Palestinienii au relansat în mod oficial procedura de a deveni stat membru cu drepturi depline al ONU
Palestinienii au relansat în mod oficial procedura cu scopul ca Palestina să devină un stat membru cu drepturi depline al ONU, potrivit unei scrisori adresate de către ambasadorul palestinian la ONU.
Riyad Mansour anunţă în această scrisoare, pe care AFP scrie că a consultat-o, că, ”la cererea liderilor palestinieni”,relansează această cerere care datează din 2011 şi cere Consiliului de Securitate al ONU să examineze această cererea ”în aprilie 2024”.
Ambasadorul palestinian repetă neîncetat în aceste luni că, împotriva ofensivei de amploare a Israelului în Fâşia Gaza, ca represalii faţă de un atac fără precedent al Hamas la 7 octombrie în sudul Israelului, una dintre priorităţile Palestinei este să devină un stat membru cu drepturi depline al ONU.
Această aspiraţie este susţinută de o altă scrisoare, trimisă marţi Consiliului de Secrutate al ONU de către reprezentanţi ai grupului ţărilor arabe membre ale ONU şi Organizaţiei Cooperării Islamice.
”Dorim să vă aducem la cunoştinţă că, în prezent, 140 de state membre recunosc statul Palestina”, subliniază ele în această scrisoare, pe care AFP scrie că a văzut-o, şi care consideră că cererea din 2011 se află în suspans.
În septembrie 2011, preşedintele Autorităţii Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas a lansat o procedură prin care cerea ”aderarea statului Palestina la ONU”.
Această procedură nu a fost dusă niciodată la final, iar palestinienii au obţinut pînă la urmă, printr-o rezoluţie adoptată de către Adunarea Generală a ONU în 2012, statutul de observator.
Potrivit Chartei ONU, admiterea unui stat are loc în baza unei hotărâri a Adunării Generale - cu o majoritate de două treimi, dar numai la recomandarea în acest sens a Consiliului de Securitate al ONU.
Observatori se îndoiesc de faptul că Palestina poate parcurge această cale către Adunarea Generală, evocând riscul unui veto al Statelor Unite în Consiliul de Securitate.