De ce se fac teste puține în România, deși putem și 55.000 pe zi. Explicația lui Orban

Ultima actualizare: 03-12-2020 18:05

România are o capacitate de testare de aproximativ 55.000 de teste pe zi și, cu toate acestea, media zilnică este de aproximativ 15.000. 

Într-un interviu acordat jurnalistului Cristian Leonte pentru www.stirileprotv.ro, premierul Ludovic Orban a afirmat că această diferență apare deoarece nu există solicitări care să se încadreze în definițiile de caz.

Premierul spune că există două tipuri de solicitări de testare: cele care se încadrează în definiția de caz dată de Institutul Național de Sănătate Publică, testați pe cheltuiala statului, și cei care plătesc personal pentru aceste teste.

Ludovic Orban: ”Testarea este determinată de solicitarea de testare. Solicitarea de testare este de două feluri. Persoanele care solicită să fie testate, care se încadrează în definiția de caz, într-una din situațiile din cadrul definiției de caz - definiția de caz este stabilită de Institutul Național de Sănătate Publică, nu este o decizie politică, decizia INSP se ia pe baza unor recomandări care există de la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății, de la nivelul ECDC. Deci testarea se face și se decontează, adică este gratuită pentru persoanele din cadrul definiției de caz, de asemenea există posibilitate de testare la cerere, contra cost. De regulă, noi avem o capacitate de testare de peste 50.000. Capacitatea instalată cred că a depășit chiar 55.000, adică efectiv câte teste se pot face într-o zi, ținând cont de capacitatea de testare pe care o avem. Pot fi mai multe cauze care determină, să spun, menținerea unei anumite limite. În primul rând că nu există numărul de solicitări.”

Cristian Leonte: Nu există pentru că nu se urmăresc, în ancheta epidemiologică, toate cazurile contact care ar trebui testate?

Ludovic Orban: În ancheta epidemologică, atât cât dorește să spună pacientul care este diagnosticat pozitiv, se urmărește...

Cristian Leonte: Pacientul, săracu, sună și zile în șir fără să îi răspundă nimeni..

Ludovic Orban: ”Se dispun măsurile de carantinare, de izolare, în funcție de ceea ce spun cei care sunt carantinați, izolați.”

Record negativ de decese înregistrate în ultimele 24 de ore în România

 

Joi, 3 decembrie, în România s-a înregistrat un nou record negativ. 211 au murit de la ultima raportare. Este cel mai mare număr raportat în 24 de ore, de la începutul crizei sanitare.

În tot acest timp, autoritățile extind numărul locurilor de terapie intensivă pentru cei cu SARS COV 2.

De asemenea, miercuri, 2 noiembrie, în România au fost confirmate alte aproape 5.000 de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 - în urma a mai puțin de 16.000 de teste - iar 135 dintre ai noștri au fost uciși de coronavirus.

Tot în 2 noiembrie, în secțiile de terapie intensivă s-a înregistrat un nou record negativ: 1.260 de pacienți se luptă pentru viață la terapie intensivă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO