Tot mai mulți români anulează programările cu vaccinul AstraZeneca. Gheorghiță: Beneficiile depășesc riscurile

Dată publicare: 16-03-2021 16:33
Dată actualizare: 16-03-2021 17:41


Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat că decizia de a continua sau stopa vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca a fost una extrem de dificilă, dar că beneficiile la acest moment depăşesc riscurile.

"Agenţia Europeană a Medicamentului şi-a menţinut acelaşi nivel de recomandare, adică beneficiile la acest moment depăşesc riscurile şi din acest punct de vedere se recomandă vaccinarea fără să existe, legat de evenimentele trombo-embolice raportate la nivel european, semnale ale unei frecvenţe mai mari decât în populaţia generală nevaccinată, cu atât mai mult analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu vaccin de la AstraZeneca a arătat un număr de 37 de evenimente tromboembolice raportate, 15 evenimente de tromboză venoasă profundă şi 22 de evenimente de embolie pulmonară", a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Valeriu Gheorghiţă a mai declarat că 33.000 de programări pentru vaccinul AstraZenecca au fost anulate în ultimele 24 de ore, din totalul celor 446.896 de programări.

"În ceea ce priveşte numărul de persoane programate, în ultimele 24 de ore, pentru vaccinul de la AstraZeneca pot să vă spun că au fost anulate 33.000 de programări din totalul celor 446.896 de programări care erau în platforma informatică de programare. Cu toate acestea, pot să vă spun că la acest moment, în centrele de vaccinare unde avem vaccin de la compania AstraZeneca mai sunt aproximativ 18.347 de locuri libere, din peste 100.000 cât erau disponibile la sfârşitul acestui weekend. Ca atare, deşi şi-au anulat programări un număr mare de persoane, în acelaşi timp un număr mai mare de persoane şi-au făcut programări pe aceste centre. La acest moment sunt programate 168.027 de persoane pentru doza I şi aproximativ 419.000 de persoane pentru cea de-a doua doză", a arătat preşedintele CNCAV.

Preşedintele CNCAV a mai arătat că EMA şi OMS reevaluează toate datele colectate şi raportate la nivel european, iar pe joi este aşteptată o clarificare a tuturor datelor de siguranţă şi în mod deosebit a celor legate de evenimentele trombo-embolice.

În ultima săptămână 13 state europene au decis suspendarea temporară a unui singur lor de vaccin AstraZeneca, şapte state au decis continuarea cu toate loturile de vaccinare şi 15 state au decis suspendarea temporară cu toate tipurile de vaccin provenite de la compania AstraZeneca.


VIDEO PROTVPLUS.RO