Klaus Iohannis, Victor Ponta si Codruta Kovesi la bilantul MAI. Ioan Rus a comparat-o pe sefa DNA cu Vlad Tepes
"Legatura dintre politisti si oamenii politici ar trebui limitata", a declarat, luni, Codruta Kovesi, invitata la bilantul, Ministerului de Interne.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Sedinta a fost transmisa LIVE pe PROTV NEWS.
"Nu sunt de acord", a contrazis-o ministrul Transporturilor, Ioan Rus, care a comparat-o pe sefa DNA cu Vlad Tepes. In final , presedintele Iohannis le-a amintit tuturor si de amenintarile care pot veni din afara granitelor tarii.
La bilantul Ministerului de Interne, tema centrala a fost tot activitatea Directiei Nationale Anticoruptie. Codruta Kovesi a vorbit despre coruptia in interiorul politiei: "Una dintre vulnerabilitati pe care noi le-am constatat o vizeaza legatura care exista intre angajati ai Ministerului de Interne si politicieni locali sau oameni de afaceri. A fi politist este o onoare care presupune pe langa numeroase satisfactii profesionale si o serie de sacrificii, iar limitarea legaturilor cu oameni de afaceri si politicieni e una dintre ele".
Cel care a parut deranjat de afirmatiile procurorului sef al DNA nu a fost ministrul de Interne, ci seful de la Transporturi: "Nu sunt de acord ca limitarea relatiilor dintre politisti si politicieni, sa spunem, e o vulnerabilitate la sistemul de lupta anitcoruptie.
Vlad Tepes a facut tot asa, boierii s-au mutat toti la turci, efectele le-am vazut sute de ani incoace".
Ioan Rus a facut chiar si o analiza istorica a coruptiei: "Primul corupator si primul corupt si obiectul actului de coruptie l-a facut Adam si Eva. De atunci unii tot interpreteaza cum s-a intamplat acest lucru".
La bilantul Ministerului de Interne au participat si presedintele Klaus Iohannis, care se teme de un aflux de criminalitate din est in Romania, premierul Victor Ponta, care vrea scaderea violentei in scoli, dar si noul sef al SRI, Eduard Helvig.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca isi doreste ca toti cei chemati sa aplice legea sa fie in primul rand ei insisi, dincolo de orice suspiciuni, liberi de orice conditionari si mai presus de orice interese de grup sau particulare.
”Va rog insa sa fiti constienti ca oamenii va privesc si asteapta sa fiti modele de comportament si corectitudine in serviciul public. imi doresc ca toti cei chemati sa aplice legea sa fie in primul rand ei insisi dincolo de orice suspiciuni, liberi de orice conditionari si mai presus de orice interese de grup sau particulare, din mediul economic si din orice domeniu”, le-a transmis presedintele reprezentantilor Ministerului de Interne.
El a mai spus ca a baza activitatii ministerului si a componentelor sale trebuie asezata cu fermitate ideea ca nimeni nu este mai presus de lege. ”Avem datoria sa analizam cu luciditate ce functioneaza si ce lipseste, unde este nevoie de un plus de coordonare si cum crestem performanta. Avem mai multe institutii care se ocupa de ordinea publica – Politie, Jandarmerie, Politie comunitara. Ele nu pot functiona in mod eficient individual, ci trebuie sa actioneze unitar. Cred ca un sistem de ordine publica bine integrat poate raspunde in mod real nevoii de siguranta la toate nivelurile”, a precizat seful statului.
Klaus Iohannis a aratat ca are incredere in capacitatea cadrelor ministerului de a fi la inaltimea cerintelor si misiunilor ce le-au fost incredintate si ca vor contribui activ la consolidarea principiilor statului de drept si de a pune in practica, in cele mai bune conditii, noua legislatie penala, demersuri necesare finalizarii procesului de aderare a Romaniei la Spatiul Schengen.
Potrivit presedintelui, ”un accent deosebit se cuvine a fi pus pe dimensiunea de prevenire a incalcarii legii, inclusiv in cazul unor fenomene precum contrabanda si traficul, criminalitatea economica, constituirea de grupuri infractionale sau migratia ilegala”.
”Dezvoltarea unei societati este, cred eu, direct legata de masura in care latura preventiva devine mai eficienta decat cea punitiva atunci cand vine vorba de incurajarea corectitudinii si legalitatii si descurajarea infractionalitatii. Imi doresc o Politie mult mai axata pe preventie, fie ca este vorba de Politia rutiera, fie de cea cu atributii in zona criminalitatii economico-financiare. Putem avea o Jandarmerie mai putin centrata pe paza unor obiective si mai prezenta pentru siguranta cetatenilor. Este nevoie, de asemenea, la nivelului Ministerului Afacerilor Interne de o munca de informatii mai consistenta, care sa priveasca nu doar retelele infractionale, ci si protectia propriilor cadre”, a transmis seful statului, la bilantul Ministerului de Interne.
Sinteza declaratiilor presedintelui Klaus Iohannis:
- Particip astazi pentru prima data in calitate de presedinte al Romaniei la bilantul MAI. Dati-mi voie sa ma refer la mai multe chestiuni majore. La relatia dintre stat si cetatean, la aplicarea legii si la perspectivele pentru anul 2015 si nu in ultimul rand la oamenii care servesc in aceste institutii.
- Cu toii ne dorim o Romanie sigura, in care relatia dintre stat si individ se construieste pe respect reciproc, in care legea este aceeasi pentru toti.
