Seful DNA, Codruta Kovesi: Recuperarea prejudiciilor ar putea descuraja coruptia; scopul pedepsei ar fi astfel atins
Recuperarea prejudiciilor constatate prin hotarari judecatoresti definitive ar putea sa descurajeze coruptia, iar scopul pedepsei penale ar fi si astfel atins, a declarat procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi.
Ea a precizat ca peste 310 milioane de euro asteapta sa fie executate.
Intrebata, inainte de a intra la bilantul Ministerului Public, daca modelul francez este cea mai buna varianta pentru noua structura care va fi infiintata pentru confiscarea bunurilor provenite din infractiuni, Codruta Kovesi a spus: "Modelul francez este un mod eficient, prin ceea ce ne arata datele statistice publicate de aceasta institutie. Noi sustinem orice formula legislativa sau institutionala care va duce la confiscarea efectiva a bunurilor indisponibilizate si fata de care s-a dispus confiscarea".
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Seful DNA a subliniat ca este extrem de important ca scopul pedepsei penale sa fie atins si prin recuperarea acestor prejudicii.
"Asa cum am spus si la bilantul DNA, peste 310 milioane de euro asteapta sa fie executate. Sunt hotarari definitive care pot fi executate. Daca aceasta suma ar intra efectiv in bugetul de stat, spre exemplu, ar putea fi dublate salariile medicilor pe anul urmator sau ar putea fi folositi in alte variante. Este extrem de important ca scopul pedepsei penale sa fie atins si prin recuperarea acestor prejudicii care, repet, sunt luate prin hotarari definitive si trebuie executate. Astfel, ar putea fi descurajata coruptia, iar scopul pedepsei, care nu este doar represiv, ci este si unul preventiv, ar fi atins", a mai spus Kovesi.
Guvernul va crea o structura speciala pentru valorificarea la nivel national a bunurilor confiscate in cadrul procedurilor judiciare penale, in incercarea de a creste gradul de valorificare a creantelor provenite din infractiuni la cel putin 25 la suta, nivelul actual de valorificare fiind extrem de scazut. Noua structura va fi denumita "Oficiul National de Management al Bunurilor Sechestrate/Confiscate" si va primi avizul Guvernului pana la sfarsitul lunii martie, releva un document consultat de Mediafax. Pentru infiintarea noii structuri, autoritatile romane iau in calcul sa urmeze modelul francez, in conditiile in care in Franta exista deja o institutie similara.
In prezent, Oficiul National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor provenite din Infractiuni, din cadrul Ministerului Justitiei, este structura cu atributii in acest domeniu, dar rapoartele si evaluarile internationale din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene au indicat dificultati in activitatea de valorificare a bunurilor confiscate, deoarece competentele de management al bunurilor sechestrate sunt partajate intre mai multe autoritati, fara o coordonare eficienta, cu impact inclusiv asupra sumelor efectiv recuperate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala prin procedurile de valorificare.
Din punct de vedere statistic, conform datelor furnizate de ANAF si monitorizate de Oficiu, procentul de recuperare efectiva a sumelor de bani provenind din activitatea de punere in executare a ordinelor de confiscare emise de instantele de judecata a inregistrat o scadere accentuata in ultimii ani.
Astfel, potrivit unei statistici a Oficiului, in 2013, valoarea bunurilor sechestrate a depasit 434 milioane euro, dar cea a bunurilor efectiv confiscate conform notificarilor ANAF a fost de doar 7,6 milioane de euro. La bilantul Directiei Nationale Anticoruptie, in prezenta presedintelui Klaus Iohannis si a premierului Victor Ponta, Codruta Kovesi arata ca hotararile judecatoresti definitive in cauzele DNA au inclus confiscarea a peste 310 milioane de euro, suma care, daca ar fi fost executata si recuperata, ar fi asigurat fondul de salarii pe care statul il plateste tuturor medicilor intr-un an.
Seful DNA preciza ca, anul trecut, valorile indisponibilizate de DNA au fost de peste 303 milioane de euro, ceea ce reprezinta de peste 13 ori bugetul institutiei pe un an de zile.
La sfarsitul anului trecut, consilierul procurorului-sef al DNA Marius Bulancea a declarat ca procurorii anticoruptie au pus sechestru, in 2014, asupra unor bunuri ce valoreaza 150 milioane euro, dar ca acestea vor ajunge efectiv in patrimoniul statului abia peste patru-cinci ani, dupa ce vor fi date sentinte definitive in dosarele in care s-au dispus masurile asiguratorii.