Ziua Universală a Iei, sărbătorită în condiții inedite. Cum au fost modificate dansurile

Ultima actualizare: 24-06-2020 20:04

Ziua Universală a Iei a fost sărbătorită, miercuri, în diferite colțuri ale țării, dar în condiții inedite, evident impuse de pericolul numit COVID-19.

În cadrul spectacolelor de folclor, de exemplu, dansurile au fost modificate astfel încât partenerii să nu se atingă.

La Novaci, în Gorj, acolo de unde pornește Transalpina, sărbătoarea Sânzienelor și a Iei Romanești și-a făcut debutul. Nu e tocmai cel mai bun an, dar momentul trebuia marcat.

Denisa Vadoiu, dansatoare: „Eram obișnuiți să jucam pe perechi, cum tocmai ansamblul nostru e cu dansuri de perechi. E puțin greu cu distanța, dar ne-am descurcat, am înțeles că trebuie să păstrăm distanța, cu măști, cu tot”.

Laura Cioinea, dansatoare: „De obicei, jucăm pe perechi și am fost nevoiți și la repetiții să păstrăm distanța”.

Elena Basaraba, director al Casei de Cultură Novaci: „Am pus fetele separat de băieți, dar a ieșit mulțumitor. La prima întălnire erau dezorientați, nu știau să se atingă, să nu se atingă, să dea mâna, ei, care trăiesc ca într-o familie”.

Spectatorii au fost ținuți la distanță, zona fiind delimitată cu bandă de către polițiști. Agenții au supravegheat evenimentul discret, de pe margine.

Localnic: „Niște fete și dansatori minunați - chiar daca stați mai la distanță - nu contează, respectam frumos, dar e frumos, la noi tot timpul a fost o frumusețe”.

Autoritățile vor să marcheze Ziua Iei anual. În trecut, ciobanii din zonă sărbătoreau Sânzienele pe actuala Transalpina, la Obârșia Lotrului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO