Zeci de mii de dosare sunt încă în așteptare, de la începutul anului, pentru programul „Casa Verde”. Ce spun autoritățile
România este o țară verde doar pe hârtie. În realitate, ne zbatem între incompetență și birocrație.
Zeci de mii de dosare depuse încă de la începutul anului pentru montarea de panouri fotovoltaice, în programul „Casa Verde”, sunt și acum în așteptare. Chiar dacă bugetul pentru finanțare s-ar putea suplimenta la un miliard de euro, autoritățile se împiedică în proceduri greoaie de evaluare a dosarelor și lucrurile se mișcă greu. În ritmul acesta, există riscul ca totul să fie amânat, iar banii pierduți.
Evaluarea dosarelor celor aproape 45.000 de solicitanți nici măcar nu a început. Prin Programul „Casa Verde Fotovoltaice”, cei interesați vor putea obține o finanțare de maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar suma nu poate depăși 20.000 de lei. Dosarul de aplicare trebuie să conțină mai multe documente.
Firmele care se ocupă de realizarea dosarelor spun, însă că au mii de persoane care așteaptă încă un răspuns.
Teodor Mungiu, reprezentant al unei firme de panouri fotovoltaice: „Validarea lor durează destul de mult, din păcate. Am depus 900 de dosare în ianuarie, iar acum avem în așteptare încă 1.200 de persoane care vor să aplice.”
Reporter: Nu ați primit niciun răspuns?
Teodor Mungiu, reprezentant firmă panouri fotovoltaice: „Nimic. Și nici nu cred că o să primim prea curând. Toată lumea ne sună.”
Și asta pentru că Administraţia Fondului pentru Mediu s-a blocat în analiza multelor dosare, între birocrație și lipsă de personal. Într-o solicitare făcută de Știrile Pro TV, conducerea instituției a răspuns că doar 11 persoane se ocupă de analiza zecilor de mii de documente, deși în cadrul instituției figurează 239 de angajați. Acum, agenția a cerut și ajutor extern, printr-o licitație, dar lucrurile sunt departe de a se rezolva.
În anunțul făcut inițial de autorități au fost prezentate cinci etape, începând cu 28 iulie și terminând cu 24 noiembrie. Însă aceste termene ar putea fi decalate, cu riscul de a pierde finanțarea care ar putea ajunge la un miliard de euro, bani europeni.
Dezamăgiți, mulți aplicanți nu au mai fost dispuși să aștepte, așa că și-au montat singuri panourile, pe banii lor.
Claudiu Mandru, solicitant: „Am încercat să merg pe varianta „Casa Verde”, erau prea multe dosare, firma care se ocupa mi-a spus că o să dureze prea mult. Am mers pe surse proprii, le-am montat, vedem ce va fi.”
Reporter: Cât v-a costat?
Claudiu Mandru, solicitant: „Șapte mii de euro. Era bine dacă prindeam finanțarea pentru că sunt mulți bani.”
Tudor Ilieș, solicitant: „Acum este a doua oară când particip. Am depus în decembrie și de atunci tot aștept un răspuns. Dacă s-ar fi făcut mai repede, să prindem și vara, să facem montajul. Nu mai iau în considerare prețul care acum este altul, la vară va fi și mai mare, în toamă la fel.”
Și Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a criticat lentoarea cu care se desfășoară programul. El afirmă că este nevoie ca Administraţia Fondului pentru Mediu să găsească o soluţie privind simplificarea procedurilor de evaluare a dosarelor.