Zilele Recoltei în Iași. Mii de oameni s-au bucurat de mâncăruri tradiționale la târgul din capitala Moldovei
Fructe și legume aromate, proaspăt culese din grădinile de la noi, ispitesc locuitorii din Iași zilele acestea. În capitala Moldovei sunt Zilele Recoltei.
Și, pentru că e sărbătoare, s-au întins mese cu tot ce au mai bun gospodarii. Mii de oameni s-au bucurat de mustul dulceag și de preparate din carne, afumate și condimentate după rețete tradiționale.
Multe bunătăți au fost preparate de studenții Universității de Științele Vieții din Iași, care se pregătesc să devină ingineri în domeniul alimentar. Un teren universitar de fotbal a devenit zonă de întâlnire pentru pofticioși.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Preparate delicioase
Reporter: Ce v-a plăcut cel mai mult?
Femeie: „Pâinea cu sfeclă”.
Pâinea cu tot felul de semințe și arome, cărnurile și brânzeturile afumate, toate au atras ca un magnet oaspeți de toate vârstele.
Bărbat: „Eu sunt mort după slănina din copilărie. E extraordinară”.
Și la butoaiele cu must proaspăt a fost aglomerație.
Reporter: Ce preferă oamenii, mustul alb sau rose?
Studentă: „Rose. Bun, dulce. E foarte dulce”.
Zeci de producători din regiunea Moldovei și-au expus recoltele din livezi, solarii și de pe câmpuri.
Gerard Jităreanu, rector Universtitatea de Știintele Vieții Iași: „Este darul nostru de toamnă pentru comunitate. Încurajăm producția locala, produsele romanești și încercam, în același timp, să aducem mai aproape producătorul de consumator”.
Alte bunătăți au fost preparate chiar de studenții Universității de Ștințele Vieții, care doresc să lucreze în domeniul gastronomiei.
Marius Ciobanu, coordonator departament Tehnologia Cărnii: „Sunt produse pe care noi le obținem în fermă, sunt produse pe care le recoltăm, le procesăm, împreună cu studenții”.
Mihai-Cătălin Ciobotaru: „Încercăm să creăm niște produse naturale. Am folosit doar tehnologie de afumare și sărare, în așa fel încât să obținem produse cât mai sănătoase pentru consumatori".
Intrarea este liberă la festivalul toamnei, care se încheie duminică seara, la ora 18. Evenimentul „Zilele recoltei", organizat de Universitatea din Iași, este la prima ediție.