Zeci de lilieci, uciși cu drujba de muncitorii care toaletau copacii, la Sibiu. Nu s-au oprit nici când au văzut masacrul
Zeci de lilieci, animale protejate de lege, au murit la Sibiu, după ce niște muncitori au tăiat cu drujba scorbura în care hibernau.
Unele exemplare au fost ucise, iar altele, grav rănite, au zburătăcit care încotro, și nu vor rezista în ger, spun specialiștii. Oamenii nu s-au gândit să îngrijească măcar liliecii care au supraviețuit și doar un trecător s-a îndurat de ei. Ironia sorții face că muncitorii amenajau o alee tematică pentru iubitorii de natură.
Bărbatul cu inima bună care a auzit chițăitul liliecilor răniți și zgribuliți de frig, a chemat un medic veterinar. 40 de exemplare au fost recuperate din scorbura în care se ascundeau.
Ștefan Dragoș Măntoiu, Asociația Wilderness Research and Conservation: „În general liliecii în perioada de iarnă hibernează, ei sunt într-o stare latentă, animalele își reduc bătăile inimii până la 1-2 pe minut. Drujba a trecut exact prin mijlocul animalelor care dormeau iar oamenii nu s-au oprit în momentul în care au văzut sânge."
Liliecii supraviețuitori au fost trimiși la un centru de îngrijire a animalelor sălbatice, unde vor primi tratament.
Carina Ziegler, medic veterinar: „Am găsit mai multe scorburi unde erau restul de colonie de lilieci care au mai rămas acolo, stăteau în frig. Cel mai probabil, restul care au plecat sau au zburat, nu știu exact dacă au reușit să-ți găsească o altă scorbură pentru hibernare."
Poliția a început o anchetă în acest caz. Toaletarea copacilor a fost comandată de Direcția Silvică Sibiu, care deține o parte din Parcul Sub Arini, unde s-a petrecut totul.
Executant este o firmă de specialitate.
Ilie Troancă, directorul Direcției Silvice Sibiu: „Este o întâmplare regretabilă, colegii noștri din cadrul direcției silvice, inclusiv eu am fost pe traseu, am stabilit traseul, erau arbori cu crăci uscate, sunt în număr de 30-33 de arbori pentru care trebuie să facem toaletarea."
Adrian Arion, director firmă lucrări silvice: „Pur și simplu, o conjunctură nefericită, pentru că nimeni nu a știut ce este acolo. Dacă le-ar fi observat, m-ar fi sunat pe mine sau pe cineva. Cu siguranță că cel puțin un avertisment o să aibă. Dar asta nu mai încălzește pe nimeni, cu nimic, acum."
Polițiștii fac cercetări în ceea ce privește desfășurarea de activități în vecinătatea unei arii naturale protejate, ce pot genera un impact negativ semnificativ asupra speciilor sălbatice.
Fapta este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă penală de până la 60.000 lei.