Senatul, OBLIGAT de CCR sa redacteze o hotarare in cazul Sova. De ce au fost respinse sesizarile presedintelui si PNL

×
Codul embed a fost copiat

Curtea Constitutionala a judecat miercuri sesizarile inaintate de presedintele Klaus Iohannis, PNL si Consiliul Superior al Magistraturii, in cazul lui Dan Sova.

Cititi in acest material:

-► CC, la sesizarea CSM: Refuzul de a redacta hotararea la Sova, conflict
-►
CC, decizie la sesizarea lui Iohannis pe cazul Sova: Nu exista conflict de natura constitutionala
-►
Curtea Constitutionala: Sesizarea PNL privind Regulamentul Senatului a devenit inadmisibila
-►
Zegrean: Hotararea Senatului in cazul Sova va putea fi atacata la Curtea Constitutionala
-►
Tariceanu: Senatul se va conforma deciziei CC. In 25 de ani nu s-au mai publicat hotarari negative
-►
Comunicatul Presedintiei in legatura cu deciziile CCR
-►
Sesizarea PNL, respinsa de Curtea Constitutionala
 

CC, la sesizarea CSM: Refuzul de a redacta hotararea la Sova, conflict

CC a decis, miercuri, referitor la sesizarea presedintelui CSM, in urma votului in cazul Sova, ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre PICCJ si Senat.

Citește și
victor ponta
Ponta catre jurnalisti: "Sa aratati un bon fiscal daca vreti sa va raspund." Ce a spus despre modificarile din Codul Penal
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Acest conflict juridic de natura constitutionala intre PICCJ si Senat a fost declansat de refuzul acestuia din urma de a redacta hotararea care atesta rezultatatul votului.

"In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) si Senatul Romaniei, declansat de refuzul acestuia din urma de a redacta si publica hotararea care atesta rezultatul votului dat in Plenul Senatului", se arata in decizia CC.

Curtea Constitutionala precizeaza in decizie ca Senatul are obligatia de a redacta hotararea adoptata in sedinta plenului din 25 martie 2015, prin care atesta rezultatul votului cu privire la cererea de incuviintare a arestarii senatorului Dan Sova, de a comunica hotararea autoritatilor publice competente si de a o pubica in Monitorul Oficial al Romaniei.

Decizia CC este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Senatului.

CC, decizie la sesizarea lui Iohannis pe cazul Sova: Nu exista conflict de natura constitutionala 

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public- ICCJ si CSM, pe de o parte, si Parlament, pe de alta parte, generat de omisiunea Camerelor de a modifica Statutul parlamentarilor si Regulamentul Senatului.

Decizia Curtii Constitutionale este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei, Ministerului Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliului Superior al Magistraturii, Camerei Deputatilor si Senatului.

Curtea Constitutionala: Sesizarea PNL privind Regulamentul Senatului a devenit inadmisibila

Curtea Constitutionala a respins, miercuri, sesizarea formulata de 43 de senatori PNL, privind neconstitutionalitatea prevederilor art.173 din Regulamentul Senatului, judecatorii stabilind ca ea a devenit "inadmisibila", dupa modificarile facute de Senat la Regulamentul de functionare.

Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.c) din Constitutia Romaniei si al art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere sesizarea referitoare la neconstituționalitatea prevederilor art.173 din Regulamentul Senatului, sesizare formulata de un numar de 43 senatori.

In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constitutionala a respins, ca devenita inadmisibila, sesizarea de neconstitutionalitate avand ca obiect dispozitiile art.173 din Regulamentul Senatului, se precizeaza in decizia Curtii de miercuri.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Senatului. Argumentatiile retinute in motivarea solutiilor pronuntate de Curtea Constitutionala vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei.

Zegrean: Hotararea Senatului in cazul Sova va putea fi atacata la Curtea Constitutionala

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat, miercuri, despre hotararea pe care Senatul trebuie sa o adopte in privinta votului privindu-l pe Dan Sova, in urma deciziei cu privire la sesizarea CSM, ca aceasta va putea fi atacata la Curtea Constitutionala.

Augustin Zegrean a precizat ca nu este el abilitat sa califice hotararea Senatului, acum.

"Este la latitudinea lor (a senatorilor - n.r.) si, mai mult decat atat, acea decizie va putea fi atacata la Curtea Constitutionala", a spus presedintele CC.

