Zi decisivă pentru Palestina. Vineri se votează solicitarea de a fi primită în ONU, ca membru cu drepturi depline
Solicitarea statului palestinian de a fi primit în ONU va fi supusă la vot vineri, la Consiliul de Securitate al organizației, potrivit unor diplomați.
Se aşteaptă ca Statele Unite, aliate cu Israelul, să blocheze demersul, deoarece acesta ar însemna recunoaşterea efectivă a statului palestinian, transmite Reuters, preluat de Agerpres.
Votul celor 15 membri ai Consiliului este programat la ora locală 15 (19.00 GMT). Obiectul este un proiect de rezoluţie prin care se recomandă celor 193 de membri ai Adunării Generale a ONU "să fie admis Statul Palestina ca membru al Naţiunilor Unite", arată sursele Reuters.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pentru adoptarea rezoluţiei este nevoie de cel puţin nouă voturi, în condiţiile în care nu îşi exercită dreptul de veto niciunul din cei cinci membri permanenţi ai Consiliului - SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia şi China. Diplomaţii afirmă că americanii ar putea fi nevoiţi să recurgă la veto, deoarece textul ar putea întruni până la 13 voturi.
Algeria, membră nepermanentă a Consiliului, care a propus rezoluţia, a cerut ca votul să aibă loc joi după-masă, odată cu reuniunea forului de conducere al ONU privind Orientul Mijlociu, la care sunt aşteptaţi mai mulţi miniştri.
Statele Unite au afirmat că crearea unui stat palestinian independent ar trebui să aibă loc prin negocieri directe între părţi, nu în cadrul Naţiunilor Unite. Ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat miercuri că "nu vedem cum o rezoluţie în Consiliul de Securitate ne va aduce într-o situaţie în care putem găsi o cale către (...) o soluţie cu două state" (israelian şi palestinian - n. red.).
Palestinienii au în prezent statut de observator la ONU - o recunoaştere de facto a statalităţii în Adunarea Generală, în 2012. Cererea de aderare cu drepturi depline necesită însă aprobarea Consiliului de Securitate, urmată de votul favorabil a cel puţin două treimi din cei 193 de membri ai Adunării.
Consiliul a sprijinit multă vreme perspectiva a două state alăturate, cu frontiere sigure şi recunoscute. Palestinienii doresc ca statul lor să cuprindă Cisiordania, estul Ierusalimului şi Fâşia Gaza, teritorii controlate de Israel din 1967. După acordurile de la Oslo între Israel şi Autoritatea Palestiniană, de la începutul deceniului 1990, s-au făcut puţine progrese către crearea unui stat palestinian.
Demersul palestinian la ONU are loc la şase luni de la începutul războiului din Gaza între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, în timp ce statul evreu permite extinderea coloniilor în Cisiordania ocupată.