Ziua Națională Constantin Brâncuși. Cum s-a îndrăgostit de la prima vedere de Maria Tănase
Vineri este ziua lui Brâncuşi, care a fost declarată și sărbătoare națională. Se împlinesc 145 de ani de la nașterea marelui sculptor român care a creat lucrări neprețuite, apreciate în întreaga lume.
Momentul a fost marcat în mai multe orașe din țară.
Născut acum 145 de ani, în satul Hobita, din Gorj, Constantin Brâncuşi este unul dintre cei mai mari artişti pe care România i-a dat vreodată.
Lucrările lui, cum ar fi "Sărutul", "Rugăciunea" sau "Cuminţenia Pământului" sunt cunoscute, apreciate şi dorite în toată lumea.
De-a lungul vieţii, marele sculptor a iubit pătimaş piatra şi femeile. Iar dragostea i s-a transformat în inspiraţie și a creat astfel multe minuni. O scrisoare trimisă franţuzoaicei Florence Meyer, semnată de Brâncuşi, a fost expusă pentru prima dată la Ateneul Naţional din Iaşi.
Andrei Apreotesei, manager la Ateneul Național Iași: ”Ea a fost scrisă şi trimisă în anii 30, atunci când Brâncuşi, într-una din puţinele sale pauze, îi spune fotografei că pleacă într-o vacanţă, să îşi răcorească picioarele în apa mării”.
Iar de marea artistă Maria Tanase s-a îndrăgostit de la prima vedere. Iată cum îşi mărturisea dragostea: ”Când te ascult cum le zici, Mărie, aş fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru o Pasăre Măiastră! Auzi tu, fată, mă înţelegi? Vezi, tu, Mărie! Am colindat toată lumea, mă cunoaşte tot pământul prin ce m-am priceput să fac, dar, când aud cântecele noastre, mă apucă un dor de ţară, de oltenii tăi şi ai mei, de apă tânguitoare a Jiului, de satul meu. Auzi? Mă-nţelegi?".
Un bust din bronz al marelui sculptor, realizat după un mulaj creat de un fost ucenic al lui Brâncuşi, a fost donat Muzeului de artă din Craiova.
Victoria Tutuianu, donatorii lucrării: ”La noi este de cel puţin 5 ani. Niciodată nu ne am gândit să o vindem sau să facem altceva decât să o donăm”.
Pentru câteva zile vom avea şi în capitala "Poarta Sărutului", una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Brâncuşi. O galerie de artă a realizat o replică a operei, pe care trecătorii pot scrie un gând.
Alina Panico, PR manager la Artmark: ”Având în vedere contextul actual, cei care nu pot să ajungă la Târgu -Jiu să vadă în original opera marelui sculptor, pot să găsească o instalaţie făcută de noi, în centrul Bucureştiului”.
”Cuminţenia Pământului", poate una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Brâncuşi, a rămas şi în acest acest an în depozitul proprietarilor, care nu au fost de acord ca ea să fie expusă. Între timp, Ministerul Culturii spune că doar 60% din banii care au fost donaţi de oameni ca statul român să o cumpere au fost restituiţi până acum.
Anul trecut, lucrarea nu a putut fi expusă pentru că Guvernul nu a plătit o asigurare de 2.000 de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: constantin brancusi, sculptor, ziua nationala, maria tanase, opere,
Dată publicare:
19-02-2021 18:41