Intrebat daca se va tine cont de prevederile Regulamentului din acel moment sau de Regulamentul modificat ulterior, presedintele Curtii Constitutionale a raspuns: "Se aplica legea de la momentul adoptarii actului".

Despre afirmatia lui Serban Nicolae potrivit careia Curtea Constitutionala nu poate obliga Senatul sa dea o hotarare, Zegrean a declarat ca, potrivit Constitutiei Romaniei, la articolul 147, ultimul alineat se arata ca "hotararile Curtii sunt general obligatorii de la data publicarii in Monitorul Oficial".

"Nu face nicio distinctie Constitutia ca Senatul nu este supus acestei obligatii", a spus acesta.

Augustin Zegrean s-a referit si la modificarile aduse de Parlament celor doua legi de functionare, Regulamentul si Statutul.

"Nu are rost sa mai discutam despre asta, au hotarat ei, ieri, asta, ca este neconstitutional si au modificat legea Statutului si, inainte, Regulamentul", a mai spus Zegrean.

Senatorul PSD Serban Nicolae a declarat, miercuri, ca Senatul a procedat corect in cazul votului care l-a vizat pe Dan Sova, precizand ca "a spune ca Senatul a generat un conflict juridic de natura constitutionala inseamna sa negi statutul constitutional al Senatului si al Parlamentului Romaniei".

Tariceanu: Senatul se va conforma deciziei CC. In 25 de ani nu s-au mai publicat hotarari negative

Imediat dupa decizia CCR, PNL i-a cerut lui Calin Popescu Tariceanu sa tina cont de votul dat in 25 martie si de prevederile Constitutionale potrivit carora Sova si-a pierdut imunitatea si ar putut fi arestat inca de acum doua saptamani.

Atunci, 79 dintre senatori au votat pentru ridicarea imunitatii lui Sova, si doar 69 s-au opus. La acel moment, Tariceanu a invocat insa un articol din statut prin care imunitatea nu se ridica decat cu votul a jumatate plus unu din numarul total al alesilor.

Alina Gorghiu, presedintele PNL: "Ii cerem in acelasi timp liderului PSD Victor Sova, Victor Ponta, prietenul domnului Sova, chiar daca spun Victor Sova cred ca nu e deloc gresit. Ii cer sa rupa cardasia cu Calin Popescu Tariceanu atunci cand vine vorba despre lupta impotriva justitiei."

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu a transmis, miercuri, ca Senatul se va conforma deciziei CC privind cazul Sova, adaugand ca "in cei 25 de ani de la Revolutie, Parlamentul nu a publicat vreodata in Monitorul Oficial hotarari negative" si ca decizia CC schimba cutuma parlamentara.

"Nu incape nicio indoiala ca Senatul se va conforma deciziei Curtii Constitutionale. Trebuie totusi mentionat faptul ca in cei 25 de ani scursi de la Revolutia din 1989, Parlamentul nu a publicat vreodata in Monitorul Oficial hotararile negative. Ele nu se redactau. Decizia de azi a Curtii Constitutionale schimba complet cutuma parlamentara", a precizat Calin Popescu Tariceanu, intr-un comunicat de presa, despre decizia Curtii Constitutionale, privind obligarea Senatului de a redacta hotararea adoptata in sedinta Plenului din 25 martie 2014 si de a o publica in Monitorul Oficial.

Tariceanu a mai transmis ca "Parlamentul are un drept constitutional si suveran legat de incuviintarea fie a urmaririlor penale, fie a arestarilor".

"Prin urmare, atunci cand este solicitat, el nu trebuie sa raspunda automat printr-un aviz favorabil. Poate sa dea aviz favorabil sau nefavorabil, dupa ce analizeaza fiecare caz in parte. Mai mult decat atat, atunci cand vorbim despre libertatea individului, intr-o tara democratica, cred ca aceasta este cel mai pretios bun pe care-l avem si trebuie sa tratam acest lucru cu cea mai mare responsabilitate", a mentionat presedintele Senatului.

Comunicatul Presedintiei

Potrivit unui comunicat de pe site-ul Presedintiei, "Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a luat act de hotararile Curtii Constitutionale privind cererile de solutionare a conflictelor juridice de natura constitutionala formulate de Presedintele Romaniei si de Consiliul Superior al Magistraturii. Caracterul obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale, prevazut de Legea fundamentala, impune Senatului sa actioneze in acord cu solutia pronuntata miercuri, 8 aprilie a.c."

