Zi de foc în România. Peste 300 de apeluri la serviciul de ambulanță au fost efectuate doar în București
O zi de foc s-a lăsat din nou peste România, mai ales în sud, unde temperaturile s-au apropiat periculos de 40 de grade la umbră. În plin soare, aerul frigea, așa că mulți au simțit că nu mai pot sta în picioare și au chemat ambulanța.
Numai în București au fost peste 300 de apeluri la ambulanță considerate de medici cod roșu de urgență, cazuri grave. Asfaltul dogorea la 50 de grade.
Așa arăta harta Romaniei în plin cod portocaliu de caniculă.
Soarele a încins sudul și vestul țării până la 38 de grade la umbră, dar temperatura resimțită în Calafat, Herculane sau Lugoj a fost de 44 de grade. În București s-au resimțit 42 de grade. Oamenii care au fost nevoiți să iasă din casă au suportat cu greu arșița, mai ales în mijloacele de transport fără aer condiționat.
Călător: „Condiții foarte grele de călătorie cu mijloacele de transport în comun. Nu e nici o sursă de aer condiționat”.
Stațiile de autobuz cu acoperiș de tablă s-au încins până la 52 de grade. Nu e de mirare că mulți au avut nevoie de ajutorul ambulanței.
Alis Grasu, manager SAB-IF: „De la ora 7 dimineața până la ora 14:55 au fost 577 de persoane care au avut nevoie de ambulanță. Cu un procent de 4,34 % mai multe decat ieri în acest interval. Dintre acestea, 319 pers au prezentat urgențe de cod roșu, cazuri foarte grave. Cu 9.72% mai mult față de ieri în acest interval. Au fost și 39 de persoane care se aflau în locuri publice când au cerut ajutorul ambulanței, între care 15 cu lipotimii, adică prezentau pierderea stării de conștiență, iar o persoană chiar a leșinat”.
Peste 32 de grade Celsius sunt într-o mașină parcată în soare de aproximativ 10 minute, cu aerul condiționat pornit la 17 grade. Dacă oprim aerul condiționat, temperatura ajunge la 50 de grade Celsius în alte 10 minute, iar dacă mașina ar fi fost de culaore închisă am fi avut o valoare și mai mare. Așa că nu lăsați copii sau animale în mașină fără aerul condiționat pornit pentru că sănătatea lor e pusă în pericol.
Câțiva turiști din Danemarca au fugit de vremea urâtă de la ei ca să viziteze țara noastră, însă când au văzut cât de cald e în mijloacele de transport în comun de la noi, au început să regrete.
Reporter: Cum e vremea în această perioadă a anului în Danemarca?
Turistă: „Ei bine, am avut un sezon cald, iar acum a început să plouă și să bată vântul.
Reporter: De aceea ați ales România?
Turistă: „Da, dar acum e prea cald aici!”
La Timișoara, turiștii au stat la coadă la cișmelele din oraș.
Bărbat: „Chiar dacă stai la umbră, s-au încins pietrele și trebuie să te răcorești”.
Terasele erau mai mult goale.
La Arad funcționau doar 3 din cele 9 fântâni publice care mai răcoreau atmosfera. Cea mai mare dintre ele a fost reabilitată recent cu 9 milioane de lei. Oamenii au mers degeaba la ea.
Meteorologii spun că valul de caldură va persista toată săptămâna. Marți va fi mai cald tot în sudul țării, în timp ce în jumătatea de nord, spre seară vin ploi și vijelii.