Ziua cu cei mai mulți români morți de Covid-19. La Galați, un pacient infectat s-a sinucis în secția ATI

Ultima actualizare: 03-12-2020 20:31

România se apropie cu pași repezi de pragul de o jumătate de milion de pacienți infectați cu SARS-CoV-2, iar joi am atins un nou record dureros. A fost ziua cu cei mai mulți oameni uciși de COVID-19.

211 familii au pierdut pe cineva drag. În Argeș a pierit inclusiv un copil de numai un an.

Pe lângă suferințele provocate de coronavirus, sunt și cele pe care unii pacienți trebuie să le îndure din cauza sistemului medical. Imaginile cu bolnavii batjocoriți la Reșița sunt acum parte dintr-o anchetă penală.

Anchetă se face și în Galați, unde un bărbat internat la terapie intensivă și-a luat zilele. Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.

"Uitați cum stă omul acolo și nimeni nu face nimica, absolut nimeni, niciun asistent, nicio... nimeni, nimeni".

Secvențele surprinse în Staționarul 3 din Reșița - cu pacienți lăsați dezbrăcați pe holurile secției, direct pe pardoseala rece - sunt acum probe în ancheta procurorilor.

Cercetările se fac într-un dosar de abuz în serviciu însă deocamdată nimeni nu fost pus sub acuzare.

Între timp, noi imagini, apărute joi, întregesc tabloul dezastrului din spital. O pacientă a filmat pereții unui salon de pe care se desprinde vopseaua.

Președintele Consiliului Caraș-Severin, Romeo-Dan Dunca, a cerut demisia managerului spitalului județean.

Romeo-Dan Dunca, președinte CJ Caraș-Severin: "Doamna manager trebuie să părăsească această funcție, deși vina dânsei nu e una singură. Aici este vorba de managementul prost făcut în ultimii 4 ani".

La Reșița a ajuns joi și corpul de control al Ministerului Sănătății care trebuie să scrie un raport despre situația de acolo.

Deocamdată, rămân amenzile date de Inspecția Sanitară de Stat. Managerul, trei asistente și o infirmieră trebuie să plătească aproape 20.000 de lei.

O anchetă are loc și în Spitalul Județean din Galați. Acolo, un pacient de 68 de ani, internat cu SARS-CoV-2 la Terapie Intensivă, s-a stins după un gest extrem. Când un cadru medical a ajuns la el, era deja prea târziu.

Alina Dobre, manager Spitalul de Urgență Galați: "Pacientul prezenta semne vitale iar cadrele medicale au început imediat manevre de resuscitare timp de 100 de minute. Fără rezultat".

În toată țara, în secțiile de terapie intensivă sunt peste 1.250 de români infectați cu SARS-CoV-2. În ultimele 24 de ore au fost raportate 211 decese.

 

Secție specială de ATI pentru copiii cu Covid-19

 

Printre cei care s-au stins a fost și o fată de doar un an din Argeș. Cea mică avea și alte afecțiuni.

Cătălina Ionescu este director medical la Spitalul de Copii din Iași. Susține că în ultima perioadă numărul copiilor infectați cu SARS-CoV-2 a explodat.

Doar în noiembrie s-a confruntat cu peste 30 de cazuri. Două sunt și acum la terapie intensivă.

Cătălin Ionescu, director medical Spitalul de Copii Iași: "Există o transmitere comunitară în procent mare și probabil acesta este și motivul pentru care numărul copiilor infectați este în creștere. Clinic, copiii sunt asimptomatici sau cu forme ușoare, însă am identificat și la polul opus, copii cu stare generală extrem de gravă".

Aceste cazuri de copii infectați cu SARS-CoV-2 care ajung în stare gravă la spital stârnesc îngrijorare în rândul medicilor.

În Cluj-Napoca au început să pregătească o secție de terapie intensivă special pentru cei mici.

Apar tot mai multe cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 și în rândul tinerilor. Doar joi, la categoria de vârstă 20 - 29 de ani au fost anunțate două decese. Pe de altă parte, în spitale apar noi focare.

În Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Pădureni - Grajduri din Iași 40 de pacienți și cadre medicale au făcut boala.

Probleme similare sunt și la Institutul Regional de Oncologie din Iași. 13 pacienți cu neoplasm malign și 10 cadre medicale s-au infectat cu SARS-CoV-2.

Marius Voicescu, DSP Iași: "Pacienții pozitivi sunt izolați la domiciliu la acest moment și s-a luat măsuri de dezinfecție a spațiilor".

Potrivit ultimei raportări a Grupului de Comunicare Strategică, de la izbucnirea pandemiei, aproape o jumătate de milion de români s-au infectat cu SARS-CoV-2. Aproape 8.000 de cazuri au fost doar în ultima zi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO