Zile libere și indemnizație de până la 193 de lei pentru părinții care stau acasă să își supravegheze copiii

×
Codul embed a fost copiat

Părinții care trebuie să stea acasă dacă școala se mută în online vor primi o indemnizație de la stat de până la 193 de lei brut zilnic. Ordonanța de Urgență care prevede măsura a fost adoptată. Există însă și câteva condiții.

UPDATE Acolo unde școala va fi făcută online părinții vor putea sta acasă, alături de copii.

Se va întâmpla în cazuri excepționale, pentru o perioadă scurtă de timp, dacă vor fi focare și trebuie dezinfectate unitățile de învățământ.

Există și câteva excepții, mai ales în domenii strategice, în care părinții vor fi nevoiți să meargă la muncă, dar vor primi bani în plus la salariu, anunță ministrul Muncii.

Potrivit ordonanței de urgență aprobată de guvern părinții vor primi 75% din salariul mediu brut pe economie, adică cel mult 193 de lei brut.

Citește și
coronavirus
Coronavirus România, 28 august. 1.318 cazuri noi de Covid-19, 84.468 de infectați

Ordonanța vine însă la pachet cu un set de reguli. De exemplu, de zilele libere pot beneficia doar părinții ai căror copii nu au mai mult de 12 ani sau 26 de ani în cazul celor cu dizabilități.

În plus, zilele libere se pot acorda unui singur părinte, cu condiția ca acesta să nu fie în concediu, să nu aibă venituri din alte activități ori să aibă raportul de muncă suspendat.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii: "Se va învăța online doar în situația în care se constată că este un focar într-o clasă sau în mai multe. Se ia decizia de DSP de a se închide respectiva clasă, școală. Este vorba despre o perioadă de tratament, dezinfectare, care se închide pe un orizont de 2 săptămâni. Odată ce școala e dezinfectată elevii revin la cursuri și părinții la serviciu".

 

Ce părere au părinții despre zilele libere

 

Decizia a fost bine primită de părinți.

Adrian, părinte: ”Fiind școală de acasă, nu am putea sta tot lângă ăștia mici, cel puțin cei care sunt în clasa 1, nu? Cine i-ar învăța să facă bastonașe și cu ce începe, dacă părinții trebuie să meargă la lucru?".

Violeta își crește însă băiatul singură. Chiar dacă și-ar dori să stea acasă cu el, banii pe care i-ar primi de la stat sunt prea puțini.

Violeta, părinte: "Acei 75% din venitul asigurat ar fi în jur de 1.000-1.100 de lei, care abia îmi ajung să plătesc chiria".

Unii părinți se tem și că și-ar pierde slujba dacă ar sta acasă cu copiii.

Iulian Cristache, Federația Părinților: "Aștept normele metodologice pentru că nu știu dacă părinții care au copii cu boli asociate și care vor primi acea adeverință, dacă vor beneficia de această ordonanță. Vorbim de un copil care stă un an de zile acasă și nu știm dacă angajatorul poate suporta un an de zile lipsa unui angajat".

Leo Rizoiu, specialist HR: "Nu ai voie să iei măsuri împotrivă salariatului, în schimb, într-adevăr se fac reorganizări și se rearanjează organigramele astfel încât companiile să își continue activitatea”.

Pentru a beneficia de zilele libere, părinții trebuie să depună o cerere la angajator.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii: "Sunt câteva domenii exceptate, Apărare, angajații pentitenciarelor, siguranță națională, cei care lucrează în unitățile sanitare. Aceștia sunt în situația de a primi suplimentar la salariu pe care îl are o majorare de un cuantum de 75% din salariu de bază. Ceilalți salariați pot solicita să meargă acasă. Se va ocupa angajatorul să plătească sumele pentru angajați, după care în baza documentelor se va prezenta la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene din județul în care angajatorul își desfășoară activitatea".

Deocamdată nu există o decizie finală cu privire la începutul școlii. Tot mai mulți părinți sunt întrebați ce sistem de predare ar prefera în contextul actual, însă totul este la nivel de propuneri.

- - - -

Părinţii vor primi 75% din salariul de bază dintr-o zi lucrătoare, mai exact o sumă maximă de 193 lei pe zi brut.

Această ordonanţă vine la pachet cu un set de reguli. De exemplu, pot beneficia de zilele libere doar părinţii ai căror copii nu au mai mult de 12 ani, sau 26 de ani, în cazul copiilor cu dizabilităţi.

De altfel, zilele libere se acordă unui singur părinte, doar dacă celălalt nu beneficiază la rândul său de zile libere.

Dacă unul dintre părinţi este în concediu de creştere a copilului, este asistentul personal al unuia dintre copiii aflați în întreținere, e în concediu de odihnă sau fără plată, are raportul de muncă suspendat sau are venituri din alte activități și drepturi nu se încadrează în condiţiile impuse.

Ordonanţa se aplică și părinților din familii monoparentale, iar pentru a sta acasă, părinţii trebuie să depună o cerere la angajator.

 

 

Citește și...
Coronavirus în România. Toate datele actualizate în timp real
Coronavirus în România. Toate datele actualizate în timp real

Informații și statistici oficiale coronavirus România. Epidemia generală cauzată de noul coronavirus (SARS-CoV-2), virus care provoacă infecția numită COVID-19, este o epidemie în curs de desfășurare pe teritoriul României, care a produs numeroase victime.

Coronavirus România, 28 august. 1.318 cazuri noi de Covid-19, 84.468 de infectați
Coronavirus România, 28 august. 1.318 cazuri noi de Covid-19, 84.468 de infectați

Coronavirus România, 28 august. Până astăzi, 28 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 84.468 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

OMS: Oricine intră în contact cu pacienți infectați cu COVID-19 trebuie testat, chiar dacă e asimptomatic
OMS: Oricine intră în contact cu pacienți infectați cu COVID-19 trebuie testat, chiar dacă e asimptomatic

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat joi ca persoanele care au intrat în contact cu bolnavi de COVID-19 să fie testate indiferent dacă prezintă sau nu simptome.

Recomandări
„e-Estonia, model pentru viitor”. Noi cu plicuri, ei cu clickuri. Cât de practic este sistemul de sănătate digitalizat
„e-Estonia, model pentru viitor”. Noi cu plicuri, ei cu clickuri. Cât de practic este sistemul de sănătate digitalizat

În timp ce la noi încă dictează plicul în spitale, iar bolnavii cară teancuri de trimiteri, analize și rețete de la un doctor la altul, în Estonia, sistemul de sănătate este digitalizat integral încă din 2008.

Apar mărturii șocante în cazul scandalului în care sunt implicați înalți prelați: „Aveau un grup de Whatsapp în care vorbeau”
Apar mărturii șocante în cazul scandalului în care sunt implicați înalți prelați: „Aveau un grup de Whatsapp în care vorbeau”

După ce un deputat din Parlamentul României ar fi fost fotografiat și filmat în ipostaze indecente alături de un teolog, scandalul ia o amploare nebănuită.

Intervenție în van a pompierilor care evacuează apa din Tăul Mare - Roșia Montană. Cu cât au scăzut nivelul apei
Intervenție în van a pompierilor care evacuează apa din Tăul Mare - Roșia Montană. Cu cât au scăzut nivelul apei

Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă a cerut controale de urgență la toate barajele de capacitate mică din țară, după fisura apărută în barajul subteran al lacului Tăul Mare.