şi adopta programul electoral.
Potrivit secretarului general al Partidului Popular Austriac, Christian Stocker, delegaţii ÖVP nu vor vota în favoarea programului electoral al PPE. Motivul sunt mai multe prevederi cu care austriecii nu sunt de acord, cum ar fi aprobarea obligatorie a energiei nucleare sau extinderea spaţiului Schengen.
„Avem poziţii clare şi o poziţie clară în calitate de partid popular în Europa, ne menţinem această poziţie şi nu ne putem abate de la ea. Manifestul conţine multe propuneri bune şi puncte importante, dar există şi câteva linii roşii pentru noi", a declarat Christian Stocker, citat de Die Presse.
ÖVP respinge, de pildă, includerea deplină a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, aşa cum cer aceste ţări (şi cu graniţele terestre - n.r.). „Sistemul Schengen este stricat. Trebuie să reparăm sistemul şi nu trebuie să trecem cu vederea acest lucru", a declarat Stocker într-un comunicat citat de agenţia APA.
La sfârşitul anului trecut, Austria a acceptat să-şi ridice veto-ul în privinţa aderării României şi Bulgariei la Schengen, acceptând un compromis: ca la sfârşitul lunii martie, cele două ţări să intre în Schengen cu graniţele aeriene şi maritime, decizia în privinţa graniţelor terestre urmând să fie luată ulterior. Zilele trecute, ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, de asemenea membru al ÖVP, a evitat să se pronunţe în privinţa unui orizont de timp pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen inclusiv cu graniţele terestre, în ciuda faptului că autorităţile române sunt optimiste şi spun că se va întâmpla până la sfârşitul anului.
„Nu putem fi de acord cu energia nucleară în Austria. Suntem şi rămânem împotriva energiei nucleare", a explicat Stocker un alt motiv pentru care ÖVP nu va aproba programul electoral al PPE.
De asemenea, ÖVP se opune în mod clar renunţării la principiului unanimităţii în domeniul deciziilor de politică externă şi de securitate, a arătat politicianul austriac conservator.
ÖVP respinge și eliminarea treptată planificată a motorului cu combustie: „Această poziţie clară este una dintre poziţiile noastre cheie în politica europeană şi lipseşte din manifestul PPE. Noi suntem în favoarea deschiderii tehnologice şi împotriva interdicţiilor", a spus Stocker, citat de cotidianul Kurier.
Secretarul general al partidului cancelarului austriac a recunoscut însă că unele dintre cererile ÖVP, de exemplu în ceea ce priveşte lupta împotriva migraţiei ilegale, au fost incluse în manifestul PPE.