Sesizarea PNL, respinsa de Curtea Constitutionala

Curtea Constitutionala (CC) a respins, miercuri, sesizarea formulata de 43 de senatori PNL, privind neconstitutionalitatea prevederilor articolului 173 din Regulamentul Senatului, judecatorii stabilind ca ea a devenit "inadmisibila", dupa modificarile facute de Senat la Regulamentul de functionare. "Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.c) din Constitutia Romaniei si al art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea prevederilor art.173 din Regulamentul Senatului, sesizare formulata de un numar de 43 senatori. In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constitutionala a respins, ca devenita inadmisibila, sesizarea de neconstitutionalitate avand ca obiect dispozitiile art.173 din Regulamentul Senatului", se arata in decizia CC.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Senatului. Argumentatiile retinute in motivarea solutiilor pronuntate de Curtea Constitutionala vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se vor publica in Monitorul Oficial. PNL a sesizat Curtea Constitutionala dupa ce, in 25 martie, Senatul nu a incuviintat cererea Directiei Nationale Anticoruptie de avizare a arestarii preventive a lui Dan Sova, ca urmare a faptului ca nu a fost intrunit votul majoritatii senatorilor.

Curtea Constitutionala a judecat miercuri sesizarile inaintate de presedintele Klaus Iohannis, PNL si Consiliul Superior al Magistraturii, in cazul lui Dan Sova

Cele trei sesizari au fost facute dupa ce senatorii au respins solicitarea procurorilor anticoruptie pentru retinerea si arestarea senatorului, in dosarul privind contractele incheiate de firma sa de avocatura cu complexul Turceni si cel de la Rovinari.

Senatul nu a incuviintat, atunci, arestarea preventiva a lui Dan Sova, ca urmare a faptului ca nu a fost intrunit votul majoritatii senatorilor. Din cele 151 de voturi exprimate in cazul solicitarii vizandu-l pe Dan Sova, au fost inregistrate 79 de optiuni "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate.

Senatul a invocat articolul 24, alineatul 4 din Legea nr 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor, potrivit caruia fiecare camera hotaraste in cazul cererii de retinere, arestare sau perchezitie a deputatului ori a senatorului "cu votul secret al majoritasii membrilor sai", desi Constitutia prevede, la articolul 76, ca hotararile celor doua camere ale Parlamentului "se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare camera".

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu declara la momentul respectiv ca plenul Senatului s-a raportat la statut, precizand ca acest lucru s-a mentionat de doua ori in plen si "nu a existat niciun comentariu". 

Marti, plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului a votat, cu 292 de voturi "pentru" si un singur vot impotriva, modificarea articolului 24 din Statutul deputatilor si senatorilor, astfel ca deciziile si hotararile se vor lua cu votul majoritatii simple a celor prezenti in plen. Totodata, potrivit deciziei plenului, articolul 173, alineatul 2 din Regulamentul Senatului, care spunea ca "Senatul hotaraste asupra cererii cu votul secret al majoritatii membrilor sai" se modifica, astfel: "Senatul hotaraste asupra cererii cu votul secret al majoritatii senatorilor prezenti".

Asadar, in acest moment, doar conducerea Senatului poate decide arestarea lui Dan Sova. Parlamentarii sunt insa in concediu pana in 20 aprilie.

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Cazul
Cazul "Sova" i-a facut pe parlamentari sa isi modifice statutul. Alesii isi vor pierde imunitatea mai usor

Parlamentarii si-au modificat marti statutul si isi vor pierde imunitatea mai usor. Totul s-a intamplat dupa ce Dan Sova a ramas senator pentru ca regulile camerei superioare nu erau in acord cu Legea Fundamentala.

Ponta catre jurnalisti:
Ponta catre jurnalisti: "Sa aratati un bon fiscal daca vreti sa va raspund." Ce a spus despre modificarile din Codul Penal

Victor Ponta, aflat la Parlament, a trecut prin fata unui grup de jurnalisti si, inainte ca acestia sa ii adreseze vreo intrebare, le-a cerut sa ii prezinte un bon fiscal daca vor sa obtina raspunsuri din partea lui.

Recomandări
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”
Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.