Ziua cu cele mai multe cazuri noi de Covid-19 din 2021. Spitalele au rămas din nou fără locuri libere

Dată publicare: 16-03-2021 18:26
Dată actualizare: 16-03-2021 19:27


România atinge din nou praguri record la numărul de infectări cu SARS-CoV-2: 6.118 noi cazuri au fost raportate marți, cea mai mare cifră din acest an.

Din păcate, 133 de oameni au murit în ultimele 24 de ore. În spitale nu mai sunt locuri, iar autoritățile caută soluții pentru a suplimenta paturile. Însă nu sunt suficienți medici care să îngrijească pacienții. În 7 județe și în Capitală, pragul de infectare este de peste 3 la mie, care înseamnă scenariul roșu. Cu alte cuvinte, noi restricții.

Aer. Asta cer toţi pacienţii din secţiile de terapie intensivă. În saloane se aude un ţiuit monoton - sunetul scos de aparatele care îi ţin în viaţă.

Personalul medical este epuizat.

Luminița Galbenu, șef secție ATI Piteşti: „Noi avem 13 locuri alocate pacienţilor Covid care necesită ATI. În acest moment toate aceste paturi sunt ocupate."

O femeie care abia mai respiră se bucură că a prins ultimul pat din secţia de terapie intensivă din Timişoara. Medicii şi asistentele o cuplează la aparatul care o va ajuta să tragă aer. Medicul Monica Marc tocmai a ieşit dintr-o tură grea.

Dr. Monica Marc, medic primar pneumolog Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş: „Din păcate, în fiecare zi constatăm că e mai rău decât ieri. Din păcate, la un an, lucrurile sunt severe, avem pacienţi tineri cu forme grave, pacienţi care se agravează sub ochii noştri cu toată medicaţia prescrisă.”

În ultimele 24 de ore, 133 de oameni au pierdută bătălia. Doi dintre ei aveau până în 39 de ani, iar alţi cinci nu apucaseră 49 de ani. 6.118 oameni au fost confirmaţi pozitiv, o cifră alarmantă. Printre ei este şi antrenorul echipei naţionale de fotbal, Mirel Radoi.

La Aiud, medicii din spitalul COVID cer ajutor.

Alexandru Sinea, director DSP Alba: „Singura problemă este resursa umană, dotări există la acest spital. Am solicitat comandantului acţiunii detaşarea a patru medici rezidenţi din ţară şi a doi medici anestezişti din judeţul Alba, pentru a asigura un tratament corespunzător bolnavilor de ATI.”

Şi în Constanța situaţia este la fel de gravă.

Alexandru Vasiliev, şef secţie COVID: „Iarăşi este coadă de ambulanțe la secţiile de primiri urgențe, de la domiciliu primim din ce în ce mai multe solicitări. Partea proastă în această poveste este că locurile cu oxigen atât de valoroase în această perioadă se termină rapid.”

În şapte judeţe şi în Capitală, pragul de infectare a sărit de 3 persoane la mia de locuitori. În Timiş, este de 5,86. Asta înseamnă noi restricţii. Marți dimineaţă, în toată ţara mai erau libere doar 38 de locuri la terapie intensivă. Autorităţile încearcă să crească numărul paturilor.

Florin Cîțu, premierul al României: "Avem nevoie să creştem urgent numărul de paturi ATI la 1600 cel puţin în perioada următoare că să ne asigurăm că nu vom avea probleme. Trebuie să ne aducem aminte că încă gestionam o situaţie complicată.”

133 de oameni au murit în ultimele 24 de ore. Iar de la începutul pandemiei până acum au murit aproape 22.000 de oameni, o cifră care ar trebui să ne dea tuturor fiori. Măcar aceaste date ar trebui să ne facă să înţelegem gravitatea situaţiei. Respectaţi regulile sanitare pentru a nu figura în statisticile medicilor mai târziu. De fiecare dintre noi depinde cât de repede vom ieşi din aceste poveste.

Tags: covid,


VIDEO PROTVPLUS.RO