Zi de foc în mai multe localităţi din ţară. Zeci de incendii au distrus terenuri și gospodării
Din cauza uscăciunii şi a vântului, ieri a fost o zi de foc în mai multe localităţi din ţară, unde incendiile au mistuit mari suprafeţe de teren.
În unele locuri flăcările au cuprins gospodării şi diverse anexe, iar pompierii s-au luptat ore întregi pentru a stinge vâlvătăile.
În Sighişoara, pompierii s-au luptat zeci de ore cu un incendiu izbucnit la groapa de gunoi a oraşului. Flăcările s-au extins cu repeziciune.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alarma a fost dată aseară, puţin după ora 19. Focul a fost observat de paznici gropii de gunoi, aflată la intrarea în oraşul Sighişoara.
Capitan Ioan Sorin Ciungan, şef grupa operativă ISU Mureş: "Aproximativ 400 de mp, e greu să aproximăm şi asta pentru că este posibil să fie focare ascunse , o să fie o intervenţie de durată."
Pentru a-i ţine pe oameni departe de fumul greu, poate toxic, în zona a fost emis şi un mesaj Ro Alert.
Lucian Branea, comisar Garda de Mediu: "Majoritatea sunt deşeuri menajere dar operatorul mai are contracte şi pentru deseuir industriale MUSCA din păcate acum nu putem să facem prelevări, s-a dat prin ro alert pericol de toxicitate. Fumul se dispersează în atmosefra /// în ultimul timp au avut loc astfel de incendii, focare mici care s-au stins în câteva ore."
Acolo sunt depozitate sute de mii de tone de deşeuri menajere. La fel ca în alte cazuri, intervenţia pompierilor a fost îngreunată de faptul că nu exista nici o sursă de apă în apropiere.
Un incendiul de vegetaţie s-a produs şi la marginea satului Șelaru, din judeţul Dâmboviţa. Flăcările au ajuns şi la o casă nelocuită, a cărei proprietara locuieşte în alt judeţ. Vecinii s-au alarmat când au văzut cum flăcările, alimentate şi de vântul puternic, se extindeau tot mai mult.
Localnica: "De la firele de lumină, a făcut scurt între ele, a bătut vântul, a atins firele între ele, a făcut scurt, a căzut jos pe fiarbă, iarba a luat foc, a ars casă aici, aici una, doua, trei dincolo// tot a ars."
Până la sosirea pompierilor, vecinii au sărit cu găleţile cu apă să stingă flăcările ce ameninţau şi casele lor.
Când au văzut fumul gros, oamenii s-au speriat şi au sunat la 112 la faţa locului au sosit trei echipaje de la pompieri. Din păcate, locuinţa din spatele meu a fost distrusă de flăcări, iar din cauza vântului puternic, valvătăile s-au răspândit cu repeciziune şi au afectat şi alte trei gospodarii din apropiere."
Localnic: "De la vegetaţia uscată, pe care nu o curată nimeni, nu interesează pe nimeni. Proprietarii terenurilor care nu întreţin. Vin şi zic, lasa aşa. Creşte vegetaţia pe el, se usucă, ia foc de la cea mai mică scânteie."
Incendiul a fost lichidat după aproape două ore.
Iar pompierii argeșeni s-au luptat ieri cu nu mai puțin de 16 incendii de vegetație uscată. Peste 50.000 de metri pătraţi de miriște au fost mistuite de flăcările întețite de vântul care a suflat nervos întreaga zi. Două dintre incendii au produs pagube însemnate. Focul a distrus aproape în totalitate o casă bătrânească nelocuită, un porumbar, acoperișul unei alte case, dar şi o magazie de aproximativ 70 de metri pătraţi.