- In actualul context, aveti o misiune aparte. De la siguranta frontierelor la siguranta fiecarui cetatean pe strada. La descurajarea violentei. Toate acestea va revin in responsabilitate, intr-o forma sau alta, iar cetatenii Romaniei se bazeaza pe dumneavoastra si vreau sa-mi exprim aprecierea pentru efortul pe care-l depuneti.
- La baza activitatii ministerului trebuie asezata cu fermitate ideea ca nimeni nu este mai presus de lege. Sa analizam cu luciditate ce lipseste si cum crestem performanta. Avem mai multe institutii care se ocupa de siguranta publica. Cred ca un sistem de siguranta integrat poate sa raspunda la toate nevoile.
- Un accent deosebit se cuvine a fi pus pe actiunea de prevenire a incalcarii legii. Imi doresc o politie mult mai axata pe actiunea de preventie, fie ca vorbim de cea rutiera sau cea bazata pe combaterea infractiunilor economice. Inteleg constrangerile materiale cu care se confrunta oamenii care apara legea.
Sinteza declaratiilor premierului Victor Ponta:
- Vreau sa va felicit, pentru ca pentru mine, si nu numai, Romania este o tara sigura. Nu ratez insa nicio ocazie sa va cer si sa va rog sa va folositi toate eforturile, in special in combaterea actelor de violenta. Desi nu le vedeti la stiri, sunt cele care inspaimanta cel mai mult un cetatean. Aceste lucruri sa fie prevenite, in special violenta in scoli.
- Repet, 2014, asa cum a fost prezentat in bilant, este un an care arata o directie pozitiva. Vreau sa va asigur ca prim-ministru ca lucrurile importante realizate in ultimii ani nu se vor opri.
- Chiar daca sunt politician, prin definitie ceva rau, am lucrat foarte aproape cu dumneavoastra. Lucram cu toti cei care sunt cinstiti in aceasta tara.
- Vreau sa multumesc in mod special domnului vice-prim ministru, ministru, domnul Gabriel Oprea, care in stilul sau, a reusit sa asigure eficienta.
- Pe 25 martie, fiind ziua fiicei mele de Buna Vestire, nu o sa uit totusi sa va felicit
Sinteza declaratiilor directorului SRI, Eduard Helvig:
- Pentru mine este o onoare sa ma aflu astazi aici, in noua calitate de director al Serviciului Roman de Informatii.
- Vreau sa va multumesc pentru colaborarea institutionala dintre MAI si SRI de anul trecut.
- Pentru SRI, MAI este cel mai important partener guvernamental. Am lucrat impreuna in domenii precum criminalitatea transfrontaliera si securitatea cibernetica. Am schimbat peste 4.000 de informatii. Echipele comune de lucru SRi si MAI, carora li s-a alaturat DIICOT au ajutat la destructurarea unor grupari de criminalitate.
Sinteza declaratiilor ministrului Transporturilor, Ioan Rus:
- Lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue intr-un mod sistemic. Primul corupt, primul act de coruptie, a fost comis de Adam si Eva.
- Aceasta lupta trebuie sa o ducem toti.
- Polonia are 7 sau 8 firme la nivel mondial. Romania nu are niciuna. Este aceasta o vulnerabilitate? Este.
- N-avem de ce sa aratam cu degetul la doamna Codruta Kovesi, sa o uram sau sa o iubim. Dansa isi face treaba. Asta trebuie sa facem cu totii.
Sinteza declaratiilor ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc
- In ultimii 2 ani, Romania a avut rapoarte de evaluare pozitive.
- Aceste rezultate au fost obtinute prin eforturi sustinute de catre toate institutiile.
- In mod firesc, atentia opiniei publice este indreptate catre felul in care este implementata legea. Romania este un stat de drept, dar cred ca eforurtile noastre trebuie indreptate si asupra educarii, in special a tinerilor. Nu putem cere oamenilor sa respecte legea, dar fara sa o cunoasca.
Sinteza declaratiilor procurorului sef al DNA, Codruta Kovesi
- Pentru activitatea DNA un rol esential il are activitatea politistilor. Efortul oricat de mare al procurorilor nu ar fi reusit fara colegii politisti. As dori sa multumesc tuturor structurilor din MAI si domnului ministru pentru activitatea de anul trecut. Numarul dosarelor declinate de politie catre DNA a crescut.- O provocare comuna pe care am avut-o in 2014 a fost implementarea noilor coduri. Este important ca impreuna am gasit solutii. Suntem institutii care avem interese comune si trebuie sa continuam colaborarea si in anii care urmeaza.
- Una din vulnerabilitati, atat la DNA cat si la MAI o reprezinta corectidudinea celor care lucreaza in aceste structuri. De aceea este important ca masurile preventive sa fie implementate cat mai repede.
- Una dintre vulnerabilitatile identificate este legatura dintre angajatii structurilor si politicieni.
- O alta vulnerabilitate este recuperarea prejudiciilor.
- A crescut numarul denunturilor.
Bilantul Ministerului Afacerilor Interne pe 2014
A fost un an bun pentru Ministerul Afacerilor Interne, mai ales ca si bugetul a fost mai mare, fiind nevoie de bani pentru reinnoirea parcului auto: 2800 de masini au fost achizitionate. De altfel, a fost pentru prima data in ultimii 8 ani cand s-au facut achizitii pentru parcul auto.
Anul trecut, Ministerul Afacerilor Interne s-a ocupat si de organizarea alegerilor prezidentiale. Cu aceasta ocazie, s-au inregistrat cele mai putine incidente electorale de pana acum.
In ceea ce priveste criminalitatea stradala, ministerul a inregistrat cele mai putine cazuri de acest gen in ultimii 9 ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, Codruta Kovesi, dna, MAI, bilant, victor ponta,
Dată publicare:
23-03-2015 20:43