Laura Codruța Kovesi, votată pentru poziția de procuror-șef european în Consiliul UE

×
Codul embed a fost copiat

Laura Codruța Kovesi a câștigat votul pentru poziția de procuror șef european în Consiliul UE, după ce ambasadorii statelor membre UE au validat cu 17 voturi "pentru" din 22 posibile candidatura fostei șefe DNA.

Acesta era ultimul pas pe care Laura Codruța Kovesi trebuia să-l parcurgă în această procedură. Fosta șefă DNA avea susținerea Parlamentului European, inclusiv a noului legislativ. Totul depindea de votul ambasadorilor statelor membre, reuniți în COREPER.

Dacă de dimineață se bucura de o largă majoritate, existau și temeri că nu va fi susținută de toată lumea, după ce premierul Viorica Dăncilă a declarat că reprezentantul României nu va vota pentru ea.

Laura Codruța Kovesi a fost votată în COREPER de 17 dintre cei 22 de ambasadori, așa că s-a îndeplinit și această ultimă procedură. Este drept și că francezul Jean-Francois Bohnert nu mai era un adversar redutabil pentru Kovesi, după ce a fost numit la șefia Parchetului național francez, dar trebuia să obțină votul acestor ambasadori.

Urmează acum doar o simplă formalitate, validarea acestui vot în Plenul Parlamentului European, pentru ca Laura Codruța Kovesi să-și intre în pâine.

Citește și
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Astfel, după lungi negocieri, votul a fost decisiv, Laura Codruța Kovesi va fi practict primul șef al Parchetului European.

17 voturi din 22 pentru Kovesi

 

"Laura Codruța Kovesi a câștigat acum în mod categoric votul pentru poziția de procuror șef european în Consiliul Uniunii Europene. Candidata noastră a obținut 17 voturi din 22 de voturi exprimate. Este o victorie categorică. A câștigat dreptatea. A câștigat justiția. A câștigat România oamenilor cinstiți. Felicitări, Laura Codruta Kovesi!", a anunțat, joi, eurodeputatul liberal Siegfried Mureşan pe Facebook.

Consiliul UE s-a reunit, joi, în formatul COREPER (ambasadorii statelor membre) pentru a decide cine va fi propunerea Consiliului pentru poziţia de şef al Parchetului European.

Laura Codruţa Kovesi era deja susţinută de către Parlamentul European, însă membrii COREPER își exprimaseră susținerea pentru francezul Jean-Francois Bohnert.

Negocierile s-au oprit înaintea alegerilor europarlamentare.

Între timp, Bohnert a fost desemnat oficial la şefia Parchetului Financiar din Franţa, de către ministrul francez al Justiţiei.

Rikard Jozwiak, jurnalist la Radio Europa Liberă, scrie pe Twitter că votul de joi din COREPER se va dovedi decisiv la următoarea întâlnire dintre negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului UE, care va avea loc pe 24 septembrie.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Candidatura lui Kovesi pentru Parchetul European. ”Joi am putea avea o decizie”
Candidatura lui Kovesi pentru Parchetul European. ”Joi am putea avea o decizie”

Prima negociere între reprezentanţii Parlamentului European şi ai Consiliului Uniunii Europene pe tema desemnării procurorului-şef european a avut loc, marţi, iar joi este programată următoarea discuţie în cadrul Consiliului UE.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.