„Iadul pe pământ”. Deținuții dintr-o închisoare din Rwanda sunt forțați să mănânce cadavrele în putrefacție ale colegilor
O închisoare africană a fost descrisă ca fiind „iadul pe pământ", după ce deținuții au vorbit despre condițiile îngrozitoare în care trăiesc.
Deținuții din închisoarea Gitarama din Rwanda, care a fost etichetată anterior drept una dintre cele mai periculoase din lume, ar fi forțați să mănânce cadavrele altor deținuți pentru a supraviețui, scrie Mirror.
Unii dintre cei mai violenți infractori din țară, inclusiv violatori, tâlhari și criminali, zac în interiorul zidurilor aglomerate. Se pare că există chiar unele temeri că unii dintre acești oameni sunt complet nevinovați.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Povestea „iadului pe pământ”
Închisoarea grozei se află la periferia capitalei Rwandei, Kigali, și a fost construită în 1960 ca locuință pentru muncitorii britanici care se aflau în țară. Ulterior, a fost transformată în închisoare și proiectată pentru a găzdui peste 400 de prizonieri.
Rapoartele sugerează că, din cauza condițiilor groaznice și a lipsei de spațiu, deținuții nu au avut de multe ori de ales decât să stea în picioare, luptându-se pentru spațiu cu aproximativ 8.000 de deținuți - în ciuda faptului că capacitatea închisorii este undeva între 1.300 și 3.000 de persoane în prezent.
În timpul genocidului din Rwanda, la mijlocul anilor 1990, închisoarea ar fi găzduit aproape 50.000 de persoane în condiții inumane.
Deținuții calcă pe propriile fecale
Se spune că peste 1.000 de oameni ar fi murit la Gitarama numai în 1995. Chiar și astăzi, mirosul de fecale și de carne în putrefacție este detectabil până la un kilometru distanță. Rapoartele arată că zeci de oameni pot muri zilnic din cauza condițiilor crude din închisoarea Gitarama, iar situația se înrăutățește din cauza lipsei unui sistem de canalizare adecvat, ceea ce înseamnă că deținuții sunt lăsați să meargă desculți prin propriile fecale.
De-a lungul deceniilor, organizațiile pentru drepturile omului au protestat împotriva condițiilor deplorabile din închisoare, dar nu au reușit să îmbunătățească viața pușcăriașilor.
Organizația International Bridges to Justice, cu sediul în Elveția, a făcut campanie pentru a pune capăt tratamentului sălbatic al deținuților din închisoare, care așteaptă chiar și 16 ani să fie judecați într-un proces.
„Bărbați, femei și copii obișnuiți care se confruntă cu acuzații pot aștepta în purgatoriul juridic pe termen nelimitat, cu acces redus, dacă nu chiar inexistent, la familie, asistență medicală și consiliere juridică”, a declarat asociația. „Unii au fost închiși timp de 16 ani fără o dată prevăzută pentru proces. Nu trebuie să fie așa. Căutăm să decongestionăm închisoarea Gitarama și să asigurăm procese corecte și la timp pentru deținuți”, arată purtătorul de cuvânt al asociației.