Manifestațiile împotriva lui Călin Georgescu s-au extins în România. „Nu votați un dictator” | FOTO & VIDEO
Sute de tineri au ieșit în stradă, marţi seară, în mai multe orașe din țară, pentru a protesta după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale.
Mobilizarea s-a făcut pe reţelele de socializare, iar în majoritate participanţii sunt studenţi.
Îngrijorați pentru viitorul României, sute de tineri s-au adunat lângă Teatrul Național din București luni seară pentru a-și exprima nemulțumirea față de apariția, spun ei, a unui curent extremist, la noi în țară.
Ei afişează pancarte cu mesaje precum: "Vreau să rămân în ţara mea", "SRI?", "Nu C.G.", "Noi luptăm, nu plecăm", "Drepturile umane - un risc de exterminare în faşa maşinăriei legionare".
Totodată, tinerii strigă lozinci precum: "Libertate", "Părinţi, bunici, nu vă lăsaţi minţiţi" şi "Jos fascismul".
Tinerii strânși în fața Teatrului Național au scandat împotriva mesajelor misogine, sexiste și fasciste și au susținut valorile europene.
„Mă opun fascismului. Nu ne dorim ca țara noastră să ia drumul Rusiei, să ia drumul în care negăm drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Vrem un viitor în țara noastră și nu vrem să plecăm de aici.”, a spus o tânără.
„Încă am încredere în România și încă am încredere în români”, a mai spus și un tânăr.
În Capitală au avut loc manifestații și luni seară, după anunțarea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale.
Alte câteva sute de tineri s-au adunat în Piaţa Victoriei din Timişoara, începând cu ora 18:00, pentru a trage un semnal de alarmă în privinţa pericolului pe care îl reprezintă ideile anti-NATO, anti-europene şi pro-ruse, exprimate în spaţiul public în ultimele zile, care au produs îngrijorare.
Tinerii poartă pancarte pe care au scris: ”Jos legionarii”, ”Viitorul e la Vest, noi nu vrem să fim ca-n Est”, ”Libertate nu fascism”, ”Aici s-a murit pentru libertate”, ”Pentru drepturi şi onoare, NU vrem ură sau teroare!”, ”Problema e corupţia, UE e soluţia”, ”Democraţie, NU hoţie!”, ”Fără extreme la putere!”.
De asemenea, ei strigă: ”Azi în Timişoara, mâine în toată ţara sau ”Nu hoţie, democraţie”.
Tinerii au lansat şi un apel pentru ca la alegerile parlamentare de duminică, dar şi la cele prezidenţiale din 8 decembrie, cât mai mulţi tineri să iasă la vot şi să aleagă "calea corectă, pro-europeană".
"Suntem aici în urma a ceea ce s-a întâmplat în ultimele două zile. Dezavuăm total, noi, cei de generaţia noastră, care ne-am adunat aici, un astfel de comportament care ar putea duce România pentru următorii mulţi ani, într-o direcţie greşită. Nu ne dorim să fim conduşi astăzi de oameni care ne orientează spre Est. Direcţia noastră este spre Vest. Lansăm un apel ca la alegerile parlamentare de duminică şi pe 8 decembrie, cât mai mulţi tineri să iasă la vot şi să aleagă calea pro-europeană", a declarat Alex Olaru, student al Universităţii de Vest Timişoara, pentur Agerpres.
Zeci de persoane s-au adunat și în centrul Bucureștiului, iar la Constanța sunt aproximativ 50 de tineri care protestează în faţa Prefecturii.
Tinerii scandează „Alertă. Alertă fascistă” și „Nu votați un dictator”, „Poporul nu te vrea. Nu te vom vota”
Sute de tineri s-au adunat, marţi seară, și în Piaţa Unirii din Iaşi, ei scandând lozinci în favoarea democraţiei, NATO şi Europei şi împotriva extremismului.
Tinerii au scandat ”Georgescu la Tribunal, şi penal şi legionar”. ”Tinerii vă strigă-n cor, Nu votaţi un dictator” şi ”O ţară ca afară nu e legionară”.
Unii dintre ei au declarat jurnaliştilor că au ieşit în Piaţa Unirii, punctul zero al Iaşiului, pentru "a opri un parcurs antidemocratic al României", dar şi ca "să nu se repete scenariul care s-a întâmplat în 1937 cu un partid legionar care a ajuns să ocupe poziţia a treia din preferinţele oamenilor".
Un alt tânăr, student, a spus că, în cazul unui Ro-exit, ar lua în calcul să plece din ţară.
"Îmi doresc să rămân în România, doresc să fac chestii pentru România, dar în cazul în care, să sperăm să nu ajungem acolo, ar exista un Ro-exit, m-aş gândi foarte tare să plec din ţară. Dar e un caz foarte extrem, eu sper să nu se întâmple", a declarat el presei.
O tânără, studentă în anul V la Medicină a afirmat la rândul său că nu doreşte o ţară condusă de Călin Georgescu deoarece "are nişte discursuri care arată pe faţă că nu sunt proeuropene, ci sunt mai degrabă eurosceptice, şi spune şi anumite lucruri care ar părea destul de non-ştiinţifice şi are un discurs care nu este pentru apărarea integrităţii românilor".
Peste 300 de manifestanţi, majoritatea tineri, au protestat și în Sibiu, împotriva lui Călin Georgescu şi a extremei drepte, a declarat organizatorul protestului autorizat, Dragomir Oprea.
"În mare parte suntem aici studenţi, dar au venit şi oameni mai în vârstă. Este foarte important să înţelegem pericolele la care ne expunem dacă vrem să votăm un candidat care susţine îndreptarea către Răsărit. Nici eu, nici colegii mei nu ne identificăm cu acest mesaj. Dorim să fim îndreptaţi către Vest, către valorile europene, democratice", a declarat Dragomir Oprea.