Continuă protestele angajaţilor din Sănătate şi asistenţă socială. Revendicările SANITAS
Protestele continuă și în Sănătate. SANITAS, sindicatul care îi reprezintă în special pe asistenții medicali și personalul TESA, a pichetat, joi dimineață, Ministerul de Finanțe.
Oamenii sunt nemulțumiți că autoritățile nu au găsit o soluție pentru a le mări lefurile, deși salariații din sistemul medical au cerut acest lucru încă de vara trecută.
Peste 200 de asistenți medicali, brancardieri, dar și alți angajați din spitale au făcut scandal în fața Ministerului de Finanțe.
Oamenii sunt nemulțumiți că, deși premierul a participat, miercuri, la Consiliul Național SANITAS, nu a putut să le spună când le vor fi mărite salariile. Revendicările lor sunt cunoscute încă de astă vară, când au mai avut negocieri cu guvernul de la acea vreme. Acum, Marcel Ciolacu a cerut înființarea unui grup de lucru în care să se discute problemele și să fie căutate soluții.
Viorel Hușanu, lider SANITAS București: „Nu se poate să spui că știi problemele din sistem și să nu vii cu nicio soluție. Înființarea acelui grup de lucru nu-mi pare decât o tragere de timp. Avem sporurile la nivelul anului 2018. Salariile sunt sub minimul pe economie pentru unele categorii”.
Brancardier: „2.800 am luat. Vrem salarii decente. Munca pe care o facem în terapie e foarte grea. Ei stau în birouri și au salarii decente, noi avem niște salarii de mizerie”.
Ovidiu Botea, lider SANITAS Cluj: „Este inadmisibil ca acest guvern să ne trateze cu atâta indiferență, contrar afirmațiilor premierului și Ministrului Sănătății, care spun că sănătatea este o prioritate națională”.
Reprezentanții SANITAS au strâns până acum peste 70.000 de semnături pentru a declanșa greva generală. Până atunci vor continua protestele.
Leonard Bărăscu, lider SANITAS România: „Cel puțin 20.000 de oameni în piața Victoriei, după care ne pregătim cu conducerile unităților sanitare pentru a declanșa greva generală. Nu. Nu. Never”.
În același timp, reprezentanții medicilor de familie și specialiștilor din policlinici, care au protestat în ultimele zile au început negocierile cu cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Ei sunt nemulțumiți de faptul că le scad veniturile cu cel puțin 30%, după ce autoritățile au pus în transparență un document prin care este micșorată valoarea punctului pentru serviciile medicale. Negocierile se desfășoară online.