Zeci de licențe de taxi scoase ilegal la vânzare: ”7.000 de euro cu tot cu mașină”
Bucureștiul se confruntă cu o situație periculoasă pentru transportul de persoane. Zeci de licențe de taxi, care îi dau dreptul titularului să circule pe drumurile publice, au fost scoase la vânzare.
Cei care le dețin cer peste 7.000 de euro. Doar că vânzarea licenței este ilegală, pentru că ea este obținută în baza unor documente care arată că șoferul respectiv este calificat să fie taximetrist și să răspundă pentru viața clienților pe care îi ia în mașină.
Pe internet au apărut zeci de oferte de vânzare a licențelor de taxi. Prețurile pleacă de la 7- 8 mii de euro și ajung la sute de mii, pentru o afacere cu mai multe licențe. Doar că operațiunea este interzisă de legea taximetriei.
Vânzarea interzisă chiar de legea taximetriei: „Se interzice transportatorului autorizat căruia i s-a atribuit în gestiune executarea serviciului de transport în regim de taxi(...) să transmită autorizaţiile taxi sau copiile conforme, sub orice formă, altui transportator autorizat, transportator sau oricărei alte persoane, pentru a fi utilizate în executarea transportului respectiv.”
Vânzător:"Este 7 mii de euro cu tot cu mașină. dar mașina este oarecum de reparat la ea. Ea trebuie schimbată, cel care ia licență trebuie să o schimbe mașina, că e din 2008.”
Reporter: „Și licența este pe PFA sau pe SRL?”
Vânzător: „Pe PFA , păi nu, licență pe SRL pleacă de la 10 mii de euro.
Vânzările de licențe de taxi sunt profitabile pentru că piața este închisă. Toate cele aproape 10 mii de permise pentru practicarea taximetriei în București sunt date, așa că nici un alt șofer nu mai poate intră în afacere.
Vasile Ştefănescu, preşedintele Asociaţiei Taximetriştilor:"Unii își vând afacerea, probabil pe pe zeci sau sute de mii de euro, și le vând și pe fondul acestei activități neautorizate, piraterii, care a luat o mare amploare la nivel național.”
După ce și-a cumpărat licența, titularul o poate pierde la un control.
Reporter: „Dar se anulează doar dacă este prins, dacă ai schimbat șoferul și ești prins de poliție?”
Bogdan Dincă, președintele COTAR Bucureşti: „În cazul societăților care au șoferi angajați, da. Orice societate și în orice activitate poți să încalci legea dacă nu te duce capul și intri în contradicție cu organele de control "
Problema este că oricine ar putea ajunge la volanul unor taxiuri care transporta clienți. Primăria București, care a aflat despre acest fenomen, avertizează că va face controale aspre, iar taximetriștii prinși că au încălcat legea, riscă amenzi și suspendarea licenței de taximetrie.